• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.11.2023

09:00

"Imate li časovnik gospodine Galer"? Sudio je legendarni Zvezdin meč, a sada sprema Lajpcig za pakao Marakane!

Tanjug/AP

Fudbal

"Imate li časovnik gospodine Galer"? Sudio je legendarni Zvezdin meč, a sada sprema Lajpcig za pakao Marakane!

Podeli vest

Bruno Galer je bio jedan od najpoznatijih sudija u svetskom fudbalu 1980-ih i ranih 1990-ih. Bio je arbitar legerndarnog meča Crvena zvezda - Bajern 1991, a i dalje svi pamte izjavu komentatora Milojka Pantića "Imate li časovnik, gospodine Galer", pa onda čuveno "Nebo se otvorilo"...

Danas 77-godišnji Švajcarac, između ostalog, sudio je finale Evropskog prvenstva 1992. između Nemačke i Danske (kada reprezentaciji Jugoslavije nije dozvoljeno da učestvuje), jedno od dva finala Kupa UEFA 1984. i finale Kupa pobednika kupova Evrope 1990. godine.

Još jedna utakmica koja je ušla u istoriju nezaboravnih važna je za Srbiju, tada Jugoslaviju, a sudio je upravo Galer.

Bio je to revanš polufinala Kupa šampiona između Crvene zvezde i Bajerna na legendarnoj beogradskoj "Marakani", gde će Lajpcig u utorak gostovati crveno-belima u meču Lige šampiona.

Pre večerašnje utakmice, nemački portal RBlive razgovarao je sa Brunom Galerom o mitu Marakane, Trabantom kojim su se vozili po Istočnoj Nemačkoj i pesnici legendarnog trenera  Jupa Dervala.

Novinar nemačkog portala podsetio je Galera na polufinalnu utakmicu Kupa šampiona Crvena zvezda - Bajern. Bila je to utakmica koju Srbija, posebno navijači Zvezde pamte i danas.

- Sećam se. Završilo se rezultatom 2:2, zar ne? - odgovorio je i uzvratio pitanjem slavni FIFA  sudija.

Foto: Printscreen You Tube

 

Šokantno izjednačenje usledilo je posle autogola Klausa Augentalera, koji je lobovao svog golmana Aumana u 90. minutu. Beogradski tim je pobedio u prvom meču u Minhenu 2:1 i stigao do finala, koje je kasnije na penale (5:3) dobila protiv Marseja u Bariju.

Osvrnuo se Galer i na atmosferu na stadionu.

- Na "Marakani" je tada bilo 80.000 ljudi. Atmosfera je bila neverovatno bučna. Ali ono čega se najviše sećam je da je igra bila neverovatno brza. Išlo se napred-nazad, od jednog do drugog gola. Tada sam trčao oko 16 kilometara. Više nego ikada ranije.

Nastavio je Švajcarac o impresijama vezanim za taj meč.

- U to vreme Jugoslavija je još postojala kao država. Sećam se da su došli kod nas i rekli: „Pazite, tu su i Hrvati u timu, oni su vatreni.“ Ali, igra je bila civilizovana, mislim da sam tada dao samo jedan žuti karton Tomasu Štruncu. Generalno, bilo je relativno mirno s obzirom na to koliko je utakmica bila važna za Srbe u to vreme. Sećam se kako nas je policija pratila čak i na večeru. Verovatno smo tada bili poseban "teret" i želeli su da se uvere da ćemo bezbedno doći do stadiona (smeh). Tada su čak zaustavili i saobraćaj zbog nas.

Foto: Starsportphoto©

 

U to vreme FIFA ga je, konstatuju Nemci, angažovala da sudi utakmice visokog rizika, pošto je kao Švajcarac bio neutralan.

- Da, to je istina. Sećam se utakmice u Istanbulu između Galatasaraja i Irdingena. Trener Galate je u to vreme bio Jup Derval. Prvo poluvreme pratili su neredi. Derval mi je tada pokazao svoju pesnicu. Kakva luda utakmica! Drugi meč sam sudio u Alžiru, između domaćina i Maroka. Pobednik je išao na Mundijal. Na stadionu je bilo 120.000 ljudi. Ni jedna žena, svi muškarci. Bilo je tako neverovatno bučno i vruće - neverovatno impresivno. 

Odgovorio je Galer i na pitanje kako je bilo suditi u Istočnom bloku, poput utakmica u Beogradu, do pada Berlinskog zida?

- Jednom sam bio u Lajpcigu, sećam se. Takođe i u Drezdenu. Sudio sam Lokomotivi Lajpcig protiv Lokomotive iz Moskve. To je stvorilo posebnu atmosferu jer su to zapravo bili bratski dueli. Ali neverovatno posećen sa skoro neverovatnom brutalnošću na terenu.

O tadašnjem Istoku ovako priča...

- Moji saradnici i ja smo se "Trabantom" odvezli na utakmicu u Drezden iz Berlina preko Ček Point Čarlija do Semperopera. Bila je to avantura, imali smo prtljag na nogama jer nije bilo mesta u autu. Ljudi su bili veoma ljubazni, sećam se toga, i veoma oprezni. Niste mogli da razgovarate sa njima slobodno. Uvek su bili na oprezu. Ali uvek su pomagali jedni drugima, to je bio moj utisak. To me je tada zaista dirnulo - istakao je na kraju razgovora nekada slavni FIFA arbitar Bruno Galer.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!
Politika

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!

Savet za nacionalnu bezbednost Republike Srbije mora hitno da reaguje i donese nova ovlašćenja službama bezbednosti po pitanju njihovih nadležnosti, organizacije i reagovanja, saopštio je danas prof dr Miroslav Bjegović specijalista za terorizam i organizovani kriminal i savetnik predsednika Vlade za nacionalnu bezbednost.

29.06.2024

20:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija