• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

01.10.2023

11:32

Prava Steaua je Steaua iz Beograda! Belodedić gurnuo prst u oko Rumunima

Printscreen/Youtube

Fudbal

Prava Steaua je Steaua iz Beograda! Belodedić gurnuo prst u oko Rumunima

Podeli vest

Miodrag Belodedić, dvostruki osvajač Lige šampiona, napravio je haos u Rumuniji, kada je rekao da je jedina prava Stetau (zvezda na rumunskom) Crvena zvezda iz Beograda.

Steaua na rumunskom jeziku znači "zvezda", pa je jasno zašto su Rumuni poludeli. Belodedić je bio šampion Evrope sa Steauom iz Bukurešta 1986. godine i Crvenom zvezdom 1991. godine. Pitali su ga koja je prava Stetau - FCSB ili CAS Stetaua, a on je ispalio, kako kaže u šali, da je to Crvena zvezda iz Beograda. Lepo im je čovek rekao, da se više ne bi prepucavali! 

Podsećamo, Steaui je 2011. posle tužbe uskraćeno od strane vojske pravo da koristi ime "Steaua", klupski grb i od tada postoje dva kluba - CSA Steaua i FCSB. Điđi Bekali promenio je ime najtrofejnijem rumunskom klubu iz "Steaua Bukurešt" u FCSB, a taj tim je ostao najuspešniji u zemlji. UEFA i dalje smatra da je FCSB legitimni naslednik prave Steaue, šampiona Evrope iz 1986. godine, odnosno pravni vlasnik svih trofeja. Taj status se nije promenio, uprkos presudi rumunskog suda, koji je dokazao da je privatizacija 2011. godine urađena mimo propisa, pa FCSB-u su oduzeti pravo na korišćenje imena i grba, vraćeni su rumunskom ministarstvu odbrane.

- Pitali su me koja je prava Steaua, CSA ili FCSB. U šali sam rekao da je prava Steaua Crvena zvezda Beograd. Bila je to šala. Morate da odete u Steauu i njih pitate. Kako je nastala Steaua Bukurešt? Kako je nastala CSA? Moraju da vam kažu čelnici kluba zašto je došlo do promene imena. Bili su generali, poručnici... Neka vam kažu zašto je promenjeno ime - rekao je Belodedić za portal "iAM Sport".

Foto: Printscreen

Stari grb Stetaue

 

Rumuni podsećaju da Beograd ima Partizan i Crvenu zvezdu koji funkcionišu bez problema.

- Ne znam koja je prava Steaua - CSA ili FCSB. Partizan iz Beograda je vojni klub, nije nestao, dalje je krenula i Crvene zvezda. Ovo se desilo samo namna. Zašto? Ne znam šta da kažem. Ne samo Stetaua nego i Rapid.  Imali smo sjajne klubove, ali ih više nema. Zašto smo došli u tu situaciju? To mogu da vam kažu samo ljudi koji su bili deo toga - poručio je Belodedić kome je očigledno pre glave prepucavanja koja je Steaua prava. 

 

Foto: Printscreen

Modifikovani grb FCSB-a

 


Podsećamo, 2011. Ministarstvo odbrane Rumunije, koje je osnovalo klub 1947. tužilo je Steauu, koja je od 2002. u vlasništvu kontroverznog biznismena Điđija Bekalija. Tvrdili su da je Armija vlasnik grba, boja, imena, ali i svih trofeja fudbalskog kluba a SD Steaua je najavilo osnivanje nove fudbalske sekcije. Rumunski fudbalski savez je presudio u korist Ministarstva odbrane pa je marta 2017. ime kluba iz promenjeno u FCSB, a grb je modifikovan. Međutim, Bekali je odbio da se odrekne trofeja i UEFA koeficijenta i započeta je žestoka borba koja očigledno i dalje traje. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Tajkun uložio 20.000 evra na utakmicu sa Partizanom i pao!
Fudbal

Tajkun uložio 20.000 evra na utakmicu sa Partizanom i pao!

Vlasnik rumunskog FCSB-a (bivše Steaue), Đorđe Điđi Bekali (65), uplatio je 20 hiljada evra na prolaz njegove ekipe protiv Nordsjilanda i utakmice sa Partizanom u plej-ofu za Ligu Konferencija. Međutim, porazom od 2:0 (0:0), tajkun je izgubio novac, a Rumuni ostali bez plasmana dalje.

20.08.2023

11:22

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija