• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

02.11.2023

13:32

Hoće li navijači faliti "orlovima"? Evo kakav nam je skor pred praznim tribinama!

Starsportphoto

Fudbal

Hoće li navijači faliti "orlovima"? Evo kakav nam je skor pred praznim tribinama!

Podeli vest

Veliku prašinu podigla je odluka UEFA, koja je u sredu saopštila da je fudbalska reprezentacija Srbije kažnjena jednom utakmicom bez publike i sa 89.250 evra zbog incidenata navijača na meču sa Crnom Gorom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine. Nestvarno je koliko Evropska fudbalska unija ima dvostruke aršine, a naš nacionalni tim je mnogo puta u istoriji to osetio na svojoj koži.

Po ko zna koji put Evropska fudbalska unija se nameračila na Srbiju, a momenat je i te kako loš, jer je selektoru Draganu Stojkoviću i "orlovima" predstojeća  utakmica od ogromne važnosti u borbi za EURO koji će se 19. novembra igrati u Leskovcu sa Bugarskom u poslednjem meču kvalifikacija za EP.

Za fudbalsku reprezentaciju Srbije postala je najnormalnija stvar da igra takmičarske duele na domaćem terenu bez prisustva publike jer UEFA nema mnogo tolerancije i razumevanja ni za najmanje ispade na utakmicama naše selekcije, a kazne su sve češće brutalne.

Foto: Starsportphoto©

 

 

Prvi put je Srbija igrala bez publike u septembru 2006. godine protiv Azerbejdžana (1:0) u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, a to je bila kazna zbog incidenata na utakmici protiv Bosne i Hercegovine na "Marakani". Nakon nemilih scena koje su srpski navijači napravili u Đenovi, naša reprezentacija je bez publike morala da igra protiv Severne Irske u martu 2011. godine (2:1)  u kvalifikacijama za EURO.

Kada se vratimo u prošlost i prisetimo se 2014. godine i prekida utakmice koju su odigrale reprezentacije Srbije i Albanije u borbi za kontinentalnu smotru, osetimo posebno gorak ukus odluke na koju nismo mogli da utičemo. Utakmica puna naboja prekinuta je 14. oktobra na stadionu Partizana u 42. minutu pošto je došlo do incidenata nakon što se iznad terena pojavio dron sa zastavom "velike Albanije".

Tada je došlo do sukoba igrača dve ekipe, a potom je na teren ušao i određeni broj navijača, koji je napao gostujuće fudbalere, nakon čega su oni napustili teren i odbili da se vrate.  Evropska fudbalska federacija registrovala je meč rezultatom 3:0 za domaću reprezentaciju, ali je istovremeno UEFA Srbiji oduzela tri boda u tekućim kvalifikacijama za kontinentalnu smotru.

Tomislav Karadžić, predsednik FSS-a, izjavio je nakon višečasovnog zasedanja Odbora za hitna pitanja da je nezadovoljan odlukom UEFA.

Foto: Starsportphoto

 

 

„Mislim da smo oštećeni. Naša žalba sigurno nije bez šanse. Ali želim da napomenem da je i UEFA pod velikim pritiskom albanske strane.

FSS se u pisanom saopštenju odredio prema kazni UEFA:

"Dokazana je krivica protivničke strane, a nama su oduzeta tri boda. Reč je o presedanu koji se nije dogodio od kada je reprezentacija Jugoslavije izbačena sa finalnog turnira prvenstva Evrope 1992. godine u Švedskoj, jer ni ta ni ova odluka nisu bazirane isključivo na primeni takmičarskih pravila.”

Nakon incidenata protiv Albanije u prestonici Srbije, pred praznim tribinama se igrao meč sa Danskom u kojem smo poraženi (1:3) u novembru iste godine u okviru kvalifikacija za EP, a onda i sa Jermenijom u Novom Sadu (2:0), 2015. godine u kvalifikacijama za elitno takmičenje.

 

"Orlovi" kao da su pretplaćeni na ove kazne, pa su morali jednom da igraju bez navijača protiv Litvanije (4:1) u junu 2019. godine, a razlog za kaznu je i tada bio rasizam na utakmici protiv Crne Gore u Ligi nacija.

Prvi ciklus Lige nacija i prvi deo kvalifikacija za Mundijal igrao se bez publike, ali ovaj put zbog korone, pa nije bilo navijača na utakmicama Srbija – Turska, na kojoj nije bilo golova, potom Srbija – Mađarska koju je u okviru istog takmičenja naša selekcija izgubila (0:1), a bez vetra u leđa sa tribina četa Ljubiše Tumbakovića je remizirala sa Škotskom (1:1) u baražu za Evropsko prvenstvo.

Samo nekoliko dana nakon toga prazne tribine su čekale "orlove" protiv Rusije u Ligi nacija (5:0), a onda i na početku kvalifikacija za Mundijal u Kataru protiv Republike Irske (3:2) i Portugalije (2:2).

 

UEFA je u maju ove godine kaznila reprezentaciju Srbije igranjem jednog meča bez prisustva publike, zbog pogrdnog skandiranja navijača na utakmici sa Crnom Gorom u Podgorici.

Tada su navijači razmenjivali uvrede na nacionalnoj osnovi u pobedi Srbije od 2:0 (27. mart), a izrečena je i novčana kazna Fudbalskom savezu Srbije od 50.000 evra, kao i zabrana prodaje ulaznica za naredno gostovanje protiv Bugarske (20. jun) u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

Srbija je kaznu odslužila 7. septembra kada je u okviru Grupe G kvalifikacija za Evropsko prvenstvo dočekala Mađarsku na "Marakani", ali je tom prilikom poražena (1:2).

 

Primera radi, disciplinska komisija Evropske fudbalske unije kaznila je juče Hrvatsku sa ukupno 31.000 evra zbog incidenata navijača na meču sa Turskom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. U saopštenju UEFA se navodi da je Fudbalski savez Hrvatske (HNS) kažnjen zbog rasizma i diskriminacije, kao i paljenja baklji. Uz to Hrvatska na narednom meču kao domaćin morati da smanji kapacitet stadiona za 6.000 mesta, pa je jasno da bi UEFA trebala malo da preispita svoje odluke, jer nije u redu da Srbija dobija stalno surove kazne, a da se Hrvatima gleda kroz prste.

FSS će zbog značaja predstojeće utakmice protiv Bugarske iskoristiti sva pravna sredstva, odmah uputiti žalbu i pokušati da ublaži kaznu. Potpuno svesni činjenice da su učinjeni prekršaji od strane naših navijača i da smo bili pod uslovnom kaznom, tražiće iz FSS odlaganje ili ublažavanje iste, kako bi na novoizgrađenom stadionu u Leskovcu priredili najbolju moguću atmosferu i pružili punu podršku našoj reprezentaciji.

Foto: Starsportphoto

 

 

- Presurova kazna UEFA, ali, ipak smo mi bili i pod uslovnom kaznom još od ranije. Sigurno je da ćemo se boriti i da ćemo uložiti žalbu protiv ove odluke. Borićemo se za našu publiku u Leskovcu, makar za deo nje, daćemo sve od sebe da ih ne uskratimo za gledanje reprezentacije u njihovom gradu - istakao je potpredsednik srpske "kuće fudbala" Branislav Nedimović za Telegraf.

Bez obzira na ishod žalbe, stadion u Leskovcu će svakako biti ispunjen do poslednjeg mesta, jer nam pravila dozvoljavaju prisustvo najmlađih navijača do 14 godina“, stoji u saopštenju Fudbalskog saveza Srbije

Sreća u nesreći je da su se Piksijevi "orlovi" navikli na situacije koje teško padaju svakom profesionalnom sportisti, a i to što deca vrlo često naprave lepu atmosferu idolima.

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17