• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. V.

07.11.2022

22:07

DOGAĐAJI KOJI SU OBELEŽILI SVETSKA PRVENSTVA! Urugvaj 1930 - Kapiten pogubljen zbog izdaje, finale sa dve različite lopte, kralj birao tim...

Printscreen You Tube

Fudbal

DOGAĐAJI KOJI SU OBELEŽILI SVETSKA PRVENSTVA! Urugvaj 1930 - Kapiten pogubljen zbog izdaje, finale sa dve različite lopte, kralj birao tim...

Podeli vest

Otkrivamo vam zanimljive događaje koji su obeležili Svetska prvenstva, a prvo je na redu Mundijal u Urugvaju 1930. godine.

Nijedan Mundijal u protekle 92 godine nije prošao bez zanimljivih događaja i kontraverznih odluka. Tako je i bilo i sa prvim Svetskim prvenstvom održanim u Urugvaju 1930, koji su obeležile mnoge neobične situacije na terenu i van njega.

Foto: fss

Reprezentacija Jugoslavije bila je najmlađa u Urugvaju

Šampionat u Urugvaju jedini je u istoriji koji je održan bez kvalifikacija i na kojem je učestovalo više reprezentacija iz Severne i Južne Amerike, njih devet, naspram samo četiri Evrope (Jugoslavija, Francuska, Belgija i Rumunija). Razlog tome je što je putovanje brodom preko Atlantskog okeana bilo izuzetno dugo i skupo. Reprezentacija Egipta trebala je da igra u Urugvaju, ali je zakasnila da se ukrca na brod, te je ostala bez učešća na SP. 

Naši igrači postali "Ičačosi"

 Selekcija Jugoslavije je imala najmlađi tim na SP, a prosečna starost našeg tima bila je 21 godina i 258 dana. Inače, našoj reprezentaciji su posle prve utakmice i pobede nad Brazilom (2:1), lokalni mediji dali nadimak "Ičačosi" zbog činjeninice da se većini igrača prezime završavalo na "ić"".
Zanimljivo je da je tim Rumunije lično birao njihov kralj Kerol II, inače veliki ljubitelj fudbala. Rumuni su pristali da igraju na Mundijalu tek kada im je lično Kerol II garantovao da neće ostati bez posla nakon povratka iz Urugvaja, a takođe obećao im je i novac. 
Selektor Rumunije Konstantin Kostel Radulesku je pored trenerskog posla, bio i sudija na prvenstvu, ali na mečevima na kojima nije igrao njegov tim. 

Foto: Privatna arhiva

Stadion "Sentenario" izgrađen 1930. godine i danas se koristi

Stadion "Sentenario" u Montevideu specijalno je izgrađen zbog Mundijala, a zanimljivo da je njegova gradnja završena pet dana nakon početka šampionata. Inače, na pomenutom stadionu i danas, 92 godine kasnije, reprezentacija Urugvaja igra svoje mečeve. 
Najmanja poseta na jednoj utakmici u istoriji svetskih prvenstava zabeležena je na meču između Perua i Rumunije, koju je posmatralo samo 300 ljudi sa tribina, dok je finale pratilo 93.000 navijača.
Prvi kapiten u istoriji francuske reprezentacije Aleks Vilaplane koji je igrao u Urugvaju, pogubljen je 1944. godine zbog izdaje i saradnje sa tadašnjom nacističkom Nemačkom. 
Prvi gol koji je postignut na šampionatu u Urugvaju je delo Francuza Lusijena Lorijan u meču protiv Meksika. Inače, on je u Francuskoj radio u fabrici automobila "Pežo" i dobijao je samo osnovne troškove od francuske federacije da bi predstavljao svoju zemlju u Urugavaju.
Kapiten Perua Plasido Galindo je prvi fudbaler koji je zaradio isključenje na Mundijalima. Na utakmici protiv Rumunije, koja je obliovala tučama, morala da interveniše i policija, a Galingo je nakon jednog fizičkog duela isključen u 70. minutu. 
Golman Urugvaja Antonio Mazazli je prvi igrač koji je izbačen je jedne reprezentacije na Mundijalu, i to zato što se iskrao iz hotela u kojem je bila smeštena ekipa. 
Napadač Argentine Manuel Fereira napustio je prvenstvo u Urugvaju već posle prvog kola, jer je morao da se vrati u Buenos Ajres kako bi polagao ispit na fakultetu. Umjesto njega, u Montevidao je kao zamena stigao Giljermo Stabile, koji je na kraju bio najbolji strelac Mundijala. 

Foto: Privatna arhiva

Došao kao zamena, pa postao najbolji strelac: Giljermo Stabile

Svetsku titulu osvojio je Urugvaj, koje u svom timu imao dvojicu igrača s invaliditetom - Hose Leandro Andrade je bio slep na jedno oko, dok Hektor Kastro nije imao jednu ruku. Ipak, Kastra ga nije sprečilo da bude strelac jednog od četiri gola u finalnoj utakmici protiv Argentine, pa je posle dobio nadimak "jednoruki".
Zanimljivo je i to da se trener američke reprezentacije onesvestio dok je ukazivao pomoć igraču na terenu, pošto je razbio bocu sa hloroformom. 
Jedan od bizarnih sudijska odluka desila se na utakmici Argentine i Francuske, kada je glavni sudija Žilberto de Almeida Rego odsvirao kraj već u 84. minutu prvi vođstvu „gaučosa" od 1:0. Nakon što je shvatio da je napravio grešku brazilski arbitar je posle pola sata odlučio da se meč nastavi i odigra tih šest minuta, iako je većina igrača već uveliko otišla na tuširanje. 

Državni praznik

Zanimljivo je i to da je sudija Belgijanac Džon Langenus strahujući za svoj život, uoči finala između Urugavaja i Argentine tražio garancije da će posle završetka utakmice moći bezbedno da stigne do broda, koji bi ga vratio nazad za Evropu. 
Finalni meč je odigran sa dve različite lopte. Naime, zbog velikog rivalstva Urugvaj i Argentina nisu mogle da se dogovore sa čijom loptom će se igrati završni meč, pa je sudija doneo odluku da se prvo poluvreme koristi lopta koju su doneli Argentinci, a u drugom lopta domaćina. 
Navodno je više od 30.000 Argentinaca prešlo Rio de la Plata, estaur koji razdvaja Argentinu od Urugvaja, kako bi prisustovali finalu 30. jula 1930. 
Dan posle finala, 31. jul je u Urugvaju proglašen državnim praznikom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija