• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. Marjanović

09.11.2022

18:11

ISTORIJAT: SVETSKO PRVENSTVO 1986. GODINE - Naredba od Boga - Maradona mora biti šampion sveta (VIDEO)

printscreen

Fudbal

ISTORIJAT: SVETSKO PRVENSTVO 1986. GODINE - Naredba od Boga - Maradona mora biti šampion sveta (VIDEO)

Podeli vest

Vodimo vas kroz istorijat Svetskih prvenstava, na redu je Mundijal 1986. godine. Meksiko je 1986. godine postao prva zemlja koja drugi put organizuje Mundijal jer Kolumbija nije mogla da ispuni finansijske i organizacione uslove koje je postavila FIFA.

Kolumbija je od domaćinstva odustala 1982. godine, a vredi napomenuti da je u to vreme član donjeg doma Kongresa te zemlje bio ozloglašeni narko-bos Pablo Eskobar.


U Meksiku su, kao i četiri godine ranije u Španiji, igrale 24 selekcije, a među njima nije bilo Jugoslavije koja se nije kvalifikovala.


Promena sistema


Sistem je ponovo promenjen, pa se posle grupne faze igrala nokaut faza od osmine finala. U njoj su nastupile po dve najbolje plasirane selekcije iz svake od šest grupa, kao i četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije.

SP U MEKSIKU 1986. GODINE


Učesnika 24
Šampion Argentina
Utakmica 52
Golova 132 (2,54 po meču)
Poseta 2.394.031 (46.039 po meču)
Najbolji strelac Geri Lineker (Engleska), šest golova
Plasman Jugoslavije nije se kvalifikovala
 

Sve je bilo u znaku Argentine i Maradone. „Gaučosi" su opravdali ulogu favorita A grupe i uz trijumfe nad Južnom Korejom (3:1) i Bugarskom (2:0) i remi protiv Italije prošli u osminu finala, gde ih je čekao Urugvaj.


Komšije iz Južne Amerike kući je poslao Pedro Paskulji, koji danas, verovali ili ne radi kao tehnički sekretar u velškom Bangor sitiju.


Favoriti po planu


Favoriti su u osmini finala opravdali očekivanja, pa su se u četvrtfinalu našle same sile - Brazil, Zapadna Nemačka, Francuska, Engleska, Španija, Belgija, Argentina i domaćin Meksiko.

Francuska predvođena Mišelom Platinijem izbacila je Brazil posle izvođenja penala, Istočna Nemačka na isti način porazila je Meksiko, a Belgija Španiju.

Argentina protiv Engleske nije morala da prolazi kroz penal-lutriju jer se i Bog tog vrelog 22. juna pred oko 115.000 duša na stadionu Asteka postarao da Maradona odvede „gaučose" do cilja. Igrao se 51. minut...

Foto: PHOTOMASTER

Bacio naciju u trans: Dijego Maradona


„Argentina ima veći posed lopte i na ovom meču, ali kada će postići gol? Idemo, momci! Batista, Batista do Enrikea, pa Olartikoečea. Lopta dolazi do Maradone, mogao je da doda do Enrikea, ali on ide sam, ide, ide, prolazi pored trojice Engleza, neverovatno, Valdano... Visoka lopta... Ali Maradona ulazi u šesnaesterac, skače. Ruka! Ne! Goooooooooooool! Gol, gol, gol, gol, gol! Englezi očajnički jure za sudijom Bin Naserom, ni pomoćnik ništa nije video. Po meni, bila je ruka. Ne znam šta će mi reći u Buenos Ajresu... Ali moram da kažem šta sam video. Slavimo ipak ovaj gol svom dušom! Argentina vodi sa 1:0! Neka mi oprosti Bog za ovo što ću reći - danas, protiv Engleza, čak i na ovakav način postići gol... Pa šta?!", bio je u transu argentinski komentator Ugo Morales.


Božija ruka


Maradona je famoznom „Božijom rukom" načeo Engleze i u tom trenutku zaličio na zlikovca mistera Edvarda Hajda. Četiri minuta kasnije bio je kao maestralni doktor Henri Džekil nanizao gotovo čitav tim Engleza i postigao po mnogima najlepši gol u istoriji Mundijala.


„Živeo fudbal! Hvala ti, Bože, za ovaj gol, za Maradonu, za ovaj rezultat! Engleska - Argentina 2:0! Izvinite, sada želim da plačem", vrištao je u mikrofon komentator Morales.

Foto: PHOTOMASTER

"Božja ruka" istorijski momenat fudbala: Detalj sa meča Argentina - Engleska


Nemci su golovima Bremea i Folera izbacili Francusku, kao i četiri godine ranije u Španiji (2:0), a Maradona je sa dva gola (2:0) eliminisao Belgiju.


Posle produžetaka Francuska je osvojila treće mesto protiv Belgije (4:2), a finale između Argentine i Zapadne Nemačke igralo se u Meksiko sitiju na stadionu Asteka, istom onom na kom je Maradona i fudbalski i nefudbalski matirao Engleze.

Foto: PHOTOMASTER

TFrancuzi i Platini osvojili treće mesto


Hoze Luis Braun i Horhe Valdano doneli su „gaučosima" velikih 2:0, ali Nemci ne bi bili Nemci ako bi se predali pri tom rezultatu, pa je na semaforu u 80. minutu posle golova Karl-Hajnca Rumenigea i Rudija Felera stajalo - 2:2.

Maradona je bio dobro čuvan jer su ga branila i po trojica nemačkih fudbalera, ali je jedan njegov lucidan pas ka Horheu Buručag bio dovoljan da Argentina slavi sa 3:2 i drugi put postane prvak sveta.

Maradona je proglašen za igrača turnira, a najbolji strelac bio je Englez Geri Lineker sa šest golova.

AKO NISTE ZNALI

- Na Mundijalu u Meksiku Urugvajac Hoze Batista dobio je najbrži crveni karton u istoriji šampionata sveta jer je isključen u 56. sekundi zbog pogibeljnog starta nad Škotom Gordonom Strahanom

- Lopta Adidas Asteka bila je izrađena od sintetičkih materijala

- Prvi put su na tribinama viđeni takozvani meksički talasi

- Selektor Maroka, Brazilac Hoze „Mehdi" Farija, tražio je od igrača da svako veče idu na spavanje sa loptom u naručju. Upalilo je, Maroko je postao prva afrička selekcija koja se plasirala u drugi krug Mundijala

- Selekcija Kanade prvi put je učestovala na Svetskom prvenstvu

- Srpski trener Bora Milutinović započeo je niz učešća na Mundijalima jer je vodio selekciju domaćina. Posle je vodio Kostariku (1990), SAD (1994), Nigeriju (1998) i Kinu (2002). Samo sa Kinezima nije uspeo da prođe grupu

- Nemački igrači u pauzama od utakmica opuštali su se gledajući porno filmove

- Škotskom arbitru Brajanu Mekginliju zabranjeno je da sudi kad je otkriveno da je homoseksualac 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!
Društvo

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje osigurava na penzijsko i invalidsko osiguranje sva lica koja su po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju obavezno osigurana i koja su se uključila u ovo osiguranje, bez obzira na to da li su u pitanju zaposleni, osiguranici samostalnih delatnosti ili poljoprivrednici.

30.04.2024

17:23

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija