• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. Selmani

04.11.2022

13:41

JUGOSLAVIJA NA MUNDIJALU! MONTEVIDEO 1930. - Svetski prvak bez ruke, policajac protiv Jugoslavije, "izdajnik" kao najbolji strelac i istorijski uspeh

fss

Fudbal

JUGOSLAVIJA NA MUNDIJALU! MONTEVIDEO 1930. - Svetski prvak bez ruke, policajac protiv Jugoslavije, "izdajnik" kao najbolji strelac i istorijski uspeh

Podeli vest

Učešće Jugoslavije na prvom Svetskom prvenstvu u fudbalu opevano je u filmu „Montevideo, Bog te video", ali je u svrhu dramatizacije dosta istorijskih detalja i činjenica izmenjeno. Bez obzira na sve, film poslužio kao dobra osnova da se ne zaboravi istorijski uspeh naše reprezentacije na planetarnim smotrama.

Veliki rezultat, osvojeno četvrto mesto 1930. godine, biće ponovljeno samo još jednom - 1962. godine u Čileu.

Za početak, Jugoslavija je bila jedna od četiri evropske zemlje koja se usudila da brodom dođe do Montevidea, a isto su učinile Rumunija, Belgija i Francuska (samo zato što je tadašnji predsednik FIFA Žil Rime bio Francuz).

Urugvajska država slavila je stogodišnjicu, pa se isprsila i svim gostima platila troškove puta.

 

Rezultati Jugoslavije/Srbije na Svetskim prvenstvima


1930. Urugvaj 4. mesto
1950. Brazil 5. mesto
1954. Švajcarska 7. mesto
1958. Švedska 5. mesto
1962. Čile 4. mesto
1974. Zapadna Nemačka 7. mesto
1982. Španija 16. mesto
1990. Italija 5. mesto
1998. Francuska 10. mesto
2006. Nemačka 32. mesto
2010. Južna Afrika 23. mesto
2018. Rusija 23. mesto

U to ime izgrađen je legendarni stadion Sentenario, koji se i tokom turnira dorađivao, ali ne mari. Katarske muke 90 i kusur godina kasnije dokazuju da nije lako organizovati Mundijal.

 

Foto: wikipedia


Kapiten: Milutin Ivković Milutinac


Jugoslaviju su predstavljali: Milovan Jakšić, Milan Stojanović, Dragomir Tošić, Dragoslav Mihajlović, Milutin Ivković (kapiten), Milorad Arsenijević, Momčilo Đokić, Branislav Hrnjiček, Teofilo Spasojević, Ljubiša Stefanović, Ivan Bek, Blagoje Marjanović Moša, Božidar Marković, Dragutin Najdanović, Branislav Sekulić, Aleksandar Tirnanić Tirke i Đorđe Vujadinović.


Hrvati su, po običaju, bili na pogrešnoj strani istorije i nisu želeli da učestvuju jer je sedište FS Jugoslavije preseljeno iz Zagreba u Beograd.


Ukupno 13 ekipa bilo je podeljeno u četiri grupe. Prva je imala četiri tima, a preostale tri po tri selekcije.


Jugoslavija se takmičila u Grupi 2 iz koje je glatko izašla kao pobednik. Na startu je pobeđen Brazil sa 2:1 pogocima Tirnanića i Beka, zatim je Bolivija bila lak plen i ispraćena sa turnira sa 4:0, a golove su postigli Bek (2), Marjanović i Vujadinović.


To je značilo da će Jugoslavija kao prvoplasirana iz grupe u polufinalu na megdan domaćinu Urugvaju.


A tamo se „proslavio" sudija Almeida Rega. Zapisi kažu da je poništio čist gol Jugoslaviji i zažmurio na oba oka kada je jedan lokalni policajac vratio loptu u teren, a Urugvaj iz nastavka akcije postigao gol.

Na kraju je bilo 6:1 za aktuelne olimpijske šampione, koji su istine radi i bili daleko kvalitetniji tim.

Najbolji strelac Jugoslavije na turniru bio je Ivan Bek, čovek koji bi danas komotno bio proglašen izdajnikom. 

 


Bek je u Montevideu postigao tri gola, a na ukupno sedam utakmica za Kraljevinu Jugoslaviju Beogranin je četiri puta pogađao mrežu rivala.


Kako je od 1928. godine nastupao za francuski Set, potomak oca Nemca i majke Čehinje nije se mnogo dvoumio kad mu je ponuđeno da igra za Francusku i 1933. prihvatio je državljanstvo te zemlje. Za „trikolore" je odigrao pet utakmica, ali bez pogotka.

 

 


 Tokom Drugog svetskog rata Bek je bio član francuskog pokreta otpora, ali je kraj života dočekao u siromaštvu kao radnik na dokovima, a navodno je preminuo od srčanog udara.

MUNDIJAL U MONTEVIDEU

 

Domaćin: Urugvaj
Šampion: Urugvaj
Broj učesnika: 13
Utakmica: 18
Golova: 70 (3,89 po meču)
Gledalaca: 590.549 (32.808 po meču)


U drugom polufinalu Argentina je sa 6:1 počistila Sjedinjene Američke Države, pa je finale prvog Svetskog prvenstva bila repriza finala Olimpijskih igara u Amsterdamu.

 

Sastali su se Urugvaj i Argentina, a domaćin je slavio sa 4:2. Kuriozitet je da je gol za Uruse postigao i Ektor Kastro, fudbaler koji je imao samo jednu ruku. 


Kada se podvukla crta, reprezentacija selektora Boška Simonovića zauzela je četvrto mesto i to jer je postigla gol manje od Amerikanaca.

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija