• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. M.

10.11.2022

10:00

JUGOSLAVIJA NA MUNDIJALU! ŠPANIJA 1982. GODINE - Žestoko pokradena ekipa Miljana Miljanića i "afera" kopačke

printscreen

Fudbal

JUGOSLAVIJA NA MUNDIJALU! ŠPANIJA 1982. GODINE - Žestoko pokradena ekipa Miljana Miljanića i "afera" kopačke

Podeli vest

Vodimo vas kroz istorijat učešća reprezentacije Jugoslavije na Mundijalima, a na redu je nastup u Španiji 1982. godine. Fudbalska reprezentacija Jugoslavije završila je učešće u prvoj grupnoj fazi kao treća u grupi iza Severne Irske i Španije, a na kraju je bila 16. od ukupno 24 reprezentacije koje su učestvovale. Od evropskih zemalja samo je Čehoslovačka bila gore plasirana, na 19. poziciji.

Tim Miljana Miljanića konačno je izborio plasman na veliko takmičenje, nakon kikseva u kvalifikacijama za Mundijal 1978. i Evropsko prvenstvo 1980. Miljanić je preuzeo raštimovanu ekipu bez samopouzdanja i u kvalifikacijama za prestižno takmičenje u Španiji pokazao silu. "Plavi" su kvalifikacije završili kao prvi u grupi, i to ni manje ni više nego ispred Italijana, koji su kasnije, predvođeni Paolom Rosijem, osvojili trofej. 


Propust FIFA


U Grupi 5 naša ekipa bila je i sa Danskom, Grčkom i Luksemburgom, a zabeležila je samo poraz u gostima od Italije i remi na svom terenu. Najbolji strelac kvalifikacija bio je Zlatko Vujović. Odmah je javnost počela da kuje u zvezde Miljanićev tim, koji je pre toga, u kratkom vremenskom roku, promenio četiri selektora, ali rezultata nije bilo.

Foto: printscreen

Danski sudija pokrao Jugoslaviju: Detalj sa meča protiv Španije

Međutim, sve se promenilo i u Španiju su ispraćeni sa velikim očekivanjima. Naravno, 16. mesto je ispod očekivanja, ali očekivati titulu nije svakako bilo realno, već je Jugoslavija bila tim na koji treba obratiti pažnju. U Španiju ih je ispratilo desetine hiljada navijača na poslednjem treningu.


Naravno, ni selektor ni igrači nisu (jedini) krivci za loš rezultat. Žreb za Mundijal odredio je da Jugoslavija bude u grupi sa domaćinom Španiju, a to je, ispostavilo se, donelo brojne probleme. Tu su još bili Severna Irska i Honduras.


Loše su počeli prvenstvo, samo remijem bez golova sa Severnom Irskom. Navijači su se već sneveselili jer je u 2. kolu na programu bio duel sa domaćinom Španijom. Međutim, Miljanićeva ekipa pokazala je da se ne plaši i poveli su pogotkom Ivana Gudelja u 10. minutu na stadionu u Valensiji. Međutim, danski sudija Lund Sorensen je rešio da sruši snove "plavima". Prekršaj Velimira Zajeca nad Alonsom okarakterisan je kao jedanaesterac iako je bio van kaznnog prostora. Tu nije bio kraj nepravdama Huanito je promašio penal, ali je danski sudija pod pritiskom domaćina odlučio da se udarac izvede ponovo jer je Dragan Pantelić krenuo sa gol linije pre nego što je udarac izveden. Huanito nije dva puta promašio.

Foto: printscreen

Kritikovan zbog priprema: Selektor Miljanić


U 66. minutu Enrike Saura je stavio tačku na meč.


Na Mundijalu 1982. još uvek nije uvedeno logično pravilo, a to je da se svi mečevi poslednjeg kola grupne faze igraju istog dana u istom terminu kako ne bi dolazilo do štimovanja. Na žalost Jugoslavije, to ju je, možda, koštalo plasmana u drug fazu. Naš tim dobio je Honduras 1:0, ali na opšte iznenađenje Severna Irska pobedila je Španiju istim rezultatom čime su oba tima prošla dalje. Imali su tako četiri boda, a Španija i Jugoslavija po tri. "Furija" je prošla dalje jer je dala više golova, tri, a sumnje u pobedu Severne Irske do dan danas nisu nestale.


Upitne pripreme


Ne treba zaboraviti ni aferu "kopačke" uoči Mundijala 1982, zbog čega je došlo i do loše atmosfere u timu, a o tome je govorio čuveni Vladimir Petrović Pižon, tadašnji repezentativac.

JUGOSLAVIJA U ŠPANIJI


Grupna faza

Jugoslavija - Severna Irska 0:0

Jugoslavija - Španija 1:2

Jugoslavija - Honduras 1:0

- Novac je uvek bio razlog za raskole. Konkretno 1982. Fudbalski savez Jugoslavije napravio je problem. Igrači su potpisali ugovore sa "pumom" i dobili po 20.000 maraka. Ja nisam, jer sam već imao ugovor sa Arsenalom, pa nisam hteo nikakve druge ugovore da potpisujem. Pred polazak u Španiju došao je predsednik FSJ Tomaš Tomašević i rekao da moramo da igramo kopačkama "adidasa", čije smo dresove nosili. "Adidas" je imao mnogo bolje kopačke, uglavnom smo igrali u njima za klubove, bile su spejs-šatl za "pumine", ali nije plaćao. "Puma" je plaćala i to dobro, za 20.000 maraka mogao je auto da se kupi i normalno je što su igrači hteli novac, a pošto bi ga dobili u Španiji opet ne bi plaćali porez. FSJ nije dao - otkrio je Pižon.


Ovo nije bio jedini problem. Miljaniću je zamerano da je preforsirao igrače na pripremama sa jakim treninzima, dok nisu odmerili snage ni sa jednim kvalitetnim rivalom.


Za reprezentaciju Jugoslavije nastupali su: Dragan Pantelić, Ratko Svilar, Nikola Jovanović, Nenad Stojković, Velimir Zajec, Zlatko Krmpotić, Miloš Hrstić, Zoran Vujović, Ivan Gudelj, Edhem Šljivo, Jurica Jerković, Ive Jerolimov, Zvonko Živković, Vladimir Petrović, Ivica Šurjak, Safet Sušić, Zlatko Vujović, Vahid Halilhodžić, Miloš Šestić, Predrag Pašić, Stjepan Deverić, Ivan Pudar.

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija