• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Gligorić

07.03.2024

17:00

Ovo je prevršilo svaku meru! Sudije pogurale Real u LŠ i nije im prvi put!  (FOTO/VIDEO)

EPA/Shutterstock

Fudbal

Ovo je prevršilo svaku meru! Sudije pogurale Real u LŠ i nije im prvi put! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Real Madrid je verovatno najveći klub u istoriji evropskog fudbala, ali nesumnjivo ima i najveću pomoć sudija! Dokaz za to je revanš osmine finala Lige šampiona protiv Lajpciga, kada je italijanski arbitar Davide Masa u 58. minutu propustio priliku da pokaže direktan crveni karton zvezdi "kraljevića" Vinisijusu Žunioru, nakon divljačkog udaranja u vrat defanzivca gostiju Vilija Orbana.

Klub koji je 14 puta osvajao evropsku krunu izbacio je nemačkog predstavnika i plasirao se u četvrtfinale. U prvom meču bilo je 1:0 za vicešampiona Španije, a u revanšu na "Santjago Bernabeuu" 1:1. Tako verovatno ne bi bilo da sudije nisu progledale kroz prste čuvenoj ekipi u dva navrata.

Utakmicu u Lajpcigu obeležio je detalj sa samog početka, kada je napadaču Lajpciga Benjaminu Šešku bosanski sudija Irfan Peljto poništio gol zbog navodnog ofsajda. Igrač "bikova" definitivno nije bio u nedozvoljenoj poziciji, a arbitar i VAR soba tvrdili su da je njegov saigrač Benžamin Henriks ometao golmana i time uticao na igru.

Foto: EPA

Situacija iz prvog meča u Lajpcigu

 

Sporan detalj možete pronaći na 1:20 u sledećem videu.

 

 

Naredna brljotina viđena je u sredu. Vinisijus je divljački startovao na Orbana, a kada se Mađar pridigao na noge, Brazilac ga je sa obe ruke odgurnuo. Dobio je samo žuti karton.

Sporan detalj je na snimku od 5:00.

 

 

Foto: EPA

Vinisijus dobio samo žuti karton za divljački start

 

Realu ovo nije prvi put da ima pomoć arbitara. Meč protiv Bajerna u četvrtfinalu Lige šampiona iz 2017. godine i dan-danas mnogi zovu "najvećom pljačkom u istoriji". Real je pogocima Kristijana Ronalda iz čistog ofsajda u produžetku slavio sa 4:2. Tada nije bilo VAR-a, a da jeste, slavni klub ne bi bio prvak Evrope. Meč je sudio Mađar Viktor Kašai.

 

 

Godinu dana kasnije, u sezoni 2017/18, pogurani su i protiv Juventusa, kada im je poklonjen penal u poslednjim sekundama. Šta se dešavalo?

Real je prvi meč kao gost dobio Juventus 3:0. Svi su mislili da je gotovo, ali onda je Juventus u Madridu uzvratio i vodio 3:0. Sve do poslednjih sekunda meča. Tada se u kaznenom prostoru "stare dame" desio duel između Mehdija Benatije i Lukasa Vaskeza. Arbitar Majk Oliver nije imao dilemu, svirao je je jedanaesterac.

Procenite sami, ali iz Juventusa su itekako bili besni zbog toga.

 

 

Usledilo je polufinale protiv Bajerna. Real je prvi meč u Minhenu dobio 2:1 iako je bio lošiji. Potom je u Madridu domaćinu progledano kroz prste, iako je očigledno da je Marselo igrao rukom u svom kaznenom prostoru. Na centru je bio sudija iz Turske, Čunejt Čakir.

 

 

Meč je završen 2:2, a Real je prošao u finale, gde se sastao sa Liverpulom. I taj meč obilovao je kontroverzama.

Foto: EPA

Start Ramosa nad Salahom

 

Sudio ga je srpski arbitar Milorad Mažić, koga su pristalice i legende Liverpula "razapele" zbog jedne situacije. Naime, u pitanju je bio detalj iz prvog poluvremena, kada je Muhamed Salah iščašio rame nakon duela sa Serhiom Ramosom. Sve se dešavalo pri rezultatu 0:0, a mnogi su smatrali da je iskusni štoper to namerno uradio. Mažić ga nije sankcionisao kartonom, iako su iz Liverpula smatrali da je morao da dobije i to crveni.

 

 

Na suđenje protiv Reala žalio se i Čelsi 2022. godine. U pitanju je meč četvrtfinala Lige šampiona, kada je londonski klub jurio veliki zaostatak.

Real je dobio prvi meč u gostima sa 3:1, a Čelsi je uzvratio istom merom u Madridu. "Kraljeve" je kasnije Karim Benzema odveo u polufinale pošto je pogodio u produžetku, a iz londonskog kluba žalili su se na poništen pogodak Markosa Alonsa. Da, jeste igrao rukom. Ali to je bio toliko minimalan kontakt, da je pitanje da li je bi išta promenilo i da ga lopta nije zakačila.

Sudije su donele odluku po pravilima, ali mnogi su bili besni i pitali su se, da li ta pravila moraju da budu toliko rigorozna.

 

 


SUDIJSKE ODLUKE U KORIST REALA


Liga šampiona, četvrtfinale 18. april 2017
Real M. - Bajern produžeci 4:2 (ukupno 6:3 za Real)
Ronaldova dva gola iz ofsajda


Liga šampiona, četvrtfinale 11. april 2018.
Real M. - Juventus 1:3 (ukupno 4:3 za Real)
Sumnjiv penal Mehdija Benatije nad Lukasom Vaskezom za prolazak dalje


Liga šampiona, polufinale 1. maj 2018.
Real M. - Bajern 2:2 (ukupno 3:4 za Real)
Nedosuđen penal za Bajern nakon Marselovog igranja rukom


Liga šampiona, finale 26. maj 2018.
Real M. - Liverpul 3:1
Ramos rvačkim zahvatom povredio rame Salahu, nije dobio ni žuti


Liga šampiona, četvrtfinale 12. april 2022.
Real M. - Celsi produžeci 2:3 (ukupno 5:4 za Real)
Poništen gol Alonsa zbog navodnog igranja rukom


Liga šampiona, osmina finala 13. februar 2024.
Lajpcig - Real M. 0:1 (ukupno 2:1 za Real)
Poništen gol Šeška u 2. minutu


Liga šampiona, osmina finala 6. mart 2024.
Real M. - Lajpcig 1:1 (ukupno 2:1 za Real)
Vinisijusu progledali kroz prste zbog udaranja Orbana

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija