• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Z.

26.12.2022

07:32

VANJA JEDINI PROFITIRAO OD MUNDIJALA! Srpski golman među asovima kojima je porasla cena nakon Svetskog prvenstva!

Tanjug/AP

Fudbal

VANJA JEDINI PROFITIRAO OD MUNDIJALA! Srpski golman među asovima kojima je porasla cena nakon Svetskog prvenstva!

Podeli vest

Cena Vanje Milinković-Savića zbog partija na Mundijalu skočila je sa 2,5 na 3,5 miliona evra, a svi ostali "orlovi" stagniraju

Mnogobrojnim fudbalerima porasla je cena posle zapaženih partija na Mundijalu u Kataru, a jedini Srbin u odabranom društvu je Vanja Milinković-Savić (25)!

Golman naše reprezentacije sjajno je branio na nedavno završenom Svetskom fudbalskom prvenstvu, na kom "orlovi" nisu uspeli da prođu u nokaut fazu. Iako su izabranici Dragana Stojkovića Piksija primili čak osam golova na tri utakmice u grupi, nijedan od njih ne ide "na dušu" mladom čuvaru mreže. Naprotiv, prvotimac Torina je u mečevima protiv Brazila (0:2), Kameruna (3:3) i Švajcarske (2:3) dokazao da u narednoj deceniji ne moramo brinuti za mesto među stativama.
Biće još bolji

Vanja je talentovan, još će napredovati i njegova vrednost je najmanje duplo veća od one koja se trenutno pominje
Ranko Stojić


Biće u top društvu

Zbog svega toga je mlađem bratu Sergeja Milinković-Savića i skočila tržišna vrednost za milion evra, pa se sada procenjuje na 3,5 miliona. Nekadašnji golman i menadžer, a sada fudbalski analitičar Ranko Stojić (63) uveren je da se tu neće zaustaviti i da će "jedinica" srpske reprezentacije uskoro biti u društvu najboljih.

Foto: Tanjug/AP

 



- Vanja je mlad, talentovan i njegova vrednost je barem dvostruko veća od one koja se trenutno pominje. S obzirom na to što je pokazao na Mundijalu, ali i kakve su mu tehničke i motoričke karakteristike, siguran sam da on samo može da bude sve bolji i da još napreduje. Verujem da će vrlo brzo biti među top golmanima u Evropi. S druge strane, treba imati u vidu da cena igrača mnogo zavisi od ponude i potražnje na tržištu. Na primer, sume na "Transfermarktu" su nerealne, jer se neki parametri uopšte ne uzimaju u obzir. Ima izuzetno kvalitetnih fudbalera od 34-35 godina, a na tom sajtu im je vrednost znatno manja od realne - kaže Stojić za Informer.

IGRAČI KOJIMA JE NAJVIŠE PORASLA CENA NA MUNDIJALU


IGRAČ CENA PRE SP CENA POSLE SP
1. Kilijan Mbape 160.000.000 180.000.000
2. Enco Fernandez 35.000.000 55.000.000
3. Hulijan Alvarez 32.000.000 50.000.000
4. Joško Gvardiol 50.000.000 75.000.000
5. Kodi Gakpo 45.000.000 60.000.000
6. Sofijan Amrabat 10.000.000 25.000.000
7. Azedin Unahi 3.500.000 15.000.000
8. Džud Belingem 100.000.000 110.000.000
9. Bukajo Saka 90.000.000 100.000.000
10. Oreljen Čuameni 80.000.00090.000.000
* Sume su izražene u evrima

Što se tiče ostalih asova čija je vrednost skočila ukupno ih je 53 na listi, a na čelu je Kilijan Mbape (24). Francuz je bio prvi strelac minulog šampionata sveta sa osam golova, od čega je čak tri dao u velikom finalu protiv Argentine. Tako je postao prvi igrač još od 1966. i Džefrija Harsta, koji je upisao het-trik u meču za trofej.

Zvezda Pariz Sen Žermena je pre samo mesec dana bila procenjena na 160 miliona evra, a sada je ta suma za 20 miliona veća.

- Mbape je veliki igrač, to je posle Mundijala definitivno svima postalo jasno. Najviše me podseća na Anrija, neverovatno je koliko su slični. Kilijan igra fudbal s lakoćom, vidi se da uživa na terenu, a kao i svi majstori, on je taj koji odlučuje u odnosu na protivnika - objasnio je Arsen Venger, legendarni francuski stručnjak.

Fernandez oduševio

Odmah iza Mbapea je argentinski tandem - Enco Fernandez (21) i Hulijan Alvarez (22), momci koji su, mimo svih očekivanja, u Kataru dali veliki doprinos i udarili pečat na osvajanje titule prvaka. Vezista Benfike umesto pređašnjih 35 miliona sada košta 55 miliona, dok je napadač Mančester sitija sa 32 skočio na 50 miliona evra.

Foto: Tanjug/AP

 



A, kada pohvale stignu i od kapitena Lionela Mesija, onda je i to jasan znak koliko vredite.

Kurtoa najskuplji golman sveta

Reprezentacija Belgije završila je učešće na Mundijalu već posle grupne faze, ali to nije dovelo do pada cene Tiba Kurtoe (30), koji je procenjen na 60 miliona evra, pa je trenutno najskuplji golman na svetu. Odmah iza njega, sa 50 miliona evra, nalaze se Italijan Đanluiđi Donaruma, koji nije ni bio u Kataru, ali i Alison, čiji je Brazil eliminisan u četvrtfinalu od Hrvatske. Među top pet su još Ederson (45 miliona) i Jan Oblak (40 miliona).


- Dobro poznajem Enca, gledao sam ga kako trenira i koliko može. Ne iznenađuju me njegove sjajne partije na Mundijalu. Zaslužuje sve pohvale, spektakularan je igrač i budućnost naše reprezentacije - naglasio je Mesi.

Među najboljih deset igrača kojima je skočila cena posle SP našli su se još i Joško Gvardiol (Hrvatska), Kodi Gakpo (Holandija), Sofijan Amrabat i Azedin Unahi (Maroko), Džud Belingem i Bukajo Saka (Engleska), kao i Oreljen Čuameni (Francuska).

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija