• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

01.06.2023

12:42

AKO MISLITE DA JE MURINJO PORAŽEN, VARATE SE "Posebni" je pobednik i kad baci medalju

Reuters/Bernadett Szabo

Fudbal

AKO MISLITE DA JE MURINJO PORAŽEN, VARATE SE "Posebni" je pobednik i kad baci medalju

Podeli vest

Trener Rome Žoze Murinjo izgubio je prvo evropsko finale u karijeri, ali će njegov period u Rimu ostati upamćen kao najuspešniji u istoriji kluba iz italijanske prestonice.

Niko na svetu ne voli da gubi, pogotovo ne posle 120 minuta igre koja se završava na najsuroviji mogući način - serijom penala. 

Žozeu Murinju desilo se i jedno i drugo u Budimpešti, gde je Sevilja došla do sedmog trofeja u Ligi Evrope. Prvi put je Portugalac ostao bez pehara u evropskom finalu i prvi put je njegov tim došao do penal-serije u bici za trofej i - ostao bez njega.

Foto: Reuters

Žoze Murinjo sa predsednikom UEFA Aleksandrom Čeferinom

Prethodnih pet finala Murinjove ekipe rešavale su prilično sigurno. Porto je 2004. postao prvak Evrope tako što je u finalu Lige šampiona pobedio Monako ubedljivo sa 3:0. Murinjo je vodio Inter do identičnog uspeha 2010. godine, a ponovo njegova ekipa nije primila gol jer je u finalu savladan Bajern sa 2:0. U sezoni 2016/17 Murinjo je predvodio Mančester junajted do trofeja u Ligi Evrope, a u finalu je porazio Ajaks, takođe bez primljenog gola, sa 2:0.

Foto: Reuters

Murinjo i trofej Lige Evrope sa Mančester junajtedom

Prošle godine Roma je pod vođstvom Portugalca osvojila prvo izdanje Lige konferencija savladavši Fejenord sa 1:0. Dolazimo tako do podatka da je neki Murinjov tim, pre sinoćnjeg poraza od Sevilje u Budimpešti, najviše problema u finalu nekog evropskog kupa imao u sezoni 2002/03. Bio je to Porto, koji je osvojio Kup UEFA u finalu protiv Seltika, ali tek nakon produžetaka sa 3:2.

Foto: AP Photo/Frank Augstein

Murinjo sa trofejom Kupa UEFA

U životu i sportu je sve stvar ugla gledanja na događaje, istoriju i pojam koji se zove fudbalsko nasleđe. Zbog toga je bitno da se vratimo na Romu. Pre dolaska Murinja u "večni grad", "vučica" je u istoriji odigrala svega dva evropska finala i poražena je u svakom.

Davne 1961. Roma je osvojila Kup sajamskih gradova, koji se ne spada u evropske kupove kakve danas poznajemo i predstavljao je preteču današnjih ozbiljnih takmičenja. Zato ga danas retko ko i uzima u obzir.

Usledio je poraz od Liverpula u finalu Kupa evropskih šampiona 1984. godine (4:2 posle produžetaka), a zatim i poraz od Intera u finalu Kupa UEFA sa 2:1 nakon dvomeča.

Dakle, pre Murinja, Roma je u 95 godina dugoj istoriji igrala DVA finala ozbiljnih evropskih kupova i u oba je ostala bez trofeja.

A onda je u Rim stigao Portugalac i za dve godine doneo na "Olimpiko" sreću kakva nije viđena skoro čitav jedan vek.

Prošle sezone osvojena je Liga konferencija, a ove godine tim sa "Olimpika" dogegao se do finala Lige Evrope u kom je zasluženo poražen od Sevilje. Nije loše za trenera čije vreme je prošlo, koji igra dekadentan fudbal i koji više neće moći da vodi ozbiljan i elitni evropski tim.

Foto: AP Photo/Thanassis Stavrakis

Portugalac sa trofejom Lige konferencija

Sve to su etikete koje su lepljene na Portugalca, ali samo ljudi koji ne razumeju suštinu fudbala i imaju iskrivljen pogled na fudbalsku istoriju mogu da proglase Murinja gubitnikom.

- Rekao sam da ćemo odavde ili doći sa peharom ili otići mrtvi. Pa, čini se da smo mrtvi. Mrtvi umorni fizički, mentalno, i zato jer mislimo da je ovo bio nepravedan poraz uz mnogo incidenata o kojima može da se diskutuje. Mrtvi smo, ali ponosni. Uvek kažem da možete da izgubite meč, ali nikad ponos i profesionalizam. Osvojio sam pet evropskih finala, izgubio sam ovo, ali vraćam se kući ponosniji nego ikad. Momci su dali sve ove sezone - izjavio je Murinjo posle poraza od Sevilje.

Rođeni pobednici ne priznaju srebrne medalje, pa je Žoze svoju bacio dečačiću u publici i učinio ga srećnim.

 

 

Fudbal je odavno postao igra ozbiljnog novca, a izraženo kroz tu prizmu, Murinjo je do finala Lige Evrope došao sa uloženih DEVET miliona evra. Najveći deo tog novca otišao je na transfer desnog beka Zekija Čelika, koji je doveden za 7,5 miliona evra. 

Pre nego što unapred osudite "Posebnog" da igra staromodan, dekadentan i negledljiv fudbal, zapitajte se šta bi trener Mančester sitija Pep Gvardiola mogao da napravi sa tim novcem.

I zamislite španskog fudbalskog revolucionara kako preuzima Atalantu ili Lacio i u dve godine ih dovodi do finala evrokupova. Deluje nemoguće, zar ne? Bilo je skoro pa nemoguće i sa milijardama skrcanim u tim Mančester sitija.

- Jedine ekipe koje se ne muče to su one koje na klupi imaju igrače vredne od 40 do 70 miliona evra. Mančester siti i Gvardiola mogu da priušte sebi da na klupi drže Hulijana Alvareza, Fila Fodena i Rijada Mareza, pa da uđu pred kraj meča sa Realom. Mi u Romi ako ostanemo bez četiri ili pet igrača, onda se mučimo. U Romi u igru ulazi onaj fudbaler koji može da igra, koji je na redu, a ne onaj kojeg trener izabere. Mi smo potrošili sedam miliona evra u prelaznom roku. Zato je neverovatno ono što smo uradili - rekao je nedavno Murinjo.

Zato, kao što bi i samo džangrizalo iz Setubala reklo prilikom "nervnog sloma" na konferenciji u Mančesteru - respekt, respekt, respekt..Poštovanje za Murinja jer on je pobednik i kada gubi.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17