• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

11.04.2023

06:26 >> 17:32

KO ĆE BITI NOVI TRENER ČELSIJA!? Trka se svela na TRI IMENA!

printscreen

Fudbal

KO ĆE BITI NOVI TRENER ČELSIJA!? Trka se svela na TRI IMENA!

Podeli vest

Julian Nagelsman, Luis Enrike i Maurisio Poketino glavni su kandidati za novog trenera Čelsija.

Promenio je Čelsi već tri trenera ove sezone, godinu je na klupi Plavaca počeo Tomas Tuhel, nasledio ga je Grem Poter, a takmičarsku godinu će završiti Frenk Lampard. Ipak, izvesno je da će legendarni vezista na kraju sezone napustiti Stamford bridž, te da će Tod Boli u roku od godinu dana angažovati i četvrtog trenera. 

Lista kandidata je podugačka, ali po pisanju britanskih medija najveće šanse da naslede Lamparda daju se Nagelsmanu, Enrikeu i Poketinu.  

Julian Nagelsman

Nemački trener nedavno je ostao bez posla u Minhenu i izvesno je da će do kraja aktuelne sezone odmarati. Ipak, očekuje se da Nagelsman već od leta dobije novi posao, a za njegove usluge interesuje veliki broj timova širom Evrope. Za sada, najkonkretniji je Čelsi budući da je Tod Boli veliki "fan" mladnog stručnjaka. 

Britanski mediji pišu da je Amerikanac oduševljen energijom koju poseduje Nagelsman, ali to neće biti njegova glavna "spona" sa Plavcima. Naime, njegov dolazak na Stamford bridž najviše zagovara tehnički direktor kluba Kristofer Vajvel. Nemac je sa Nagelsmanom sarađivao u RB Lajpcigu, a Bikovi su za to vreme bili drugi i treći u Bundesligi što je najbolji rezultat u istoriji kluba. 

Foto: REUTERS/Heiko Becker

Nije tajna da Tod Boli želi od Čelsija da napravi nešto slično Lajpcigu. Nemački klub glavna je karika u lancu klubova koji u nazivu imaju istog vlasnika - Red Bul. Amerikanac je zbog toga u pregovorima oko kupovine još nekoliko klubova širom Evrope, a na meti su mu francuski Bordo, ali i jedan portugalski prvoligaš. 

Zbog svega navedenog britanski mediji uverenu su da će od leta Julian Nagelsman na klupu Čelsija umesto Frenka Lamparda koji se vratio da pomogne klubu do kraja sezone. 

Luis Enrike

Španac je drugi na listi potencijalnih trenera Čelsija. Luis Enrike ima veliku prednost u odnosu na Nagelsmana budući da je dokazani "pobednik". Bivši trener Barselone je donosio rezultat gde god da je radio, na Nou Kampu je, makar statistički, nadmašio učinak Pepa Gvardiola, e poznato je da su Mesi, Nejmar i Suarez najbolje igrali pod njegovom trenerskom palicom. 

Sa Barselonom osvojio je dve titule u Primeri, tri Kupa Kralja i jednu Ligu šampiona. Učinak sa kojim Julian Nagelsman ne može da se pohvali. Ipak, po pisanju Britanaca glavna "mana" španskog trenera je njegov pristup fudbalu.

Foto: Tanjug

Muči se Čelsi ove sezone sa realizacijom, često su Plavci bili bezopasni tokom mandata Grema Potera koji gaji sličnu filozofiju Luisu Enrikeu. Španac je, u najmanju ruku, razočarao javnost nastupom Furije, čiji je bio selektor, na prethodnom Mundijalu kada je Španija delovala bezidejno uprkos činjenici da su protiv Japana i Maroka imali preko 75 odsto poseda lopte! 

Ipak, mnogi smatraju da je to manji problem u odnosu na činjenicu da će Tod Boli imati mali uticaj na Luisa Enrikea. Španac je poznat kao izuzetno "glasan", čovek sa stavom, nešto nalik na Tomasu Tuhelu. Za razliku od Juliana Nagelsmana koji je fleksibilan, a na kog bi Amerikanac mogao da vrši pritisak i nameće mu fudbalske ideje. 

Maurisio Poketino

Za kraj - Maurisio Poketino. Argentinac je dokazao svoj kvalitet u Premijer ligi gde je predvodio Sautempton i Totenhem, ali mu se, uprkos tome, daju najmanje šanse da nasledi Lamparda na klupi Čelsija. Ipak, ono što je najveća mana Luisa Enrikea je najveća prednost Maurisia Poketina. 

Argentinac je dugo godina sarađivao sa Danijelom Levijem, direktor Totenhema poznat je kao izuzetno "težak", možda i najteži u svetu fudbala, a njih dvojica imali su izuzetan odnos među Pevcima. 

Zanimljivo, Britanci Poketinu zameraju činjenicu da se loše snalazi kada ima ogromna finansijska sredstva za pojačanja. To se pokazalo kao istina u Pariz Sen Žermenu, a prethodno i u Totenhemu gde je, nakon finala Lige šampiona, doveo Tangi Ndombelea, Rajana Sesenjona, Đovanija Lo Selsa i Stivena Bergvajna, ali su se svi pokazali kao totalni promašaji.

Foto: REUTERS/Stephane Mahe

 

Ipak, Poketino je poznat kao trener koji ume da izvuče najbolje od igrača. Argentinac je Hari Kejna promovisao u jednog od najboljih napadača sveta, Dele Ali i Kristijan Eriksen su tokom saradnje sa Poketinom igrali na najvišem nivou u karijeri, baš kao i Son Heung Min. 

Bilo kako bilo, nema sumnje da nas očekuje pravi trenerski rolerkoster tokom leta budući da novog trenera, pored Čelsija, traži još i Totenhem, verovatno i Pariz Sen Žermen, a moguće je da će do promena doći i među najjačim klubovima u Italiji budući da Inter i Juventus igraju sezone za zaborav. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija