• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. V.

15.11.2022

20:31

ISTORIJAT: SVETSKO PRVENSTVO 2014. GODINE – Debakl Brazilaca kakav se ne pamti, nemačka mašinerija na tronu posle 24 godine

AP/Reuter

Fudbal

ISTORIJAT: SVETSKO PRVENSTVO 2014. GODINE – Debakl Brazilaca kakav se ne pamti, nemačka mašinerija na tronu posle 24 godine

Podeli vest

Vodimo vas kroz istorijat Svetskih prvenstava, na redu je Mundijal 2014. godine.

Jubilarno 20. Svetsko prvenstvo održano je u zemlji fudbala, kafe, karnevala, sambe i favela – Brazilu. Južnoamerička zemlja tako je drugi put u istoriji postala centar fudbalskog sveta, nakon što su i 1950. godine bili domaćini. Brazilci tada nisu uspeli da ispune san i osvoje titulu na svom terenu, pa su 62 godine kasnije dobili novu priliku i šansu za rekordni šesti trofej.
Pored „karioka“ na tron je tipovala i Argentina, koja je verovala da sa Lionelom Mesijem konačno može do vrha. Ipak, planove južnoameričkih velikana pokvarila je Nemačka, koja je na kraju četvrti put zavladala fudbalskom planetom. 

Branilac titule odmah spakovao kofere

Rerezentacija Srbije nije uspela da izbori vizu za Brazil, pošto je u kvalifikacijama zauzela treće mesto, prvo ispod crte.

Foto: AP/Reuter

Španci, branioci titule eliminisani već u grupi

MUNDIJAL 2014. GODINE

Domaćin: Brazil
Učesnika: 32
Šampion: Nemačka
Utakmica: 64
Golova: 171 (2.67 po meču)
Poseta: 3.429.873 (53.592 po meču)
Najbolji strelac: Džejms Rodrigez (Kolumbija), šest golova
Najbolji igrač: Lionel Mesi (Argentina)
Najbolji golman: Manuel Nojer (Nemačka)
Najbolji mladi igrač: Pol Pogba (Francuska)
Plasman Srbije: nije učestovala

No krenimo redom. Titulu je branila Španija, ali je nju zadesila ista sudbina kao i prethodnog šampiona, povratak kući već posle grupne faze. 
Veliki šok na startu takmičenja priredili su i Italijani i Englezi, koje su zauzeli poslednja dva mesta u grupi D, iza Urugavaja i austrajdera Kostarike. Pravo otkriće Mundijala bio je golman Kostartikanaca Kejlor Navas, koji je branio poput hobotnice i bio jedan od najzaslužnih što je zemlja iz Centralne Amerike u svom trećem učešću stigla do četvrtfinala. 
Domaćin Brazil je uprkos jakoj konkurenciji u A grupi, lako izašao na kraj sa Hrvatskom, Meksikom i Kamerunom i zauzeo prvo mesto. 
Plasman u osminu finala bez većih problema obezbedili su i Meksiko, Holandija, Čile, Kolumbija, Grčka, Francuska, Švajcarska, Argentina, Nigerija, Nemačka, SAD, Belgija, Alžir. 

Razočarao je i Portugal Kristijana Ronalda, koji je stao već na prvom koraku. Na Mundijalu je prvi put igrala i Bosna i Hercegovina, ali je maksimalni domet bilo treće mesto u F grupi. 
Osmina finala donela je nekoliko zanimljivih mečeva. Brazilci su tek na penale eliminisali Čile (3:2), a žestoko se namučila i Nemačka, koja je tek u produžecima slomila otpor autsajdera Alžira rezultatom 2:1. Takođe, četvrtfinale su posle produžetka izborile Argentina pobedivšo Švajcarsku (1:0), kao i Belgija protiv SAD (2:1). U penal lutriji slavila je i Kostarika, koja je zahvaljujući odbranama Navasa bila bolja od Grčke (5:3). 

LISTA STRELACA

6 GOLOVA: Džejms Rodrigez (Kolumbija)
5 GOLOVA: Tomas Miler (Nemačka)
4 GOLA: Lionel Mesi (Argentina), Nejmar (Brazil), Robin van Persi (Holandija)

Jedine sigurne pobede ostvarile su Francuska, Holandija i Kolumbija, inače hit Mundijala, „Los kafeterosi“ su na krilima Džejmsa Rodrigeza, koji je kasnije bio i najbolji strelac Svetskog prvenstva, prvi put izborili mesto među osam najboljih. 
Snove Kolumbijaca u četvrtfinalu ugasio je Brazil pobedom od 2:1. U evropskom derbiju Nemačka je minimalnim rezulatom eliminisala Francusku 1:0, a identičnim rezultatom Argentina je pobedila Belgiju. 
Tačku na neverovantnu bajku Kostarikanaca stavila je Holandija, koja je posle penala (4:3) stigla do polufinala.

Foto: AP/Reuter

Brazilci doživeli istorijsko poniženje pred svojim navijačima

Gol-tehnologija

Prvi put u istoriji na šampionatu u Brazilu je korišćena tehnologija za praćenje gol linija. Pomenuta tehnologija imala je za cilj da pomogne sudijama u rešavanju spornih situacija, odnosno da li je lopta svojim punom obimom prešla gol liniju. Na svaki gol montirano je po sedam kamera, a zatim se u kontrolnoj sobi pratio sistem i reagovao da li je lopta prešla liniju ili ne. Potom su arbitri na terenu dobijali signal putem specijalanog sata koji su nosili na ruci. 

Polufinalni duelu bili su priča za sebe. U prvom polufinalu sudarile su se dve najmoćnije i najuspešnije fudbalske nacije, stratsveni Brazilci i hladni Nemci. Drugo polufinale bilo je rezervisano za temepramentne Argentince i uvek nepredvidive Holanđane.
Brazilski navijači, kao I svi ljubitelji fudbala priželjkivali su južnoamerički klasik i sudar Nejmara i Mesija u finalu. Ipak, snovi Brazilaca brzo su se pretvorili u košmar, a nisu im pomogle ni molitve pred kipom Hrista Spasitelja u Riju de Žaneiru. Nemačka mašinerija je tog 5. jula 2014. godine u Belo Horizonetu kao niko do tada ponizila je petorstrukog šampiona rezultatom 7:1! Raspucani Miler, Kloze, Kros, Kedira i Šurle bez milosti su punili mrežu „karioka“, kao da je vaterpolo meč u pitanju. Bio je to crni dan u istoriji brazilskog fudbala, najteži poraz ikada. Domaći navijači su danima tugovali, dok su puleni Joakima Leva slavli rekordno osmo finale na Mundijalima.

Gece heroj Nemaca u produžetku

Šokantan poraz skrhao je brazilsku naciju, koja je danima tugovala. 
U drugom polufinalu bilo je mnogo više drame, jer su Argentinci tek nakon boljeg izvođenja penala slomili Holandiju (4:2) i izborili peto finale.
Rekordni treći put snage u finalu su odmerile Nemačka i Argentina, ovog puta na čuvenoj „Marakani“ u Rio de Žaneiru. Prvi finale igrali su u Meksiku 1986, kada je slavila latinska selekcija (3:2), da bi se već na sledećem Mundijalu u Italiji 1990. godine Zapadna Nemačka osvetila (1:0).

Foto: AP/Reuter

Gol vredan titule: Mario Gece u 113. minutu doneo pobedu Nemačkoj

Očekivalo se da će Argentinci predvođeni jednim od najboljih igrača današnjice Lionelom Mesijem konačno stići do treće titule. Ipak, omaleni „čarobnjak“ bio je gotovo neprimetan u finalu. Duel dva velika šampiona na „Marakani“ nije doneo mnogo atraktivnog fudbala. Ekipe su igrale disciplinovano i obazrivo, čekajući na grešku rivala, pa je posle 90 minuta i dalje bilo 0:0.

Mesi najbolji igrač

Argentinski golgeter Leo Mesi potpuno nezasluženo proglašen je za najboljeg igrača Mundijala u Brazilu. Napadač Barselone potpuno je podbacio u finalu, kao i u celoj nokaut fazi u kojoj nije uspeo da postigne nijedan gol. Argentinac je na turniru dao samo četiri gola I namestio jedan, pa je nejasno po kojim kriterijumima je izabran za najboljeg igrača. Za najboljeg strelca proglašen je Kolumbijac Džejms Rodrigez, koji je postigao šest golova, dok je Nemac Tomas Miler dao pet.

Rezultat se nije menjao sve do 113. minuta produžetka kada je Mario Gece postigao gol vredan zlatne „boginje“. Andre Širle sa levog krila ubacio je loptu u peterac, a tadašnji igrač Bajern Minhena u letu volejom matirao Serhija Romera i po lansirao „pancere“ po četvrti put na tron. Argentinska odbrana tako je prvi put kapitulirala posle 486 minuta igre i ostala bez svoje treće titule.
Zanimljivo je da Gece nije bio ni rođen kada je Nemačka osvojila poslednju svetsku titulu 1990, pošto je Nemac na svet stigao dve godine kasnije. 
Brazil je na kraju u meču za treće mesto doživeo novi fijasko i to od Holandije sa 3:0. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Pijani divljaci napadaju Srbe na KiM! OVK terorista Kurti želi da eliminiše i srpske novinare! (VIDEO)
Live TV

Pijani divljaci napadaju Srbe na KiM! OVK terorista Kurti želi da eliminiše i srpske novinare! (VIDEO)

Na Glavnom gradskom mostu na Ibru, koji razdvaja severni srpski i albanski južni deo Kosovske Mitrovice juče je Albanac u vidno alkoholisanom stanju fizički nasrnuo i pivskom flašom gađao Biljanu Radomirović, novinarku "Politike" i Zorana Vlaškovića, novinara "Jedinstva". O tom nemilom događaju govorili su Milovan Drecun, narodni poslanik i napadnuti novinar Zoran.

16.07.2024

09:29

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!
Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!

U čast virtuoza na violini i rodonačelnika pravog narodnog melosa, Vlastimira Pavlovića Carevca, u Velikom Gradištu održani su jubilarni 30. Carevčevi dani.

15.07.2024

17:52