• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

22.01.2024

15:30

Šampioni zaribali - Sitiju, Napoliju, Bajernu, Zvezdi... Svima klize titule!

EPA

Fudbal

Šampioni zaribali - Sitiju, Napoliju, Bajernu, Zvezdi... Svima klize titule!

Podeli vest

Prošlo je tek nešto više od pola sezone, a aktuelni branioci titule već su digli ruke od odbrane trona.

Prošle sezone, ako izuzmemo titulu Napolija, širom Evrope nije bilo velikih iznenađenja kada govorimo o krajnjem ishodu takmičenja. Mančester siti bio je prvak Engleske, Barselona je osvojila pehar u Španiji, Bajern nastavio dominaciju u Engleskoj, Pariz Sen Žermen bez konkurencije u Francuskoj...

Mnoge je iznenadila titula koju je Fajernod uzeo u Holandiji, ali kada se pogleda minuli rad čete Arnea Slota, postaje jasno da nije reč o čudu nego o ubiranju plodova nakon nekoliko sezona napredovanja. Slična priča je sa Antverpenom u Belgiji, Benfikom u Portugalu i Crvenom zvezdom u Srbiji. 

Ipak, da je teže ostati na vrhu nego doći do njega potvrđuje se ove sezone budući da niko od aktuelnih šampiona, izuzev Pariz Sen Žermena, nije prvi nakon polovine domaćih prvenstava. 

Kada govorimo o Premijer ligi, prvo mesto nakon 21. kola drži Liverpul sa pet bodova više, ali i utakmicom više u odnosu na aktuelnog šampiona - Mančester siti. U Seriji A, Napoli nema gotovo nikakve šanse da odbrani tron budući da su tek deveti na tabeli i imaju 21 bod zaostatka u odnosu na lidera Juventus. Prvo mesto je uoči ovog kola držao Inter, ali su "neroazuri" ovog vikenda bili slobodni. 

Foto: EPAIMAGES

 

Da su čuda u fudbalu još uvek moguća potvrđuje španska Primera budući da je na čelu tabele nakon 21. kola Đirona. Katalonski klub ima bod više u odnosu na Real Madrid, dok je branilac trofeja - Barselona, tek treća sa osam bodova manje u odnosu na lokalnog rivala. 

Ipak, ono što mnoge čudi je činjenica da Bajernu nakon više od decenije dominacije klizi titula u Bundesligi. Četa Tomasa Tuhela u nedelju je kiksnula protiv Verder Bremena i doživela poraz na svom terenu (1:0). Dan ranije je prvi izazivač Bajer Leverkuzen slavio u derbiju protiv RB Lajpciga zbog čega "aspirindžije" 19. kolo dočekuju kao lideri prvenstva sa sedam bodova više u odnosu na velikana iz Bavarske. 

Ništa bolje nije u Srbiji budući da mimo svih očekivanja fudbaleri Partizana zimuju na čelu tabele. Četa Igora Duljaja savladala je Crvenu zvezdu u večitom derbiju pred pauzu sa 2:1 i tako stekla bod viška u odnosu na najvećeg rivala. 

U Hrvatskoj splitski Hajduk preti da prekine višegodišnji post budući da prolećni deo sezone dočekuju kao prvi na tabeli sa šest bodova viška u odnosu na Rijeku. Aktuelni šampion - Dinamo, nalazi se na trećem mestu sa 34 osvojena boda, ali uz dve utakmica menje u odnosu na Hajduk koji je prvi sa 41 bodom. 

Belgijska Župiler liga takođe bi mogla da dobije novog vladara budući da je branilac trona Antverpen tek šesti na tabeli sa samo 35 osvojenih bodova, dok prvoplasirani Union Brisel ima 51, čak osam više od Anderlehta koji je trenutno drugi. 

Foto: EPAIMAGES

 

Šampion Bugarske - Ludogorec, takoše nije prvi nakon zimskog dela sezone budući da zaostaje tri boda za vodećim Černim Morem. Istu prednost u danskoj Superligi ima Midtjiland u odnosu na aktuelnog prvaka Kopenhagen.

Ferencvaroš predvođen Dejanom Stankovićem zimuje na drugom mestu sa bodom manje od lidera Paksa u mađarskom šampionatu. PAOK je lider grčkog prvenstva, a branilac trofeja AEK tek treći. Prvak Poljske - Rakov, nalazi se na četvrom mestu sa devet bodova manje od Šlaska. Slično je i u Holandiji gde PSV ima deset bodova viška u odnosu na Fajernod. Lider u Rumuniji je FCSB, a prošlogodišnji šampion Farul tek šesti. 

Vredi napomenuti ni da Benfika, aktuelni prvak Porgugala, nije lider tamošnjeg šampionata budući da je na prvom mestu nakon 18. odigranih kola Sporting sa bodom više u odnosu na "orlove". U nešto boljoj situaciji je Galatasaraj koji je izjednačen na prvom mestu turske Superlige sa istim brojem bodova kao Fenerbahčea, ali lošijom gol-razlikom. 

Dakle, kada se podvuče crta, od aktuelnih šampiona prvo mesto nakon polusezone drže - Pariz Sen Žermen, Seltik, RB Salcburg, Jang Bojs i Slovan iz Bratislave i praška Sparta. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija