• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.12.2023

17:05

Večiti derbi u decembru - istorija kaže: Partizan je favorit! (VIDEO)

informer/printscreen

Fudbal

Večiti derbi u decembru - istorija kaže: Partizan je favorit! (VIDEO)

Podeli vest

Svetkovina srpskog fudbala tek peti put u decembru.

Partizan i Crvena zvezda večeras od 18 časova igraju 171. večiti derbi u istoriji, a ono što je zanimljivo je da se ovaj duel održava tek peti put u poslednjem mesecu kalendarske godine. Nisu poklonici fudbalske igre, a vrlo verovatno ni sami igrači bili najsrećniji kada su videli da je termin večitog derbija zakazan za 20. decembar. Najveća bojazan postojala je od loših vremenskih uslova, međutim, kako je ova sezona kasnila sa početkom, nije bilo drugog izbora.

Bez obzira na da li će temperatura biti u minusu, na samom terenu će oko 18 časova dostići stepen ključanja, baš kao što je to bio slučaj u svim prethodnim okršajima dva najveća srpska kluba. U dosadašnjoj istoriji u ovom mesecu odigrana su četiri večita derbija. Više uspeha u prethodnim obračunima imali su crno-beli, a njihova najubedljivija pobeda u istoriji zabeležena je 1953. godine na 13. derbiju ekipa sa suprotnih strana Topčiderskog brda.


13. večiti derbi, 6. decembar 1953. godine

Partizan - Crvena zvezda 7:1 (3:1)

Derbi kojeg se Partizanovi navijači najradije prisećaju jeste onaj odigran 6. decembra 1953. godine. Crveno-beli su vsu trijumfovali sa ubedljivih 7:1 na stadionu JNA i to je još uvek istorijska pobeda koju niko za sada nije nadmašio. Na stadionu u Humskoj ulici bilo je prisutno čak 55.000 gledalaca koji su gledali kako crno-beli olako rešavaju osiromašenu Zvezdu.

Dva pogotka postigli su Zebec, Mihajlović i Herceg, dok je jedan dao Bobek. Počasni i jedini pogodak za protivničku ekipu postigao je Kosta Tomašević.

Sastav Partizana: Stojanović, Lazarević, Čolić, Čajkovski, Jovanović, Herceg, Pajević, Milutinović, Mihajlović, Bobek, Zebec.

Sastav Crvene zvezde: Krivokuća, Zeković, Stanković, Cokić, Spajić, Tomašević, Zlatković, Mitić, Rudinski, Veselinov, Kostić.

 

37. večiti derbi, 5. decembar 1965. godine

Partizan - Crvena zvezda 1:2 (0:1)

Jedini decembarski derbi u kom je slavila Crvena zvezda dogodio se 1965. godine. Ovaj večiti okršaj je takođe po jednoj stvari bio upisan u našu istoriju. Bio je to prvi meč Partizana i Crvene zvezde koji je emitovan u direktnom televizijskom prenosu. Crveno-beli su bili bolji u toj utakmici, poveli su golom Miloševića u 12. minutu, dok je vođstvo gostiju u 58. minutu duplirao Džajic. Nadu "parnom valjku"  ubrzo je vratio Pirmajer, ali se mreže do kraja utakmice više nisu tresle.

Sastav Partizana: Šoškić (kasnije ušao Ćurković), Damjanović, Jusufi, Bečejac, Vasović, Rašović, Bajić, Kovačevic, Pirmajer, Hasanagić, Vislavski.

Sastav Crvene zvezde: Krivokuća, Jevtić, Milicević, Vratnjan, Bekić, Durković, Džajic


67. večiti derbi, 7. decembar 1980. godine

Partizan - Crvena zvezda 3:1 (1:0)

Sneg je tada u ogromnoj meri uticao na kvalitet podloge u Humskoj ulici, ali to nije predstavljalo problem igračima Partizana da odigraju odličnu utakmicu i nanesu težak poraz favorizovanom protivniku. Crvena zvezda je jesen završila kao lider,a kasnije uzela i šampionsku titulu. Međutim pred samu pautu, sa ovog meča otišla je pognute glave. Crno-beli su vodili 3:0 golovima Klinčarskog, Varge i Vukotića, dok je jedini pogodak za crveno-bele postigao Repčic samo minut pre završetka utakmice. Crvena zvezda je te sezone stigla i do četvrtfinala Kupa evropskih šampiona, dok je Partizan trku okončao na utešnom osmom mestu.

Sastav Partizana: Zalad, Mašic, Živkovic, Stojković, Babić, Kaličanin, Trifunović, Vukotić, Ješić, Klincarski, Varga.

Sastav Crvene zvezde: Ljukovčan, Jelkić, Krmpotić, Rajković, Jurišić, Šestić, Blagojević, Borovnica, Janjanin, Repčić.

 

156. večiti derbi, 13. decembar 2017. godine

Partizan - Crvena zvezda 1:1 (0:0)

Poslednji decembarski derbi, pre ovoga što se igra večeras, odigreo se pre šest godina. Večiti rivali su ovu utakmicu završili nerešenim rezultatom. Temperatura je taj dan išla do -6 stepeni ali to nije sprečilo obe ekipe da upišu po jedan gol. Pogodak za crno-bele postigao je Sejduba Suma u 61. minutu iz penala, dok je za protivničku ekipu pogodak postigao Ričmond Boaći. U tom trenutku nerešen ishod ništa nije menjao, ali su pristalice i jednog i drugog tima, otišle kući razočarane. Derbi je zabeležio veliku tuču na južnoj tribini stadiona JNA, između suprostavljenih navijača ova dva tima koja je bila jedna od većih u istoriji okršaja večitih rivala.

Sastav Partizana: Tavamba, Vulićević, Suma, Jevtović, Ostojić, Biljer, Antonov, Ožegović, Pantić, Miletić, Stojković.

Sastav Crvene zvezde: Krstičić, Kanga, Talek, Boaći, Donald, Rodić, Stojković, Pešić, Srnić, Borjan, Savić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija