• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

18.09.2023

13:20

Para vrti gde burgija neće! Počinje najjača Azijska Liga šampiona u istoriji!

EPA

Fudbal

Para vrti gde burgija neće! Počinje najjača Azijska Liga šampiona u istoriji!

Podeli vest

Utakmicom između Mumbai sitija i iranskog Nasadžija danas (16:00) počinje Azijska Liga šampiona za sezonu 2023/24.

Elitno klupsko takmičenje na najmnogoljudnijem kontinentu sveta preti da bi uskoro po popularnosti, ako još uvek ne po kvalitetu, moglo da ugrozi evropsku verziju istog takmičenja. Seoba fudbalskih zvezda na Bliski istok, kojoj smo svedočili ovoga leta, dovela je do koncentracije kvaliteta u azijskim (ponajviše saudijskim) klubovima, kakva do sada nije viđena!

Mnogi su bili iznenađeni kada je Kristijano Ronaldo krajem prošle godine odlučio da Englesku zameni Saudijskom Arabijom. Ispostavilo se da je Portugalac samo najavio fudbalski zemljotres kojem smo svi mi svedočili u prethodnih nekoliko meseci. Redom su na arabijsko poluostrvo odlazili Karim Benzema, Engolo Kante, Kalidu Kulibali, Roberto Firmino i Rijad Marez. I kada smo pomislili da su se i sumanuto bogati Arapi zasitili, usledile su dve atomske bombe! Najpre Sadio Mane, a ubrzo zatim i Nejmar pridružili su se aktuelnom trendu i sada terorišu nesrećne golmane u saudijskoj Pro ligi. Ne treba zaboraviti da su novinske stupce punile i priče o Aleksandru Mitroviću, koji je nakon brojnih peripetija uspeo da natera upravu Fulama da ga pusti u Al Hilal, dok je prelazak Sergeja Milinković-Savića u isti klub prošao bez velike drame. Njih dvojica postali su najplaćeniji igrači u istoriji srpskog fudbala!

Foto: EPAIMAGES

 

 


Al Hilal će biti jedan od četiri saudijskih predstavnika u Ligi šampiona Azije (ACL) i na kojima će biti fokus fudbalske javnosti. Ipak, daleko od toga da se tu i završava spisak favorita i klubova koji će imati šta da pokažu u narednih devet meseci.

Kao i do sada, klubovi će biti podeljeni u dva regiona, istočni i zapadni. Svaki od tih regiona čini pet grupa sa po četiri tima, čime dolazimo do spiska od ukupno 40 učesnika. Pobednici grupa, uz tri najbolja trećeplasirana tima u oba regiona, izboriće plasman u osminu finala. Mečevi grupne faze igraće se od septembra do decembra, dok nokaut faza startuje u februaru naredne godine. Jedina bitna razlika u sistemu takmičenja, u odnosu na evropsko izdanje, jeste ta da će veliko finale biti odigrano u dva meča 11. i 18. maja 2024. godine. Branilac titule je japanska Urava, dok je najtrofejniji klub upravo Al Hilal (4 titule), koji će i ove sezone sa Mitrovićem, Milinković-Savićem i Nejmarom biti jedan od favorita za konačan trijumf.

U grupi A igraće Pahtakor iz Uzbekistana, saudijska Al Fajha, turkmenistanski Ahal kao i Al Ain iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Srbija će imati nekoliko predstavnika u ovoj grupi, s obzirom na to da Dragan Ćerak već nekoliko godina nastupa za Pahtakor, dok je najbrojnija srpska kolonija u Al Fajhi. Saudijce sa klupe predvodi Vuk Rašović, a na terenu su Vladimir Stojković i Milan Pavkov.

 

Standings provided by Sofascore

 

 


Grupu B čine katarski Al Sad, sa zvezdama poput Paula Otavija i Mateusa Uribea, zatim uzbekistanski Nasaf, za koji nastupa nedadašnji fudbaler Rada, Marko Stanojević, jordanski Al Fajsali i Šardža iz UAE. Članovi Šardže su Miralem Pjanić, Kostas Manolas i Musa Marega, pa se očekuje da će taj tim uz Al Sad biti pretendent na prvu poziciju u grupi.

 

 

Standings provided by Sofascore

 


Apsolutni favorit u grupi C jeste Al Itihad. Saudijce sa klupe predvodi Nuno Espirito Santo, a udarne igle na terenu biće Engolo Kante, Fabinjo i Karim Benzema. Iranski Sepahan izdvaja se kao tim koji će se boriti za drugu poziciju, dok će iračka Al Kuva i uzbekistanski AGMK pokušati da pomrse račune favoritima.

 

Standings provided by Sofascore

 


Stižemo do grupe D gde se po kvaltetu izdvaja Al Hilal. Već smo nabrojali najveće zvezde tima koji je tri puta u prethodnih devet godina podizao pehar namenjen osvajaču Azijske Lige šampiona. Dodaćemo i imena poput Rubena Neveša, Malkoma i Jasina Bonua, a možda najveći kvalitet trebalo bi da donese ogromno iskustvo starog trenerskog lisca Žorža Žeusa. Nasadži (Iran), Mumbai siti (Indija) i Navbakor (Uzbekistan) svakako nemaju šta da traže u borbi za prvu poziciju i ostaje im da se nadaju drugoj poziciji i plasmanu među 16 najboljih. Za Navbakor nastupaju četvorica igrača sa ovih prostora, Jovan Đokić, Luka Čermelj i Filip Ivanović (Srbija) i Miloš Milović (Crna Gora).

 

 

 

Standings provided by Sofascore

 



U grupi E nadmetaće se iranski Persepolis, kao i katarski Al Duhail koji se značajno pojačao angažovanjem Filipea Kutinja i od ranije, Rubena Semeda, a sa klupe ih vodi Ernan Krespo. Tadžikistanskom Istiklolu malo ko daje realne šanse, pošto grupu E dopunjuje Al Nasr. Kristijano Ronaldo, Sadio Mane, Taliska, Marcelo Brozović, Aleks Teljes i Ajmerik Laport bili bi dovoljni da se napadne i "ušati pehar" u evropskom pandanu Lige šampiona, kamoli u azijskom.  

 

Standings provided by Sofascore

 


Prelazimo na istočni region odakle dolaze klubovi u grupama F, G, H, I i J. Južnokorejski Džeonbuk je izraziti favorit u grupi F, koji je dva puta osvajao takmičenje. Tajlandski Bankok, Lajon siti iz Singapura i Kiči iz Hongkonga dopunjavaju ovu grupu.
 

 

 

 

Standings provided by Sofascore

 


Očekuje se velika borba u grupi G u kojoj je Jokohama blagi favorit. Svoju šansu tražiće i kineski Šandong sa Maruanom Felainijem, kao i južnokorejski Inčon junajted, dok je Kaja sa Filipina apsolutni autsajder.

 

 

 

Standings provided by Sofascore

 


U grupi H gledaćemo Gorana Čaušića u dresu tajlandskog Buriram junajteda. Japanski Ventforet Kofu je šokirao sve ljubitelje fudbala u Japanu osvajanjem Kupa imperatora  prošle godine, čime je izborio plasman u Ligu šampiona, iako nastupa u drugoj ligi Japana. Melburn siti (Australija) iako u vlasništvu Siti fudbalske grupe, ne može da se pohvali igračkim kadrom kakav na raspolaganju ima Pep Gvardiola, ali i ovo što je na okupu trebalo bi da bude dovoljno makar za borbu za plasman u nokaut fazu. Kineski Džeđijank konkurenciju u ovoj grupi čini poprilično izbalansiranom.

 

 

 

Standings provided by Sofascore

 


Japanski Kavasaki i južnokorejski Ulsan izraziti su favoriti u grupi I. Japanski klub nikada nije osvajao ACL, ali je u prethodnih šest godina čak četiri puta bio prvak Džej lige. Leandro Damiao i Bafetimbi Gomis, iako u poznim godinama, trebalo bi da svojim iskustvom i kvalitetom osiguraju svom klubu mesto među 16 najboljih. Ulsan u svojim redovima nema velika imena, ali ima iskustvo osvajanja velikih takmičenja, pošto je dva puta bio prvak Azije. Malezijski Džohor i tajlandski Patum najverovatnije će samo biti puki svedoci borbe Kavasakija i Ulsana za prvu poziciju u grupi.

 

 

 

Standings provided by Sofascore

 


Na samom kraju dolazimo do grupe J. Tu se nalazi branilac titule, japanska Urava, koja je uz Pohang Stilerse (Južna Koreja) favorit za jedno od prva dva mesta. Svoju priliku vrebaće kineski Vuhan, dok je apsolutni autsajder vijetnamski Hanoj.
 

 

 

 

Standings provided by Sofascore

 

 


Decenijama unazad japanski i južnokorejski klubovi su dominirali Azijskom Ligom šampiona. Južnokorejci su osvojili 12 titula, japanski četiri manje, ali u prethodnih nekoliko godina odnos snaka počeo je da se menja. Al Hilal je dva puta bio šampion u bliskoj prošlosti, a na krovu fudbalske Azije žele da se nađu i Al Nasr i Al Itihad. Tradicionalne sile poput Pohang Stilersa (tri titule) i Urave (tri titule) pokušaće da spreče ili makar odgode smenu na tronu azijskog klupskog fudbala. Neće biti lako, jer para vrti gde burgija neće!
 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!
Live TV

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju i stručnjak za bezbednost Gordana Mišev.

30.06.2024

20:42

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)
Live TV

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Veljko Jovanović, član SNS-a, Radiša Roksić, biviši načelnik BIA, a uživo u program javio se i Rašed Ef Plojević zamenik predsednika Ešihata Islamske zajednice u Srbiji.

30.06.2024

19:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija