• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.11.2023

06:40

Na današnji dan: Eh, ta magla... Nebo progutalo Zvezdin san, Milan drugu šansu nije ispustio

Printscreen You Tube

Fudbal

Na današnji dan: Eh, ta magla... Nebo progutalo Zvezdin san, Milan drugu šansu nije ispustio

Podeli vest

Na današnji dan 1988. godine odigrana je ponovljena revanš utakmica između fudbalera Crvene zvezde i Milana u osmini finala tadašnjeg Kupa evropskih šampiona, koja je na kraju završena pobedom italijanskog tima posle penala 4:2 (1:1).

Pre tačno 35 godina odigran je čuveni meč na "Marakani", koji mnogi navijači crveno-belih i dalje pamte kao jedan od najbolnjih poraza u istoriji trofejnog srpskog kluba. 
Utakmica je prema planu bila na programu prethodnog dana, 9. novembra, ali je zbog guste magle koja se nadvila na Beogradom prekinuta u 64. minutu i to u trenutku dok je Zvezda vodila sa 1:0 golom Dejana Savićevića.

Foto: Printscreen You Tube

 

Tadašnji sudija Diter Pauli je nakon konsultacija sa delegatima UEFA doneo odluku da se zbog izuzetno slabe vidljivosti na terenu duel prekine u 64. minutu i sutradan odigra potpuno nov meč, a rezultat se poništi.  
Ekipe su manje od 24 sata kasnije ponovo izašle na teren, a više snage i sreće na kraju su imali "rosoneri". 

Tog 10. novembra 1988. godine pred 90.000 navijača na "Marakani" crveno-beli su istrčali u sastavu: Stojanović, Ivanović, Vasilijević, Jurić, Najdoski, Radovanović, Šabanadžović, Đurović, Bursać, Stojković i Savićević. 

Na drugoj strani imali su nikad jaču ekipu "rosonera" predvođenu Maldinijem, Kostakurtom, Rajkardom, Van Bastenom, Barezijem, Karlom Anćelotijem, Gulitom i drugima. 

 

Ekipa iz Milana tako je zahvaljući "majki prirodi" dobila novu šansu i iskoristila ju je. U ponovljenoj utakmici, prvi u vođstvo stigao je italijanski tim pogotkom Marka van Bastena u 35. minutu. Ipak, izabranici Branka Stankovića samo četiri minuta kasnije su anulirali prednost rivala. Bio je to mat u dva poteza. Savićević je skoro na centru dobio loptu, potom se okrenuo i proigrao Dragana Stojkovića Piksija, koji je uhvatio polu-volej i zakucao loptu pod prečku golmana Galija za zemljotres na "Marakani".

Crvena zvezda - Milan

         penali 4:2 (1:1)

Grad: Beograd. Stadion: "Marakana". 

Gledalaca: 90.000. 

Sudija: Diter Pauli (Nemačka)

Strelci: Dragan Stojković 39 - Marko van Basten 35
Penali: Stojković, Prosinečki (Zvezda) - Barezi, Basten, Evani, Rajkard (Milan)
CRVENA ZVEZDA: Stojanović, Ivanović, Vasilijević, Jurić, Najdoski, Radovanović, Šabanadžović, Đurović (od 74. Prosinečki), Bursać (od 51. Mrkela), Stojković, Savićević.
Trener: Branko Stanković
MILAN: Gali, Tasoti, Maldini, Kostakurta, Barezi, Rajkard, Donadoni (od 46. Gulit), Evani, Manari (od 115. Kapelini), Van Basten.
Trener: Arigo Saki

U nastavku utakmice Milan je diktirao ritam i imao loptu u svom posedu, ali je Zvezda u poslednjim trenucima susreta mogla i do trijumfa. Fantastičnu priliku u 89. minutu imao je Mitar Mrkela, kada je presekao jednu loptu rivala i izbio pred Galija, ali je golman Milana bio brži od njega. 

Kako je rezultat ostao 1:1, baš kao što je bilo u prvoj utakmici u Milanu, pristupilo se izvođenju penala. Sigurni izvođači za crveno-bele bili su Piksi i Prosinečki, dok je udarce Savićevića i Mrkele odbranio golman Gali. Na drugoj strani nepogrešivi su bili Barezi, Basten, Evani i Rajkard, pa je Milan zakoračio u četvrtfinale Kupa evropskih šampiona, a kasnije te godine su i osvojili titulu prvaka Evrope.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Tempirana bomba u srcu Evrope, sat otkucava! Brojke su neumoljive i sve su alarmantnije - može li stari kontinet preživeti?!
Sami su to tražili

Tempirana bomba u srcu Evrope, sat otkucava! Brojke su neumoljive i sve su alarmantnije - može li stari kontinet preživeti?!

Demokratija je u Evropi zamišljena kao osnovna vrednost koju podržava šira javnost širom kontinenta. Istovremeno, a talas ekstremne desnice, čiji se vrhunac očekuje tokom evropskih izbora u junu, smatra se samo prolaznom političkom pojavom. I dalje se veruje da će evropska demokratija opstati - iako zvuči utešno, to nije sasvim tačno, piše Politiko .

21.05.2024

19:30

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija