• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Gligorić

28.05.2023

09:14 >> 09:54

OVO SU NAJDRAMATIČNIJE ZAVRŠNICE EVROPSKIH LIGA U ISTORIJI! Bajern i Borusija igrali su mečeve ZA INFARKT, ali niko nikad kao Mančester siti! (FOTO, VIDEO)

EPA

Fudbal

OVO SU NAJDRAMATIČNIJE ZAVRŠNICE EVROPSKIH LIGA U ISTORIJI! Bajern i Borusija igrali su mečeve ZA INFARKT, ali niko nikad kao Mančester siti! (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

Minhenski Bajern došao je do 33. titule šampiona Nemačke na nesvakidašnji način, tako što je u poslednjem kolu savladao Keln sa 2:1 golom u 89. minutu i tako iskoristio kiks Borusije Dortmund, koja je remizirala sa Majncom 2:2.

Na kraju jedne od najluđih liga u istoriji evropskog fudbala Bajern i Borusija su ostali poravnati na čelu tabele sa po 71 bodom, ali titula ide u Bavarsku zbog bolje gol razlike. Ova dva meča, koja su odigrana u isto vreme, podsetila su na neke od najluđih završnica otkako se igra fudbal i još jednom su podsetila na svu lepotu ovog sporta. Uostalom, za koga god navijali, zbog ovakvih mečeva i epiloga se i igra fudbal!

Foto: EPA

 

 

PREMIJER LIGA 2011/12

 

Foto: AP PHOTO

Gol Aguera za titulu prvaka Engleske

Bila je to i ostala verovatno najdramatičnija završnica jednog prvenstva otkako postoji fudbal! Ono što su u subotu veče priredili Bajern i Borusija, priredio je Mančester siti pre 11 godina i to samo u još luđoj varijanti.
Pred poslednje kolo Mančester siti i Mančester junajted bili su izjednačeni na vrhu tabele, s tim da su "građani" imali bolju gol razliku. Ekipa koju je tada sa klupe predvodio Roberto Manćini trebalo je da pobedi pred svojim navijačima Kvins Park Rendžers, dok je sa druge strane Junajted morao da savlada Sanderlend u gostima.
Mečevi su počeli tako što je Vejn Runi u 20. minutu pogodio za Junajted protiv Sanderlenda i ispostaviće se, to je bio konačan rezultat meča. Sa druge strane, Siti je poveo preko Pabla Zabalete i sve je mirisalo da će "građani" bez drame doći do titule.
A, drama je tek usledila. Đibril Sise je pogodio za Kvins Park Rendžers za 1:1, a preokret im je doneo kontroverzni Džoi Barton. KPR je vodio 2:1 i ceo "Itihad" bio je spreman za pravu fudbalsku tragediju. U sudijskoj nadoknadi na snazi je bilo 2:1, a onda je Edin Džeko izjednačio za tračak nade. 
Siti je imao poslednji napad, a stiglo je u međuvremenu i obaveštenje da je meč u Sanderlendu završen pobedom Junajteda. "Građanima" je za titulu bio potreban gol, a nekoliko sekundi pre kraja, kada su svi već videli da trofej ide na "Old Traford", Serhio Aguero je pogodio jedan od najčuvenijih golova u istoriji fudbala. Siti je slavio 3:2 i osvojio prvu titulu još od 1968. godine.

 

 

 

SERIJA A 2001/02

 

Foto: AP PHOTO

Vijeri i Ronaldo predvodili su napad Intera, ali nisu uspeli da osvoje titulu

 

Čuveni triler u Seriji A ostaće zauvek bolna tačka za fudbalski klub Inter. Kalčo je tad bio najjači na svetu i svi su čekali da vide epilog poslednjeg kola, u koje su Inter, Juventus i Roma ušli maltene poravnati.
Inter je imao 69 bodova, Juventus 68, a Roma 67. "Neroazuri" su igrali protiv Lacija i trebala im je pobeda kako bi overili trofej. I sve je počelo onako kako su se i nadali. Kristijan Vijeri je pogodio na "Olimpiku" protiv Lacija, dok je za to vreme Juventus već pobedio Udineze sa 2:0 i nadao se kiksu "neroazura".
A on se pogodio i to na brutalan način. Do poluvremena Lacio je dao dva gola preko Karela Poborskog, a Inter jedan preko Luiđija Di Bjađa. Iako se očekivalo da milanski gigant, predvođen Ronaldom i Vijerijem, u drugom poluvremenu dotuče "lacijale", desilo se obrnuto. Dijego Simeone i sadašnji trener Intera Simone Inzagi dali su dva gola i tako omogućili Juventusu da dođe do trofeja. Na kraju, Inter je bio treći na tabeli, jer je Roma golom Antonija Kasana pobedila Torino i pretekla ih na drugoj poziciji.

 

 

 

PRIMERA 2013/14

 

Foto: Reuters/AP

Atletiko Madrid 2014. godine

 

Čekao je i navijao čitav svet tada za Atletiko Madrid. Popularne "jorgandžije" u poslednje kolo ušle su sa tri boda prednosti u odnosu na Barselonu. Sudbina je namestila da upravo ta dva tima odigraju međusobno u poslednjem kolu meč za trofej i to na krcatom "Nou Kampu".
Atletiko je imao 89, Barselona 86 bodova i verovalo se da će pobedom preokrenuti stvari u svoju korist. Mora se istaći da su oba tima gubila poene u nekim manjim mečevima. Tako je Barselona, remizirala sa Hetafeom i Elčeom, dok je Atletiko uspeo da izgubi od Levantea.
Na kraju, najpoštenije je bilo da se sve rešava u međusobnom okršaju na stadionu Barselone. Domaćin je poveo preko Luisa Suareza i čitav "Nou Kamp" tada je eksplodirao! Verovali su Katalonci da titula ne mrda nigde i da će ponovo biti prvaci, ali tako nije mislio Dijego Godin. Kapiten Atletika pogodio je na startu drugog poluvremena i onda se ekipa Dijega Simeonea totalno povukla. Mesi i drugari su na sve načine pokušali da dođu do drugog gola i titule, ali nju je praktično oteo Atletiko. Bio je to prekid surove dominacije Reala i Barselone i trofej koji su u crveno-belom delu Madrida dugo čekali.

 

 

 

 

LIGA 1 2011/12

 

Foto: AP PHOTO

Slavlje fudbalera Monpeljea 2012. godine

 

Poslednje kolo Lige 1 donelo je još jednu nezapamćenu dramu koja se na kraju srećno završila po Monpelje. To je bila prva i jedina titula za taj klub, koji se borio sa PSŽ-om za trofej prvaka Francuske.
Uoči poslednjeg kola, Monpelje predvođen Olivijeom Žiruom imao je tri boda više od PSŽ-a. Parižani su, kako se to i očekivalo, savladali Lorijan sa 2:1 i trebao im je poraz Monpeljea, kako bi ih pretekli na tabeli. Nada se pojavila kada je Okser poveo protiv dotadašnjeg lidera sa 1:0. Ipak, fudbaleri sa stadiona "Moson" došli su do izjednačenja preko Džona Utake, a onda je isti igrač u finišu dotukao Okser i ubio svaku nadu "svecima" da će biti šampioni.

 

 

 

BUNDESLIGA 2000/01

 

Foto: Reuters/AP

Reakcija Olivera Kana nakon gola Patrika Andersona

 

Bajern je u subotu uveče uzeo titulu ispred Borusiju Dortmund golom u 89. minutu, a još luđe je do trofeja stigao 2001. godine!
Za titulu su se, pred poslednje kolo, borili sa Šalkeom. Bajern je uoči zadnje utakmice u Bundesligi imao tri boda više, ali imao je lošiju gol razliku. Šalke je uradio što je do njega, savladao je Unterahing sa 5:3.
Sa druge strane, Bajern je igrao protiv HSV-a u gostima i gubio je sa 1:0. Poslednji napad imao je bavarski tim i kada su svi mislili da je meč gotov, golman Hamburgera Matijas Šober uhvatio je u ruke loptu koju mu je vratio Tomas Ujfaluši. Da stvar bude još luđa, u pitanju je pozajmljeni golman Šalkea.
Sudija Markus Merk je dosudio indirektan udarac, a zalet je uhvatio Patrik Anderson. Šveđanin je raspalio po lopti i postigao gol za 1:1. Bio mu je to prvi i jedin gol u dresu Bajerna. Ekipa predvođena Otmarom Hicfeldom je na taj način došla do trofeja, a nedugo zatim i do titule Lige šampiona, pobedom nad Valensijom i to na penale.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija