• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.06.2023

23:50

ŠPANAC OTVORIO DUŠU! Doneću ARSENALU TITULU, Pep je moj mentor i prijatelj, NEĆU U PSŽ!

Reuters

Fudbal

ŠPANAC OTVORIO DUŠU! Doneću ARSENALU TITULU, Pep je moj mentor i prijatelj, NEĆU U PSŽ!

Podeli vest

Minule sezone je malo nedostajalo da Mikel Arteta (41) sa "tobdžijama" osvoji šampionski pehar posle 19 godina posta.

Fudbaleri Arsenala su tokom većeg dela prvenstva igrali fenomenalno i bili na čelu Premijer lige, ali su posustali u samoj završnici, pa je trofej odbranio Mančester siti. Međutim, mladi stručnjak sada poručuje da nema nameru da odustane, njegov lični, ali i cilj kluba je da osvoje titulu i to će biti prioritet i sledeće sezone.

Španac je na klupu londonskog kluba seo 22. decembra 2019. godine, posle tri godine rada kao pomoćnik u stručnom štabu "građana". Uspeo je za tri i po godine da napravi mlad, perspektivan, ali i respektabilan tim, koji je izborio povratak u Ligu šampiona. I ne želi tu da stane.

- Bio sam Pepov asistent u Sitiju, igrali smo protiv Arsenala i video sam tada da je duša kluba bila potpuno izgubljena. Igrači nisu uživali, nisu osećali dres koji nose. Vrlo brzo, znao sam da postoji opcija da sednem na klupu i znao sam da prvo moram da se povežem sa igračima i navijačima. Bilo je teško, ali sada sam srećan, jer sam uspeo u tome. Imamo jasan identitet, postoji zajedništvo i puni smo pozitivne energije. To je najvažnije. Dali smo našim fanovima nešto o čemu mogu da sanjaju i čime mogu da se ponose. I dalje me jako boli što nismo osvojili Premijer ligu posle deset meseci žestoke borbe sa Sitijem. Ali, to je sport i to ostaje naš cilj - rekao je Arteta u intervjuu za ugledni španski list "Marku".

Foto: EPAIMAGES

Arteta ne krije da obožava svoje igrače

Era Arsena Vengera je zlatnim slovima upisana u istoriju "tobdžija", pa je nekada sjajni vezista morao sa mnogim stvarima da se bori po dolasku na "Emirate".

- Nacrtao sam igračima drvo i njegovo korenje i rekao da je problem naš. Objasnio sam im da mi moramo da ga zalečimo, a to se odnosilo na sve koji su uključeni u rad kluba. Bez toga, ne bi bilo zabave. Ne znam šta će se dogoditi, ali sada uživam iz dana u dan, dok radim ovaj posao. Volim moje igrače i okruženje koje smo stvorili. Napravili smo sjajnu grupu i znamo koji pravcem da idemo do finalne linije - dodao je Arteta.

On je pokušao da odgovori i na pitanje šta je to Arsenalu nedostajalo da se popne na šampionski tron.

- Mnogo toga. Ta tri uzastopna remija protiv Liverpula, Vest Hema i Sautemptona su bila poput kazne. Desile su se i tri-četiri povrede važnih igrača i od tog trenutka sve se zakomplikovalo. Kada smo bili kompletni, bili smo i konzistentni. Čim su počeli problemi, nismo uspeli da nastavimo. A, naš rival bio je najbolji tim na svetu, sa najboljim trenerom na planeti. Nismo imali izbora nego to da prihvatimo i pružimo ruku šampionima - naglasio je Arteta.

Foto: EPAIMAGES

Arteta i Gvardiola su bili saradnici, a sada su rivali i veliki prijatelji

Nije tajna da Španac izuzetno ceni svog zemljaka i velikog prijatelja, a sada rivala Pepa Gvardiolu (52).

- On je najbolji u svemu. Timskom menadžmentu, ubeđivanju ekipe da sledi ideju, sposobnosti da povuče svakoga, da izvuče najbolje iz igrača, donošenju odluka pre i tokom utakmice... Pep je genije. Imamo sjajan odnos. Obojica smo pobednički nastrojeni, volimo da se nadmećemo i kada se nađemo na terenu izrazito smo fokusirani. Dovoljno smo samouvereni da šta god da se desi sledećeg dana ćemo se čuti i zagrliti se. To nikada neće iščeznuti - jasan je Arteta.

Ovog leta se menadžer Arsenala pominjao i kao kandidat za novog šefa stručnog štaba Pariz Sen Žermena.

- Mogu samo da kažem da sam srećan u Londonu. Osećam se voljeno i cenjeno od strane vlasnika Stena i Džoša i želim još mnogo stvari da uradim u ovom klubu - poručio je Arteta.

Foto: Reuters

 

Titula i dalje ostaje primarni cilj "tobdžija" i napašće je već naredne sezone.

- Da nije, ne bih sedeo sada ovde sa vama. To je naša ambicija. Znamo koliko je teško sprovesti to u delu. Premijer liga je najbolja na svetu i predstojeća sezona će verovatno biti i najteža u istoriji. Zašto? Ovde sam 22 godine i ne pamtim da je takmičenje bilo na više nivou. Toliko kvaliteta, organizacije, resursa, kvalitetnih trenera i vrhunskih igrača... Zato moramo dobro da se pojačamo - zaključio je Arteta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija