• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.10.2023

10:29

Mrzitelj Srba piše istoriju i ponovo priča o "orlovima"!

Tanjug

Fudbal

Mrzitelj Srba piše istoriju i ponovo priča o "orlovima"!

Podeli vest

Kapiten fudbalske reprezentacije Švajcarske i osvedočeni srbomrzac, Granit Džaka, u nedelju će u meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv Belorusije (18:00) izjednačiti rekord legendarnog Hajnca Hermana i zaigrati za nacionalni tim 118. put. Govorio je kontoverzni fudbaler Bajer Leverkuzena o aktuelnim temama, ali je po ko zna koji put pričao o Srbiji.

Nakon trideset i dve godine biće izjednačen rekord nastupa u reprezentaciji Švajcarske koji je postavio Hajnc Herman.

Kapiten Švajcaraca Granit Džaka će sa samo 31 godinom ući u istoriju, a u intervjuu za tamošnje medije osvrnuo se na najznačajnije trenutke reprezentativne karijere. Upitan da li su mu najteži  momenti bili oni iz dve utakmice protiv Srbije, imao je spreman odgovor:

Foto: EPAIMAGES

 

 

- Zavisi šta podrazumevate pod teškim. Dve utakmice protiv Srbije su se razlikovale od ostalih zbog moje lične istorije, ali mislim da nisam doživeo teške trenutke, u pravom smislu te reči! Pozitivne stvari su daleko nadmašile negativne - poručio je veliki provokator našeg naroda, koji je uspeo svaki put da reprezentativce Srbije dovede do ludila.

Prvi put kada je to učinio, Džaka je gol koji je postigao na SP u Rusiji slavio sramno, pokazujući simbol orla.

Švajcarska je ostvarila pobedu, ali je Džaka ukaljao provokacijom prema Srbima.

 

Da se nije pokajao, iako je tvrdio da jeste, pokazao je posle trijumfa Švajcarske nad Srbijom (3:2) na Mundijalu u Kataru, kada je obukao dres sa prezimenom Jašari, jasno aludirajući na Adema Jašarija, osnivača zločinačke OVK. I to nije sve! Na samom meču je, posle sporne situaicije kada je Mitrović pao šesnaestercu i nije dosuđen penal, počeo da provocira naše igrače. Uhvatio se za međunožje i pogledao ka našoj klupi, a odmah je usledila burna reakcija naših igrača.

Švajcarski Blik je svojevremeno pisao da su "Džakine emocije objašnjive, pošto je njegov otac, Redžip, tri godine bio politički zatvorenik kod Srba".

- Ono kroz šta je prošao moj otac je nešto što nikome ne biste poželeli. Do danas znam samo polovinu ove strašne priče. Kada sam imao 20 godina, želeo sam da znam svaki detalj. Pitao sam i pitao dok moj otac nije otišao jer više nije mogao. Sada znam da moram biti oprezan. Bilo je to loše vreme za njega- rekao je Džaka, a vrlo brzo je postalo jasno od koga je nasledio mržnju prema Srbima.

Foto: Reuters

 

 

Džaka senior je sa 22 godine zbog protesta protiv vlasti i pozivanja na ujedinjenje svih Albanaca u jednu zemlju i stvaranja velike Albanije 1986. godine priveden i ležao je jedno vreme u beogradskom zatvoru. Tačnije, osuđen je na šest godina robije zbog parola protiv sistema.

Stisak u međunožju Granita na meču sa Srbijom je raspalio vatru na terenu, ali i van njega! Kosovska feministkinja Zana Avdiu oštro je kritikovala kapitena reprezentacije Švajcarske.

- Postupak Granita Džake je sramota. Čin uličnog dečka -  napisala je ona u objavi na Fejsbuku i pokrenula lavinu.

Ubrzo nakon objavljivanja ovih reči, Avdiu se pojavljuje u sportskoj emisiji na privatnom kanalu sa KiM T7, gde  jasno daje do znanja u inače muškoj grupi šta misli o Džakinom postupku. Diskusija se zahukala, a onda došla do usijanja.

- Šta to govori o našem društvu kada slavimo takav gest? - pita ona.

- Pre svega, ne razumete emocije fudbalera - glasi odgovor. 

Avdiu odgovara:

- Objasniću vam: gest Granita Džake simbolizuje sek*ualni napad.

Tada se javlja Redžip Džala, Granitov otac. Uživo je povezan telefonom i besno poručio:

- Ako Granita Džaku nazove tako, to je velika sramota! Žena koja sedi u ovoj emisiji i nema pojma ni o sportu, ni o emocijama, ni o Albancima.  Ti ljudi vređaju njegovu majku, njegovu ženu i decu, prave brojne gestove, skandiraju „Ubij Albance!“, „Kosovo je Srbija! Porodica Džaka se nikada nije predala i ne predaje se. Granitov gest nije bio ni politički ni seksisti*ki. Nije učinio ovaj gest da nekoga uvredi! On ugrožava svoju karijeru i svetu govori ko je silovao naše albanske majke, sestre i decu – preko 20.000 žrtava! Upozoravam: vas, treba da pazite šta pišete o porodici Džaka - zapretio je Granitov otac.

Koliko Džakina porodica mrzi Srbe i Srbiju, najbolje dokazuje činjenica da je, osim Redžipa, iza brave zbog vređanja Srbije bio i njegov ujak, koji je zbog toga odležao 15 godina.

Nakon izlaska iz zatvora, Redžip se s Kosova odselio u Švajcarsku, gde je 1992. rođen Granit, koji danas nastupa za reprezentaciju te zemlje.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija