• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.O.

20.02.2024

19:05

Od tvorca ideje do najvećeg protivnika! Francuzi otkrili ko je smislio Superligu!

EPAIMAGES

Fudbal

Od tvorca ideje do najvećeg protivnika! Francuzi otkrili ko je smislio Superligu!

Podeli vest

Prvi čovek Pariz Sen Žermena zajedno sa Anjelijem smislio novo takmičenje, a onda promenio "dres".

Pokazali su Real Madrid, Barselona i Juventus da nemaju nameru da odustanu od formiranju Superlige. Krila su dobili nakon odluke Suda u Luksemburgu koji je odluku UEFA da stopira osnivanje novog takmičenja proglasio kao neosnovanu. Dalo je to krila Florentinu Perezu, Đoanu Laporti i Andrei Anjeliju, mada Italijan više nema funkciju u Juventusu, da nastave borbu za zatvorenu ligu na tlu Evrope. 

UEFA se, naravno, protivi formiranju novog takmičenja, ali  i ostatak sveta. Neki svojevoljno, neki zbog pritiska države, neki zbog navijača... Bilo kako bilo - Juventus, Real Madrid i Barselona bore se protiv čitavog sveta jer su i oni neutralni protiv Superlige Evrope. Razlog je jasan, takmičenje bi izgubilo svaku draž budući da klubovi iz platežno slabijih sredina, tako i Srbije, ne bi imali mogućnost da na svom stadionu dočekuju krem današnjeg fudbala. 

Danas je situacija takva, ali "L'Ekip" i "Frans Fudbal" otrkivaju da je od starta situacija bila nešto drugačija. Naime, tvorac ideje o formiranju Superlige Evrope bio je čelnik Pariz Sen Žermena - Naser Al Kelaifi, danas najglasniji u borbi protiv takmičenja. 

Foto: Reuters

 

Francuski mediji prenose da su se tokom pandemije koronavirusa u Parizu Al Kelaifi i Andrea Anjeli sastali kako bi razmotrili mogućnosti. Nekoliko konsultantskih firmi posredovalo je u pregovorima, a nastao je i načelni dokument sačunjen na 30 strana koji se ticao pravila Superlige Evrope. Anjeli i Al Kelaifi dali su mu kodno ime "Bor" po Nilsu Boru. Danski fizičar bio je jedan od ključnih ljudi "Projekta Menhetn" čija je posledica bila atomska bomba. Veza je jasna... Superliga Evrope izazvala bi ogromne promene u svetskom fudbalu. 

Naime, Anjeli i Al Kelaifi dogovorili su se da bi Superligu Evrope činilo 24 klubova podeljeni u šest grupa. Svako bi odigrao 32 utakmice tokom sezone, a za godinu dana navijači bi mogli da prate 413 mečeva. 

Problem je nastao kada se pregovaralo oko ostanku u domaćim takmičenjima. Anjeli je želeo da klubovi nastupaju samo u Superligi, ali je Al Kelaifi svestan žestokih osuda predložio da učesnici Superlige igraju sa rezervnim timovima u nacionalnim šampinatima. Budući da profitabilnost novoformiranog takmičenja novca za dva moćna tima bi bilo. 

Ipak, do preokreta je došlo kada se Naser Al Kelaifi okrenuo ka prvom čoveku UEFA - Aleksanderu Čeferinu. Kao nagradu za vernost gazda Pariz Sen Žermena dobio je funkciju predsednika Evropske klupske asocijacije gde je zamenio baš Andreu Anjelija. Navodno, tada je njihovo drugarstvo i puklo... 

Foto: EPA Images

 

Naser Al Kelaifi potom je jasno stao uz UEFA i oštro osudio formiranje Superlige. Pariz Sen Žermen danas je najglasniji protivnik ideje zajedno sa Bajern Minhenom, ali i brojnim engleskim klubovima. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija