• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.09.2023

12:27

Sprema se bura! Zvezda ne voli sudiju koji deli pravdu u derbiju!

Starsportphoto

Fudbal

Sprema se bura! Zvezda ne voli sudiju koji deli pravdu u derbiju!

Podeli vest

Glavni sudija 171. večitog derbija između Partizana i Crvene zvezde u 9. kolu Superlige biće Srđan Jovanović, najbolji srpski arbitar, što se verovatno neće svideti šampionu Srbije.

Najvažniji meč srpskog fudbala zakazan je za sredu, 27. septembar (19.00), Partizan će u Humskoj sačekati Crvenu zvezdu. Crno-belima pozicija na tabeli, imaju četiri boda više od rivala, uliva dodatno samopouzdanje, pa bi uz eventualnu pobedu mogli dodatno da se odlepe. 

Pištaljka je data u ruke najboljem srpskom arbitru - Srđanu Jovanoviću! U karijeri ima četiri odsuđena derbija, a prvi u devetom kolu šampionata Srbije u sezoni 2019/20 kada je Partizan kao domaćin slavio sa 2:0. Zvezda je potom osvojila Kup u sezoni 2020/21 nakon boljeg izvođenja penala, a onda u drugom delu sezone 2021/22.  bila bolja na svom stadionu - 2:0. Poslednji "večiti derbi" koji je Jovanović sudio završen je bez golova, u aprilu 2022. godine. 

Foto: Starsportphoto©

 

 

Uzavrela je atmosfera u srpskom fudbalu u poslednje veme, ne prođe kolo, a da se neki klub ne žali na rad sudija. Pitanje je kako će Zvezda, koja je nedavno zatražila smenu prvog čoveka sudijske organizacije Dejana Filipovića i generalnog sekretara FSS Jovana Šurbatovića, reagovati na odluku da pravdu na večitom derbiju deli Srđan Jovanović.

"Potrebni su novi ljudi, sveža krv i dobra energija. Posebno se to odnosi na promenu prvog čoveka sudijske organizacije Dejana Filipovića i njegovog mentora generalnog sekretara FSS Jovana Šurbatovića. To su dve ključne pozicije u fudbalskoj organizaciji, a nasledili ste ih od bivšeg rukovodstva koje je bilo neuspešno po svim parametrima. Nema novih pobeda sa lošim i tuđim kadrovima. Nadamo se konstruktivnim rešenjima i dobrim odnosima. 
Hvala na razumevanju i sportski vas pozdravljamo
", poručili su sa "Marakane" pre nekoliko dana. 

Foto: Starsportphoto

 

 

Šampion Srbije se veća u nekoliko navrata žalio na rad sudije Srđana Jovanovića. Pred 167. derbi je tražila od selektora Srbije Dragana Stojkovića Piksija da Jovanović ne bude delegiran za Zvezdine mečeve jer je partizanovac.

"Radi se verovatno o odličnom sudiji, jednom od najboljih koga trenutno imamo. Međutim, imajući u vidu da je sudija Srđan Jovanović osvedočeni navijač FK Partizan, a u vezi sa tim i niz njegovih prethodnih pogrešnih odluka koje su direktno bile na štetu Crvene zvezde, što je simptomatično za sudiju takvog renomea i ugleda, smatramo da je neprihvatljivo da sudija Jovanović sudi u bilo kojoj utakmici koju igra FK Crvena zvezda, a posebno u narednom derbiju“, naveli su crveno-beli pre godinu dana.

Tada su čelnici Zvezde istakli greške sudije Jovanovića koje su bile kako kažu direktno u korist Partizana, a direktno i indirektno na štetu Zvezde.

“22.09.2019. godine: ponšten regularan gol Nemanje Milunovića na derbi utakmici FK Crvena zvezda - FK Partizan pri rezultatu 0:0, u 76. minutu utakmice, zbog navodnog prethodnog faula nad golmanom koji nije postojao; 06.03.2022. godine: dosuđen nepostojeći penal za Partizan na utakmici FK Spartak – FK Partizan, pri rezultatu 0:0, u 84. minutu utakmice, nakon zakasnele reakcije sudije Srđana Jovanovića iz „VAR sobe“ i ubeđivanja glavnog sudije da mora da svira penal“.

Posle pobede Partizana u 161. derbiju (2:0) grmeo je Zvezdan Terzić, i tada je nazvao Jovanovića navijačem Partizana, jer je crveno-belima poništio gol. Pri rezultatu od 0:0, posle jednog kornera, Vladimir Stojković je "zaplivao", lopta se došla do Nemanje Milunovića kome nije bilo teško da je plasira u praznu mrežu. Međutim, oglasio se Jovanović koji je signalizirao faul nad golmanom Vladimirom Stojkovićem. Partizan je kasnije uspeo da postigne dva gola i pobedi. Sudijska komisija je potom utvrdila da prekršaja nije bilo, pa je Jovanović napravio veliku grešku koju mu crveno-beli nisu oprostili. Pre derbija, na sastanku koji su imale uprave večitih sa sudijama, Terzić je nazvao Jovanovića partizanovcem.

 

 

- Pravili su pritisak čitave nedelje kroz medije, pa na sudiju Jovanovića, iako smo išli na sastanak sa FSS. Jovanoviću sam rekao, ne sviđa mi se što sudiš, znam da si proglašen kao partizanovac, ali verujem da želiš u Evropi da napreduješ i da nećeš to zloupotrebiti. Ali on je zloupotrebio, i poništen nam je čist gol - rekao je Terzić tada.

Jovanović je sudio i finale Kupa u kome je Crvena zvezda slavila posle boljeg izvođenja penala (4:3, bez golova u toku igre) nakon čega je Jovanović isključio Marka Gobeljića zbog, "skidanja šortsa".

Tokom karijere Jovanović je Partizanu sudio 27 puta, a ima učinak od 17 pobeda, pet remija i pet poraza. Zvezdi je pravdu delio na daleko manje mečeva. "Odsvirao" je 14 utakmica crveno-belih, a učinak je 12 pobeda, jedan remi i jedan poraz.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija