• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.08.2023

23:11

Popović hoće titulu u Slovačkoj! Bivši golman Partizana o Dunajskoj Stredi, Stojkoviću, Borjanu

Starsportphoto

Fudbal

Popović hoće titulu u Slovačkoj! Bivši golman Partizana o Dunajskoj Stredi, Stojkoviću, Borjanu

Podeli vest

Posle šampionskog Slovana, koji je doveo Milana Borjana, na poziciji golmana pojačao se i viceprvak Dunajska Streda. Uprava kluba je dovela 23-godišnjeg Srbina Aleksandra Popovića, koji je potpisao ugovor do leta 2026. godine.

Srpski golman visok 190 santimetara je došao iz beogradskog Partizana u kojem je bio od 2015. godine.  

Zašto ste odlučili da pređete u Dunajsku Stredu?

- Posle mnogo godina u Partizanu želeo sam da promenim nešto. Može se reći da mi je promena bila dovoljna. Klub me je kontaktirao preko trenera i sportskog direktora, razgovarao sam i sa trenerom golmana. Svi su mi ovde predstavili ambiciozan projekat i jasno stavili do znanja koliko sam im potreban. Sve mi se to jako dopalo. Imao sam i drugih ponuda, ali nijedna nije bila kao poziv Dunajske Strede. Zato sam odlučio da dođem u Slovačku. Klub je odlično organizovan i ima veoma dobar trenerski kadar, pod čijim rukovodstvom ću, verujem, napredovati, tako da, eventualno, mogu da odem negde dalje.

Nije vas malo više privukao Zapad?

- Imao sam takvih ponuda, ali u prošlosti. Pogotovo u sezoni 2021/22, kada je Partizan tokom zimske pauze bio u vrhu Superlige Srbije. Ali onda sam potpisao novi ugovor sa crno-belima i uprava kluba je odbila te ponude. Da, priznajem da sam možda sada razmišljao o tome, a alternativno, mogao sam i duže da čekam jer je prelazni rok otvoren do kraja avgusta. Ipak, zaista verujem da u Slovačkoj postoji dobra liga, sa kvalitetnim timovima i lepim stadionima. To je takmičenje idealno za mlade igrače, ali i mlade golmane. Cilj mi je da postepeno napredujem, da vredno radim, a onda možda dođe i do još boljeg transfera. Znam da se i iz Slovačke može doći do zapadne Evrope ligu prate mnogi skauti i agenti. I zato to sada vidim kao sjajnu priliku i verujem da ću se prilagoditi što je pre moguće.

Foto: Starsportphoto

 

Šta ste znali o Dunajskoj Stredi pre nego što su vas kontaktirali predstavnici kluba? Pre dve godine igrali ste sa Partizanom protiv sadašnjeg kluba u pretkolu Lige konferencija?

- Znao sam mnogo stvari. Imam nekoliko prijatelja koji su igrali u klubu u prošlosti. Pomenuću, na primer, Marka Živkovića, mog saigrača u Partizanu od 2021. godine. Kontaktirao sam i balkanske igrače Nikolu Krstovića i Željka Gavriča, koji su, takođe, ovde. Svi su mi govorili iste stvari, da je to dobar klub, stabilan, organizovan, sa jasno definisanim sistemom i pravcem kojim žele da ide. Infrastruktura kluba je na odličnom nivou, bilo da je reč o akademiji ili stadionu, što sam imao prilike da isprobam pre dve godine.

Dali ste gol u revanšu, a odbranjenim penalom doprineli ste pobedi od 2:0. Dakle, imate samo lepa sećanja?

- Da, svakako. Bilo je utoliko prijatnije jer je to bio moj debi u evropskim kupovima. Ispalo je odlično, uhvatio sam penal Andrija Baliča, pobedili smo i prošli u narednu pretkolu. Onda sam uhvatio zalet za celu sezonu. Bili smo dobri u ligi, zimus smo bili na prvom mestu ispred Crvene zvezde. Nažalost, izgubili smo titulu na proleće, ali sveukupno je to bila uspešna sezona, uključujući i igranje u grupnoj fazi Lige konferencija.

U prvom duelu branio je Vladimir Stojković, sada 40-godišnja golmanska legenda, koji je odmah otišao u Saudijsku Arabiju, pa ste dobili šansu. Da li vam je dugogodišnji srpski reprezentativac bio pravi učitelj?

Foto: Starsportphoto

 

- On je izuzetno iskusan golman i istovremeno veoma dobra osoba. Od njega sam mnogo naučio, posebno sa stanovišta mentalne pripreme i analize protivnika. U tome je bio majstor svog zanata. Nije baš imao stil hvatanja koji ja preferiram, ali bilo je sjajno trenirati sa njim u istom timu.

U Partizanu je bio i Sejduba Suma, koji je igrao za slovačku Nitru, ali uglavnom za Slovan.

- Bio je vrhunski tehnički igrač. On je u prva tri koje sam ikada video kada je u pitanju baratanje loptom. U Partizanu mu nije išlo najbolje sa trenerima. Sećam se da je postigao gol u derbiju, a dobro je radio i u našim kup utakmicama. Sada se vratio u Superligu Srbije, u Novi Pazar - rekao je Aleksandar Popović.

Da li ste se već privikli na novi klub?

- Mislim da je sve okej. Saigrači su me dobro prihvatili i pošto imamo mlad tim, slični smo godinama, pa se razumemo. Štaviše, imamo zajednički cilj: da igramo dobar fudbal, da napredujemo. I treninzi su odlični, rekao bih malo zahtevniji nego u Partizanu. Odličnog su intenziteta, dobro organizovani. Akcenat je stavljen i na individualni rad sa kondicionim trenerima ili trenerima golmana. Važne su analize protivnika, u kojima se fokusiramo na detalje. Postepeno ulazim u pravi ritam.

Šta vam je glavni cilj u prvoj sezoni u Slovačkoj?

- Želim da se borimo za titulu. Znam da je prošle sezone bilo blizu, ali je došao poraz u derbiju i na kraju je Dunajska Streda ostala bez titule. Tako da klub i ja lično želimo da sada budemo u vrhu tabele. Lično, želim da što pre uđem u sistem, želim da se psihički i fizički unapredim. Drugim rečima, želim da izvučem maksimum iz svojih mogućnosti i sposobnosti.

Foto: printscreen

 

Partizan je poslednju titulu do sada osvojio u sezoni 2016/17. Od tada je šest sezona uzalud jurio Crvenu zvezdu i čak četiri puta bio drugi. Dunajska streda ima istu sudbinu poslednjih godina u slovačkoj ligi. Da li ste razmišljali o ovoj paraleli?

- Da, ima mnogo sličnosti. Partizan je poslednjih godina imao veoma težak period. Crvena zvezda je imala mnogo vecći budžet, mogla je sebi da priušti da dovodi bolje igrače i da im daje veće plate. Čak i u celoj zemlji više ljudi navija za Crvenu zvezdu nego za Partizan. Bila su to zaista teška vremena, s druge strane, bila je to odlična škola za igrače, jer su sve vreme bili prinuđeni da se bore. Bili smo bliski dve godine i verujem da će moji bivši saigrači to uspeti u novoj sezoni. U isto vreme, međutim, nadam se da ćemo i mi i Dunajska Streda to uspeti. Samo je pitanje vremena kada će ovaj klub osvojiti titulu. I verujem da ću, kada to uspe, prvi put u istoriji, biti tamo.

Izuzetno je zanimljivo da je pre mesec dana u Slovačku stigao i Milan Borjan, nekadašnji kapiten Crvene zvezde, koji će godinu dana provesti u Slovanu. Tako da se sada više nećete takmičiti za srpsku, već slovačku titulu...

Foto: AP/Photo

 

- Milan je veoma dobar golman. Bio je kapiten Crvene zvezde, a zahvaljujući njegovim odbranama i igrama klub je postigao mnogo dobrih rezultata u domaćoj ligi, ali i u Evropi. Mislim da je i za njega bila teška sezona zbog konstantnog pritiska. Pronašao je dobar tim i doneo Slovanu iskustvo koje je bilo potrebno klubu na ovoj poziciji. Radujem se što ćemo se ponovo gledati. Priznajem da još nisam pobedio Milana, pa verujem da ću prvi put uspeti ovde u Slovačkoj.

Zanimljivo je i da je ovog leta trener Trenčina postao Ilija Stolica, koji je bio na mestu selektora mlađih kategorija reprezentacije Srbije baš kada ste jedini put do sada dobili priliku, a ujedno je poslednji put bio u Partizanu prošle sezone. Da li ste u kontaktu sa njim?

Foto: Starsportphoto

 

- Više sam u kontaktu sa trenerom golmana. Ilija je jako dobar trener. Trenirao me je u nacionalnoj selekciji do 18 i 21 godine, kao i na klupskom nivou. Mislim da je sjajno za slovačku ligu što je došao ovde. Igra atraktivan fudbal, njegov napadački stil je fokusiran na mnoga dodavanja. Trenčin je napravio dobar potez kupovinom njega. Kada sam dolazio ovde, dogovorili smo se da ćemo se sigurno naći.

Kako prenosi portal "Transfermarkt", trenutno u slovačkoj ligi nema igrača sa većom tržišnom vrednošću od onog pored vašeg imena. Da li ste spremni i na to da to može da donese velika očekivanja navijača i pojačan pritisak?

- Shvatam to kao činjenicu. Znam da sam odigrao skoro 100 utakmica za veliki klub kao što je Partizan. A ko ima tako nešto ima svoju cenu. Međutim, u Partizanu nisam o tome razmišljao detaljno i neću ni sada. Moj cilj je da dam sve od sebe da povećam ovaj broj tokom mog boravka u novom klubu. Naravno, shvatam da navijači žele da vide samo najbolje od mene. Lično volim pritisak kada je to tako normalno, fudbalsko. Ja sam profesionalac i znam da je to deo posla. U Partizanu smo morali da se bavimo i drugim stvarima, nismo mogli da razmišljamo samo o fudbalu. Verujem da će sada biti drugačije i da će to biti ujedno i najbolje godine u mojoj karijeri - zaključio je Aleksandar Popović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija