• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.05.2023

15:45

KAKVA LEGENDA! Bio u klubu i kad su bili AMATERI, a sad će U PREMIJER LIGU! NIKO PRE NJEGA OVO NIJE URADIO! (FOTO/VIDEO)

Reuters

Fudbal

KAKVA LEGENDA! Bio u klubu i kad su bili AMATERI, a sad će U PREMIJER LIGU! NIKO PRE NJEGA OVO NIJE URADIO! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Vezista Lutona Peli Radok Mpanzu od 2013. član je kluba sa juga Engleske. Sa "šeširdžijama" je prošao put od amaterske pete lige do elitnog ranga engleskog fudbala.

Fudbaleri Lutona prvi put u istoriji plasirali su se u Premijer ligu. Učinili su to na spektakularan način nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca protiv Koventrija u plej-ofu za popunu elitnog ranga odigranom na Vembliju.

Veliki uspeh ne bi bio toliko propraćen da tim sa juga Engleske nije pre svega devet godina bio član Nacionalne lige, petog i amaterskog ranga fudbala zemlje Ujedinjenog kraljevstva.

Samo jedan fudbaler u aktuelnom sastavu bio je i tada deo tima koji se najpre izborio za povratak u profesionalni fudbal, a potom i na najveću scenu u najjaču ligu sveta.

Reč je o Peliju Radoku Mpanzuu, vezisti koji je poreklom iz DR Konga, a 2011. počeo je da igra fudbal u niželigaškom Boram Vudu.

Foto: Reuters

Peli Radok Mpanzu

Radok je sa Lutonom od 2014. do 2018. igrao u četvrtoj ligi, da bi 2019. izborio plasman u Ligu 1, treći rang takmičenja. 

Već naredne godine usledilo je uspon u Čempionšip, drugi rang engleskog fudbala. Luton i Peli posle tri godine provedene u jednoj od najzahtevnijih liga na planeti došli su do konačnog cilja i prvog plasmana u Premijer ligu.

Ukoliko i naredne sezone ostane deo tima, Radok Mpanzu će postati prvi fudbaler u istoriji koji je za istu ekipu igrao i u Nacionalnoj ligi, Ligi 2, Ligi 1, Čempionšipu i Premijer ligi.

- Imam osećaj da sam prešao igricu zvanu fudbal. Sad mogu i da se povučem. Prošao sam uspone i padove, ali morate da verujete u sebe. I evo me - rekao je Radok posle trijumfa nad Koventrijem.

Foto: Reuters

Radok protiv Koventrija

Vezista, koji ima 29 godina, od 2011. do 2014. vodio se kao fudbaler Vest Hema, ali nikad nije zaigrao u Premijer ligi za tim iz Londona.

Odigrao je svega 90 minuta za "čekićare" u meču Liga kupa protiv Barnlija 2013. godine, a ubrzo je pozajmljen Lutonu.

POGLEDAJTE SLAVLJE FUDBALERA LUTONA NAKON PLASMANA U PREMIJER LIGU:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija