• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

05.01.2024

21:00

Srbija je čekala četvrt veka, a šta da očekujemo na Evropskom prvenstvu?

Tanjug/AP

Fudbal

Srbija je čekala četvrt veka, a šta da očekujemo na Evropskom prvenstvu?

Podeli vest

Fudbalska reprezentacija Srbije kvalifkovala se na Evropsko prvenstvo nakon 24 godine.

Prošlo je skoro četvrt veka od kada je naša reprezenetacija poslednji put učestvovala na šampionata starog kontinenta.

Čekali smo do poslednjeg kola kvalfikacija da vidimo da li će se to konačno desiti i zahvaljujući remiju s Bugarskom u Leskovcu, "orlovi" su uspeli da izbore Evropsko prvenstvo, a Dragan Stojković Piksi je postao prvi selektor koji će voditi Srbiju na dva velika takmičenja.

NIJE BAŠ IDEALNO

Cilj je postignut, ali nisu naši reprezentativci briljirali u kvalifikacijama. Dva puta smo poraženi od Mađarske, a isto toliko puta smo odigrali nerešeno s Bugarskom. Dvostruki trijumfi nad Litvanijom i Crnom Gorom su nam doneli drugu poziciju u grupi, što je automatski značilo da je Srbija na Evru.

Kada je Dragan Stojković Piksi postao selektor pred kvalifikacije za Mundijalu Kataru 2022. godine, atmosfera u taboru reprezentacije je bila fantastična. Pogodkom Aleksandra Mitrovića u 90. minutu, savladali smo Portugal i tako izborili učešće na Svetskom prvenstvo. Međutim, od tada naši momci se nisu baš pokazali na fudbalskom terenu.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO COTRIM

 

 

U Kataru smo remizirali sa Kamerunom, a poraženi smo od Brazila i Švajcarske, tako da smo Mundijal završili kao poslednji u grupi. Itekako nas je poslućila sreća kada je u pitanju žreb kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, činilo se kako če se "orlovi" prošetati u grupi, ali umesto toga je usledio trnovit put i neizvesna borba do poslednjeg kola.

Kako je vreme odmicalo početna euforija je padala, a sada su očekivanja navijača na Evru minimalna, tako da reprezentativci Srbije neće osećati pritisak kao na prethodnim takmičenjima.

To bi mogao da bude vetar u leđa za "orlove", možda iz autsajderske pozicije mogu da budu prijatno iznenađenje na takmičenju.

PIKSI SE DOBRO SEĆA NAŠEG POSLEDNJEG EVROPKSOG PRVENSTVA

Tadašnja repreznetacija Jugoslavije bila je u grupi sa Španijom, Norveškom i Slovenijom. Selektor je bio legendarni Vujadin Boškov, a kapiten reprezntacije bio Dragan Stojković Piksi. Prvi meč smo igrali protiv Slovenije, a gledaoci su pristuvovali pravom trileru.

Slovenija je vodila rezultatom 3:0 sve do 67. minuta, a onda su pučeni Vujadina Boškova za šest minuta stigli do izjednačenja. Prvo je pogodio Savo Milošević,
a zatim i Ljubinko Drulović, a onda je Milošević ponovo zatresao protivničku mrežu i doneo bod
reprezentaciji u prvom kolu Evropskog prvenstva.

Nakon toga je usledila minimalna pobeda protiv Norveške rezultatom 1:0, a onda je odigran neverovatan meč protiv Španije. Tri puta smo vodili protiv "crvene furije". Prvo vođstvo je doneo Milošević, a za izjednačenje je precizan bio Alfonso. Govederica je ponovo obradovao navijjače Jugoslavije, da poravnanje na semaforu doneo Munitis.

Drama se nastavila, a golom Komljenovića u 75. minutu mnogi su pomislii da će Jugoslavija ostvariti senzacionalnu pobedu. Sve je bilo uredu do četvrtogg minuta nadoknade kada je dosuđen penal za Špance, a precizan je bio Gaizka Mendijeta. Samo minut kasnije, Alfonso je pogodio za pobedu Španije, tako da je Juoslavija prošla dalje kao drugoplasirana u grupi.

Čak se i ta situacija činila kao povoljna, pošto smo tako izbegli tada akutelnog šampiona sveta Francusku, a dobili smo priliku da se osvetimo Holandiji za poraz u osmini finala Mundijala koji se desio dve godine ranije.

Ipak, taj dan se pretvorio u košmar, a "lale" su slavile sa 6:1. Plesao je po terenu Patrik Klajvert i postigao het-trik, dok je Mark Overmars dva puta zatresao mrežu, a jedan pogodak je bio autogol DejanaGovedarice.  Počasni gol je postigao Savo Milošević.

UVEK NEKI PROBLEMI!

Duga je istorija problema kada se naša reprezentacija plasira na veliko takmičenje. Ako se vratimo u sada već davnu 2006, godinu, kada je tadašnja Srbija i Crna Gora učestvovala na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj, setićemo se kada je selektor Ilija Petković umesto povređenog Mirka Vučinića na spisak stavio svog sina Dušana.

Ipak, nakon pritiska javnosti, mlađi Petković, ipak nije bio na spisku reprezentacije, a Srbija i Crna Gora je prvenstvo odigrala katastrofalno sa tri poraza i najlošijim učinikom od svih
selekcija. Svakako je bio najviše bolan poraz od Argentine rezultatom 6:0.

Četiri godine kasnije, vladala je verovatno najbolja atmosfera u reprezentaciji pod selektorskom palicom proslavljenog Radomira Antića. Na svim kvalfikacionim utakmicama "Marakana" je bila puna, a "orlovi" su se Mundijal u Južnoj Afrci plasirali u velikom stilu. Svetsko prvenstvo smo počeli porazom od Gane rezultatom 1:0, zatim smo senzacionalno pobedili Nemačku sa 1:0, a onda potop protiv Australie, pošto su "kenguri" slavili rezultatom 2:1, iako je naša reprezentacija bila dominantnija na terenu, ali zahvaljujući seriji promašaja, srpska fudbalska bajka je okončana na ružan.

Vrlo brzo je Radomir Antić zbog neslaganja sa Fudbalskim savezom Srbije napustio trenersku poziciju, a sledeće veliko takmičenje smo čekali osam godina. To je pošlo za rukom selektoru Slavojubu Muslinu pod čijim smo vođstvo ostvarili plasman na Mundijal u Rusiju 2018. godine, ipak nekoliko dana nakon što su kvalfikacije okončane, Slavoljub Muslin je smenjen, a selektor je postao njegov pomoćnim Mladen rstajić.

Ubrzo je i promenjen kapiten reprezentacije, tako da je traku Baneta Ivanovića preuzeo
Aleksandar Kolarov. Krstajić je u reprezentaiju pozvao Sergeja Milinkovića Savića koji je konstantno bio izostavljan sa Muslinovog spiska, ali ni to nam nije mnogo pomoglo. Pobedili smo Kostariku rezultatom 1:0 u prvom kolu, a nakon toga je usledio najkontrovezniji meč takmičenja protiv Švajcarske. Albani iz redova selekcije Švajcarske, Đerdan Šaćiri i Granit Džaka i pre Mundijala su provocirali i istcali simbole tzv. države Kosovo.

Fudalski teren se pretvorio o bojno polje, svi pamtimo grube rvačke poteze Švajcarca nad
Aleksandrom Mitrovićem, nakon čega sudija Brih nije odlučio da pokaže na belu tačku. Srbija je imala vođstvo od peto minuta golom upravo Aleksadra Mitrovića, a onda usledili golovi Džake i
Šaćirija i skandalozno slavlje uz pokazivanje simobla "Velike Albanije". Nakon toga smo poraženi od Brazila rezultatom 2:0 i naša avantura u Rusiji je završena.

Četiri godina kasnije u Kataru, ponovo smo izvukli Švajcarsku i Brazil u grupi, a umesto Kostarike, mesto je popunio Kamerun. Posle fantastičnih kvalfikacija, usledili su problemi. Dosta problema sa povređenim igračima je imao Dragan Stojković Piksi. Startovali smo porazom od Brazila rezultatom 2:0, a nakon toga smo ispustili prednost od 3:1 protiv Kameruna, afrička reprezentacije je uspela da se vrati i meč se završio rezultatom 3:3.

Dan posle meča u medijima je isplivao trač o aferi napadača Dušana Vlahovića i supruge
golmana Predraga Rajkovića. Svi akteri su demantovali priču, a naši reprezentativci su najavili trijumf protiv Švajcarske i plasman u nokaut fazu.

Ponovo je meč bio pun čarki, Granit Džaka je celo vreme provocirao "orlove", bilo je gurkanja na ivici tuče, a Švajcarska je savladala Srbiju rezultatom 3:2, tako da smo se ponovo neslavno pokazali na velikom takmičenju.

ŠTA DA OČEKUJEMO?

Srbija će na Evropskom prvenstvu igrati protiv Engleske, Danske i Slovenije. Pošto smo bili u poslednjem šeširu na žrebu, nismo ni mogli očekivati povoljne protivnike, Svakako je Engleska najveći favorit u grupi.

Reč je o reprezentaciji sa zvezdanim imenima koja igraju u najboljim svetskim klubovima. Igrači
poput Džuda Belingema, Rahima Sterlinga, Harija Kejna, Džeka Griliša, Kajla Vokera, Harija Megvajera zaslužuju ogromno poštovanje, tako da će "orlovi" morati da daju više od svog maksimuma u ovom obračunu.

Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Fudbalska reprezentacija Engleske

 

S druge strane Danska važi za reprezentaciju u kojoj vlada velika sloga. Dugo su zajedno reprezentativci ove države, reč je o veoma iskusnom timu, a na prošlo Evrpskom prvenstvo dogurali su do polufinala, uprkos ogrmonim problemima, kao što je kolabiranje ponajboljeg igrača Kristijana Eriksena kojem je život bio ugrožen, a i dobar deo takmičenja morali su da igraju bez standardnog napadača Poulsena koji se povredio.

Foto: EPA-EFE/Mads Claus Rasmussen

Fudbalska reprezentacija Danske

 

Slovenija se čini kao najlakši portivnik. Najjače ime je svakako kapiten i jedan od najboljih golmana na svetu, Jan Oblak. Trebalo bi izdvojiti talentovanog napadača Benjamina Šeška i stamene defanzivce Jaku Bijola i Petra Novakovića, ali svakako je u rival koji se može pobediti.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Fudbalska reprezentacija Slovenije

 

Svakako očekivanja šire javnosti nisu velika, ali nekada tišina napravi najveću bikova, svedoci smo mnogi
velikih uspeha koji su došli iz autsajderski pozicija, tako da "orlovi" itekako mogu da zgrabe plen na ovom takmičenju, sada je  na nama da ostanemo strpljivi i nadamo se dobrim rezultatima u Nemačkoj


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija