• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

05.06.2023

22:37

TUGA I SUZE, TAKO MORA NA KRAJU! Ode Ibra, a ovako su se opraštali Piksi, Federer, Serena, SALE NACIONALE... Sinišina fešta za sva vremena! (VIDEO+FOTO)

starsport/montaža

Fudbal

TUGA I SUZE, TAKO MORA NA KRAJU! Ode Ibra, a ovako su se opraštali Piksi, Federer, Serena, SALE NACIONALE... Sinišina fešta za sva vremena! (VIDEO+FOTO)

Podeli vest

Od sinoć fudbal i sport, uopšte, siromašniji su za pravu pravcatu gromadu. Zlatan Ibrahimović oprostio se od aktivnog igranja, rekao je zbogom "najvažnijoj sporednoj stvari na svetu".

Na prepunom "San Siru" sve je prštalo od emocija. Plakali su navijači "roso-nera", suzu je pustio i Ibrahimović, ipak je to emotivni detalj, koji je, kao i svakog sportistu na planeti, sačekao i njega. 

Legendarni Šveđanin je posle pobede Milana protiv Verone (3:1) u poslednjem kolu Serije A potvrdio da završava karijeru. Koštale su Zlatana silne povrede i operacije, zbog kojih je ove sezone odigrao tek četiri utakmice. 

- Video sam da pada kiša i rekao: "Čak je i Bog danas tužan". I onda su na terenu i tribinama zbog mene svi plakali. Pokazao sam da sam Superman velikog srca - rekao je Ibrahimović u svom stilu na konferenciji za medije.

To je bio zvaničan oproštaj genijalnog, sada već bivšeg fudbalera, a da li planira poslednju utakmicu ili ne, još se ne zna, međutim, ono što je sigurno da bi bilo još emotivnije nego u nedelju uveče u Milanu.

Informer vas podseća na neke od oproštajnih utakmica velikih sportista i sportistkinja...

DRAGAN STOJKOVIĆ PIKSI (2001.)

Posle 20 godina profesionalne karijere fudbalski as Dragan Stojković Piksi 30. oktobra 2001. godine zvanično se oprostio od aktivnog igranja fudbala. 

Pre toga, imao je oproštaj i u Nagoji 7. oktobra.

U revijalnom meču protiv Crvene zvezde viđen je spektakl. Nagoja je pobedila crveno-bele, koji su igrali u kombinovanom sastavu, a rezultat je bio 6:0.

Čair... Počelo je protiv Vardara i završilo se protiv Vardara. Dragan Stojković Piksi prvu takmičarsku utakmicu za seniorski tim odigrao je u aprilu 1982. godine, kada je njegov tadašnji klub niški Radnički pobedio goste iz Skoplja. A onda, mnogo godina kasnije došlo je vreme za “zbogom” aktivnom igranju fudbala. Piksi je to učinio na istom mestu.

Spektakl je počeo tačno u 14.52 časova kada je helikopter na centar stadiona "Čair" spustio Dragana Stojkovića. Utakmica je trajala 65 minuta, simbolično s obzirom na Piksijevu godinu rođenja, 1965.

Toga dana je priča se, "u Nišu sve stalo".

Uz Stojkovića za Radnički su nastupili i njegovi nekadašnji saigrači Savićević, Vasković, Mišeljić... Dres Vardara nosili su Najdoski, Kanatlarovski, trebalo je i Darko Pančev, koji nažalost nije stigao.

U loži niškog stadiona bili su predstavnici Crvene zvezde, Olimpika, Verone, Nagoje, kao i ambasadori mnogih zemalja.

Radnički je sa 4:0 pobedio Vardar, a strelci su bili Kanatlarovski u 5, Stoiljković u 25, Mitrović u 43. i Stamenković u 49. minutu.

Oni koji su bili prisutni na stadionu pričali su da „ovako nešto u Nišu dosad nije bilo upriličeno nikome, čak ni Titu“.

SERENA VILIJAMS (2022.)

Porazom od Ajle Tomljanović sa 7:5, 6:7 (5), 6:1, čuvena Amerikanka Serena Vilijams je okončala impozantnu karijeru, u kojoj je osvojila 23 Grend slem titule.

U istoriju ide sa ukupno 73 pehara na WTA Turu, a pre US Opena je najavila oproštaj. Svi su bili svesni da Serena ide, da je ovo poslednji turnir, tražila se karta više, svi su hteli da prisustvuju istoriji.

Ona je kroz suze poslednji put pozdravila publiku tradicionalnim okretom.

 

 

- Pokušala sam, ali Ajla je bila za malo bolja. Hvala ti, tata. Znam da gledaš. Hvala ti mama. Želim da se zahvalim svima koji su ovde, onima koji su bili uz mene i bukvalno godinama, decenijama. Ipak, sve je počelo od mojih roditelja, oni su zaslužni za sve. Zahvalna sam im. Ovo su suze radosnice - poručila je Serena.

Obratila se i sestri.

- Ne bih bila Serena da nije bilo Venus, tako da, hvala ti Venus. Ona je jedini razlog što postoji Serena Vilijams. Bila je ovo zabavna vožnja. Najneverovatnija vožnja i putovanje u mom životu. Zahvalna sam svima koji su makar jednom rekli, 'napred, Serena' u svom životu. Zahvalna sam, jer ste me vi doveli dovde.

SINIŠA MIHAJLOVIĆ (2007.)

28. maja 2007. godine na stadionu "Karađorđe" upriličen je oproštajni meč Siniši Mihajloviću. Mihi se činilo da je toliko publike na stadionu Vojvodine poslednji put bilo upravo kada je njegova generacija u proslavljala drugu Vošinu titulu prvaka SFRJ.

Mihajlović je već tada bio počasni građanin Novog Sada, a jedan od razloga je bio i taj što, kako se navelo u odluci, "nesebično pomaže deci i omladini koji odrastaju bez roditeljskog staranja, kao i deci koja su tokom ratova na ovim prostorima ostala bez roditelja".

I oproštajna utakmica imala je humanitarni karakter, te je sav prihod od utakmice bio namenjen štićenicima Doma za decu bez roditeljskog staranja i sportstima sa invaliditetom Novog Sada.
 
U Novom Sadu su se tada okupili brojni velikani svetskog fudbala. Igrala su dva tima - Inter, u kojem je Mihajlović završio karijeru, dok su drugu ekipu činili Mihini prijatelji.
 
Za ekipu Intera su igrali Luiš Figo, Zlatan Ibrahimović, Patrik Vijeira, Manćini, Kordoba, Stanković, Solari, Samjuel, Materac, dok je u prijateljskom timu bio legendarni Hristo Stoičkov, Belodedić, potom Peđa Mijatović, Piksi, Fernando Kouto, Anđelo Peruci, čuveni Montela, Čeda Maras, Darko Pančev, Šestić, Tanjga, te bratski dvojac - Filipo i Simone Inzagi. Između stativa je tada stao i Vlade Divac. 

Foto: Starsportphoto

Rezultat je na kraju bio 6:5. 

Nakon meča Mihajlović je rekao da mu je drago što je oproštajnu utakmicu odigrao u Novom Sadu, te da za to ima više razloga, a jedan od njih je i taj što ovaj grad "nosi u srcu".
 
"Prvi je što sam ovde počeo karijeru, drugi što mi u ovom gradu žive roditelji i brojna rodbina, treći što ovaj grad nosim u srcu", rekao je tada Miha.

 

RODŽER FEDERER (2022.)

Rodžer Federer je zvanično završio profesionalnu tenisku karijeru 2022. godine, a najemotivniji trenutak usledio je kada je dubl meč koji je igrao sa Rafaelom Nadalom na Lejver kupu priveden kraju.

U svom poslednjem meču u karijeri jedan od najboljih tenisera sveta svih vremena nije uspeo da ostvari pobedu u dublu sa Rafaelom Nadalom. Iako su došli do meč-lopte, na kraju su slavili Džek Sok i Frensis Tijafo sa 2:1, po setovima 6:4, 6:7, 9:11.

Rodžer je odložio rekvizit sa kojim vladao svetskim tenisom - osvojio je 103 ATP titule u singlu, po čemu je drugi u Open eri, a tokom karijere ostvario je 1.251 pobedu i 20 Grend Slem titula - i poklonio se publici.

 

 

Uz gromoglasan aplauz i more suza u 41. godini ispraćen je u sportsku penziju.

- Dobro je. Mislim da se nosim bolje nego što sam to uspeo u svojim mislima. Bar sam uspeo nešto da kažem - rekao je Federer.

Svi su želeli da vide suze švajcarske teniske legende, a na kraju jedva da je mogao da sastavi rečenicu.

- Proći ćemo kroz ovo nekako, zar ne? Srećan sam, nisam tužan, odličan je osećaj biti ovde, rekao sam to momcima. Uživao sam u patikama poslednji put, uz sve mečeve, biti sa porodicom, momcima. Drago mi je što sam prošao kroz sve, plašio sam se da mi ne blokiraju leđa ili šta već. Hvala svim legendama - rekao je Federer i počeo da plače.

Federer je 310 nedelja bio prvi na ATP listi, od čega 237 uzastopnih nedelja i bio je član "Velike trojke", uz Rafala Nadala i Novaka Đokovića.

Nakon tri operacije desnog kolena, Federer je odlučio da završi svoju 25 godina dugu igračku karijeru.


FRANČESKO TOTI (2017.)

Kapiten Rome Frančesko Toti (40) ispraćen je danas u penziju posle poslednjeg meča u karijeri, na stadionu "Olimpiko" protiv Đenove.

Bujica emocija i kod Totija i kod navijača bilo je i pre i posle utakmice.

Mnogi navijači su u suzama pozdravili Totija, koji završava karijeru posle 25 sezona koje je proveo u prvom timu Rome, jedinog kluba za koji je nastupao.

Toti je utakmicu protiv Đenove, pred punim tribinama stadiona "Olimpiko" u Rimu, počeo kao rezerva, a i sam je bio u suzama kada je seo na klupu.

Toti je u igru ušao u 54. minutu, a Roma je golom u 90. minurtu pobedila 3:2, overila drugo mesto i obezbedila direktan plasman u Ligu šampiona.

Posle meča igrači su napravili špalir "Princu Rima", a predsednik Rome uručio mu je prigodan poklon.

Suza je ponovo bilo na sve strane, a plakao je i Frančesko, koji se našao u zagrljaju supruge i dece.

- Došao je momenat za koji sam se nadao da nikad neće doći, ali sam bio svestan da je moralo. Ovo je zaista bila teška odluka - obratio se Toti navijačima.

Foto: EPA

 

Jedan navijač je preskočio ogradu i ušlo na atletsku stazu sa tribina, a Toti mu je prišao i fotografisao se sa njim pre nego što ga je obezbeđenje izvelo sa terena. Toti je potom na jednoj lopti napisao poruku uz potpis i šutnuo je na navijačku tribinu.

Na centru terena postavljen veliki dres sa brojem 10 koji je Toti nosio tokom karijere, dok je na video bimovima bilo napisano "hvala kapitenu".

Čelnici kluba su mu poklonili uramljen dres, dok je od svog zamenika kapitena Danijelea De Rosija dobio plaketu sa potpisima saigrača.

ALEKSANDAR ĐORĐEVIĆ (2005.)

Jedan od najboljih košarkaša u istoriji Evrope Aleksandar Đorđević zvanično se oprostio od aktivnog igranja 3. jula 2005. godine, egzibicionom utakmicom u Beogradu, sa koje sav prihod otišao na račun UNICEF-a.

Đorđevića je pozdravilo preko sedam hiljada gledalaca u prepunoj hali Pionir, a oproštaj su uveličale brojne zvezde jugoslovenske i evropske košarke iz prethodne tri decenije.

Najveći aplauz dobili su članovi reprezentativne šampionske petorke iz Atine 1995, koju su uz Đorđevića činili Divac, Paspalj, Danilović i Savić. Od stranih gostiju najglasnijim ovacijama pozdravljeni su reprezentativci nekadašnje SFR Jugoslavije, Splićani Toni Kukoč i Dino Rađa.

Foto: Starsportphoto

Meč je bio prekinut na desetak minuta početkom poslednje četvrtine, kada je Đorđević stao na centru, spustio loptu na parket, otpozdravio hali i – otišao da (bukvalno) okači patike o klin. Publika je skandirala njegovo ime neprekidno, dok meč nije nastavljen.

Posle toga na terenu je ostala reprezentatuivna petorka Rakočević, Radmanović, Stojaković, Gurović i Drobnjak, koja je oduševila publiku atraktivnim potezima. Na drugoj strani bili su Slovenci Milić, Nesterović i Lakovič, Španac De la Fuente i sjajni Litvanac Šarunas Jasikevičius. Taj segment nazvan je „Ima li ko jači“.

Na početku utakmice na terenu su bili uglavnom veterani - Dino Menegin, Antonelo Riva, Danko Cvjetičanin i Dino Rađa sa malim Dimitrijem Veselinovićem za “bele”, a Partizanovi igrači iz 80-ih Goran Grbović, Ivo Nakić, Nebojša Zorkić, Boban Petrović i Miško Marić za „plave“. 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija