• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. V.

18.03.2024

11:50

Piksi iskren: Da sam jurio za novcem, otišao bih, ali Srbija je prioritet!

Starsportphoto©

Fudbal

Piksi iskren: Da sam jurio za novcem, otišao bih, ali Srbija je prioritet!

Podeli vest

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije, Dragan Stojković Piksi (59) govori za medije pred prijateljske mečeve protiv Rusije u Moskvi (21. marta) i Kipra u Larnaki četiri dana kasnije.

Ranija pisanja Informera o ostanku selektora za kormilom "orlova" do 2026. prvo je potvrdio Dragan Džajić, a sada je naciju obradovao i sam Piksi.

Priznaje da razgovori između njega i čelnih ljudi Fudbalskog saveza Srbije nisu dugo trajali i da je od početka imao želju da ostane za kormilom "orlova".

Foto: Starsportphoto

Dragan Stojković Piksi

- Razmišljao sam o svojoj budućnosti, ali usledio je brz dogovor. Cilj nam je nastavak dobre saradnje i kontinuitet u dobrim rezultatima. Da sam hteo da odem, ja bih otišao, ne sumnjajte u to. Mogao sam da pristanem na mnogo unosnije ugovore, ali meni je prioritet Srbija. Svi razgovori koje sam imao o eventualnim angažmanima su ostavljeni sa strane, jer je meni reprezentacija na prvom mestu. Nadam se dobrim rezultatima kao prošle godine.

Evidentna je znatno mirnija atmosfera i manjak euforije oko reprezentacije pred Evropsko prvenstvo, za razliku od perioda kada su "orlovi" izborili plasman na planetarnu smotru u Kataru.

Selektor Stojković prizanje da ga raduje tišina, ali apeluje na podršku od strane medija za svoje igrače.

- Mislim da je bolje da budemo malo mirniji i staloženiji pred EURO. Euforija nikome ništa dobro ne donosi. Kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo zaludeli smo Srbiju i zasluženo smo oduševili narod. Ne možete da zabranite veselje navijačima. Napravili bismo velike stvari da nije bilo problema i malera u Kataru. Podrška je jako bitna i apelujem na javnost da nas podrži. Svi ovi momci dolaze dobrovoljno kako bi igrali za svoju zemlju. Moramo da poštujemo njihov trud i borbu u ovom dresu.

Mlada nada srpskog fudbala, Kosta Nedeljković (18) nije među "orlovima" u Staroj Pazovi i neće biti na raspolaganju selektoru za mečeve sa Rusijom i Kiprom. 

Novi igrač Aston Vile ima problema sa povredom kuka, ali i pored toga, Piksi priznaje da nema informaciju ni gde je doskorašnji as Crvene zvezde.

Ne znam gde je Kosta, niti mi neko može dostaviti informacije. Jeste sigurni da je u Beogradu? Ja ne znam gde je. Kao što mediji nisu upućeni, tako nismo ni mi. Šteta je velika, baš sam želeo da ga vidim ovde, ali šta je tu je

Foto: Starsportphoto

Nedeljković u dresu Crvene zvezde

 

Sportska tema broj jedan ovih dana u Srbiji bila je "večiti derbi" i fantastična utakmica na stadionu "Marakana". Sam selektor je bio među posmatračima i smatra je to najbolji derbi u poslednjih deset godina.

- Bio sam na "Marakani" i gledao sam derbi. U poslednjih deset godina nisam gledao bolji. Prethodnih godina je bilo teško za gledati zbog malo prilika, šuteva, a previše prekršaja. Prelep je prizor bio videti pun stadion. Zvezda je bila daleko bolji tim, svi smo to videli. Drama, prečke, stative sve što fudbal donosi, derbi nam je pružio. Zadovoljan sam vrlo. Najviše sam išao zbog Srđana Mijailovića i Sameda Baždara, kako bih njih ispratio. Stranci tamo vode glavnu reč i nosioci su igre, ali ima mnogo kvaliteta i među domaćim igračima.  Fasciniran sam kako je Partizan držao prvo mesto na tabeli. Sastav kojim Crvena zvezda raspolaže nemerljiv je sa Partizanom. Vrh tabele je rešen, nemojte imati dilemu. Biće zanimljivo tamo oko četvrtog mesta i jako me raduje uzdizanje Radničkog iz Kragujevca.

Foto: Starsportphoto

 
Dragan Stojković

Srbija će na Evropskom prvenstvu 2024. biti u grupi C zajedno sa selekcijama danske, engleske i Slovenije.

Stojković smatra da svaki rival ima kvalitet i da nema slabe reprezentacije na tako jakom takmičenju.

- Što se EURA tiče, ima vremena da govorimo o tome, ali grupa je teška. Nema loše i slabe utakmice na takvom takmičenju. Danska i Slovenija biće podjednako teška kao i Engleska. Šta će se tada dešavati, da li će biti povreda, to niko ne zna. Samo se nadam zdravim igračima, izostanku pehova. Iskusio sam povrede i odsustvo igrača, pa se sada nadam kompletnom sastavu.

Želi da "orlovi"budu okarakterisani kao selekcija koja igra atraktivan fudbal i postiže dobre rezultate.

Nisam bio zadovoljan igrom, ali rezultatom jesam protiv Bugarske. Igrali smo loše, ali smo ostvarili glavni cilj - plasirali smo se na Evropsko prvenstvo. Želimo lepršavu igru, a na putu do toga moramo popraviti neke stvari. Period ispred nas je idealna prilika da budemo još bolji i da procente grešaka svedemo na minimum. Ipak, fudbal je "živa stvar", ne možete se držati jednog dogovora ili zamisli. Jedan pas reši utakmicu za ili protiv vas. Radićemo na tome da unapredimo svoju igru i budemo spremni na sve.

Foto: Starsportphoto

Reprezentativci Srbije

Prilike za "štimung" biće na utakmici sa Rusijom 21, odnosno Kiprom 25. marta. Selektor nije želeo mnogo da priča o taktici, ali je rekao da se raduje novim licima u opremi "orlova".

- Kao što znate u ovom "prozoru" imamo dve jako važne prijateljske utakmice. Želimo da pokažemo dobru igru, punu samopouzdanja. Izbor igrača je takav kakav je. Ima dosta fudbalera koji se muče sa povredama. Došla su neka nova imena koja želim da vidim. Pratio sam ih, gledao i smatram da zaslužuju šansu da ih vidimo na delu. Srećan sam što je sa nama Zdjelar. Prvi put je na mom spisku, drago mi je što ću imati priliku da vidim njegove kvalitete. Želim da neke druge opcije proverim, pa nisam zvao uobičajene igrače koje dobro poznajem. U Moskvi moramo da pokažemo stil igre i pristup koji će biti zalog za budućnost. Motivisani smo i spremni da ispoštujemo neke nove principe koje želimo da implementiramo.

Osvrnuo se legendarni fudbaler i na kritike koje su ga obasule prilikom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

- Sada da pričam o taktici, opet će me napadati "stručnjaci". Imam neke zamisli i principe, koje ćemo tek videti da li će igrači usvojiti i kako će igrati. Videćemo u kom su fudbaleri stanju. Čekamo da se danas svi okupimo. Ima igrača koji su mnogo igrali, dok neki nisu imali prostora, pa ćemo proceniti šta i kako. Idemo u Moskvu da ostvarimo dobar utisak i pobedimo. Svaka pobeda donosi dodatno samopouzdanje. Sutrašnji dan ćemo iskoristiti kako bismo radili na taktičkim zamislima. 

Među okupljenima nema golamana Rome, Mileta Svilara, koji se izjasnio da ne želi da bude deo reprezentacije Srbije u narednom periodu. Međutim, Stojković ukazuje na izuzetne igrače na poziciji golmana i dodaje da njegov sastav ima luksuz da ostane sa čuvarom mreže manje.

- Obavešteni smo od sportskog diretkora Rome da Svilar ne želi da brani za Srbiju. Ja poštujem svačiju odluku i tu nemam šta da komentarišem. Poziva neće biti, a zašto nije želeo ne znam i u to ne želim da ulazim. Ne brinem se previše, prezadovoljni smo kvalitetom kojim raspolažemo na golu. Svi naši golmani su klasa. Gledamo i Aleksandra Jovanovića iz Partizana koji igra fantastično i ove i prošle godine. Imamo mnogo igrača na toj poziciji, pa me ta odluka ne brine. Nećemo ga zvati više, nikakav problem.

Foto: Starsportphoto

Svilar i Vanja Marinković Savić

Na kraju je pomenuo i neke mlade igrače na koje motri skauting tim "orlova" i najavio debi napadača Partizana Sameda Baždara (20).

- Pomno pratim razvitak Uroša Sremčevića i Matije Glušćevića. Jako mi se sviđa brzina i kvalitet koji ta dva momka prikazuju. Ne bih da nabrajam sva imena, ali pratimo mnogo mladih igrača iz domaćeg šampionata. Na spisku je mladi Baždar koji igra ove sezone jako dobro. Poziv je nagrada za sve što je pokazao. Očekujem da debituje u nekoj od ove dve utakmice.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija