• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

01.06.2023

00:20

SEVILJA GOSPODARI LIGOM EVROPE: Posle penala GUDELJ SLAVI, MATIĆ TUGUJE

EPAIMAGES

Fudbal

SEVILJA GOSPODARI LIGOM EVROPE: Posle penala GUDELJ SLAVI, MATIĆ TUGUJE

Podeli vest

Gotovo je, trofej ide u Španiju. Fudbaleri Sevilje za čiji tim nastupaju srpski fudbaleri Nemanja Gudelj i Marko Dmitrović, osvojili su Ligu Evrope posle penal drame 4:1 (1:1, 0:1).

Nakon 90. minuta bilo je 1:1 (1:0). Roma je povela golom Paula Dibale u 35. minutu, da bi Sevilji izjednačenje doneo Đanluka Manćini u 55. minutu. Do kraja je bilo nekoliko šansi, ali su se ekipe više trudile da ne prime gol.

Foto: EPAIMAGES

Slavlje igrača Sevilje

U produžecima je viđena malo prljavija borba i mnoštvo faulova, a onda su penali odlučili pobednika. Za Sevilju su bili precizni Lukas Okampos, Erik Lamela, Ivan Rakitić i Gonzalo Montijel. Za Romu je pogodio samo Brajan Kristante, dok su promašili Đanluka Manćini i Rožer Ibanjez. 

 

 

Za razliku od Sevilje, koja će večeras da slavi, Murinjo će da tuguje. Prvi put je doživeo poraz u finalu evrokupa. Prethodno, igrao je pet finala evropskih takmičenja i osvojio dve Lige šampiona, dve Lige Evrope i jednu Ligu konferencija. Sevilja mu je očitala lekciju.

Posle uvodnih ispitivanja snaga, prva je u 12. minutu zapretila Roma i to preko Lorenca Spinacole, koji je šutirao sa nekih desetak metara, ali je na pravom mestu bio golman Bono. Obe kipe igrale se u jakom tempu i žustro, na ivici faula, pa je u 22. minutu žuti karton zaradio srpski fudbaler u redovima "vučice" Nemanja Matić nakon što je faulirao Lukasa Okamposa. 

Foto: EPAIMAGES

Nakon jakog tempa u prvih 25 minuta, italijanski i španski tim su posustali, pa se činilo da će na odmoru mreže mirovati. A onda pravo niotkuda, Rimljani su u 35. minutu stigli do vođstva. Izabranici Žozea Murinja su na sredini terena presekli napad Andalužana, tačnije Đanluka Manćini se sjajno izborio za loptu i uputio milimetarski precizan pas ka Dibali, koji je istrčao i matirao Bona za veliku radost navijača Rimljana na stadionu u Budimpešti. 
Ekipa Hoze Luisa Mendilibara je istog trenutka krenula u ofanzivu želeći da što pre stigne do izjednačenja. Ređale su se šanse pred golom "vučice", a najbolju su imali u u šestom minutu nadoknade prvog poluvremena, kada je sa nekih 20 metara šutirao Ivan Rakitić, ali je zatresao stativu. 

Foto: AP/Photo

Roma je nervozno otvorila drugo poluvreme, pa je već u prvim minutima žuti karton zaradio i Manćini. Po povratku na teren šestostruki osvajač Lige Evrope nastavio je da dominira i steže obruč oko protivničkog gola, pa je bilo samo pitanje trenutka kada će Sevilja stići do izjednačenja, što se i desilo u 55. minutu i to nakon nesrećne greške fudbalera Rome Đanluke Manćinija. Naime, Hesus Navas centrirao je sa desne strane i pokušao da proigra El Nesitija, a štoper "vučice" u želji da izbaci loptu kolenom ju je poslao u sopstvenu mrežu.
Ipak, gol u mreži nije demoralisao Murinjove pulene, koji su u 66. minutu mogli do nove prednosti posle pravog karambola u kaznenom prostoru. Nakon centaršuta Pelegrinija, Ejbraham je pokušao glavom da matira Bona, ali je on odbranio, a lopta je potom stigla do Ibanjeza, ali je on sa pet metara loše šutirao, pa je lopta završila pored gola. U 77. minutu, Sevilji je dosuđen penal, nakon što je Ibanjez faulirao Okamposa. Ipak, nakon reakcije iz VAR sobe, odlučeno je da faula nije bilo. Ekipe su do kraja stvorile nekoliko prilika, ali nedovoljno da se ozbiljnije ugrozi golmani na obe strane, pa je utakmica otišla u produžetke. 

Foto: AP PHOTO

Produžeci su doneli mnogo faulova i mnogo valjanja igrača po travi. Morali su da napuste teren i Nemanja Gudelj i Nemanja Matić. Obojicu je stigao umor, uhvatili su ih grčevi i nisu mogli da izdrže do kraja. Teren su zamenili klupom dva minuta pre izvođenja jednaesteraca. 

Na kraju, nije moglo bez drame ni u penal seriji. Za Sevilju su bili precizni Lukas Okampos, Erik Lamela, Ivan Rakitić i Gonzalo Montijel, a za Romu samo Brajan Kristante, dok su promašili Đanluka Manćini i Rožer Ibanjez. Penal Montijela, koji je bio odlučujući, golman Rome Rui Patrisio je odbranio, a onda je izvođenje ponovljeno, jer je golman ranije krenuo sa gol linije. U ponovljenom izvođenju Montijel je bio siguran, a onda je počelo slavlje.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija