• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Z.

13.05.2024

07:00

Vuk Rašović za Informer: Mitar i Segej nisu nazadovali u Arabiji! Biće spremni za EP

Al-Fayha.com

Fudbal

Vuk Rašović za Informer: Mitar i Segej nisu nazadovali u Arabiji! Biće spremni za EP

Podeli vest

Siguran sam da će Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković Savić u top formi dočekati predstojeće Evropsko prvenstvo, jer oni u Saudijskoj Arabiji nisu nazadovali, naprotiv, poručuje Vuk Rašović (51)!

Srpski stručnjak već tri godine sa klupe predvodi Al Fejhu, odlično poznaje fudbalske prilike na Bliskom istoku i zbog toga je idealan sagovornik kada je reč o ovoj bogatoj zemlji.

Letošnji bum, kada su mnogobrojne svetske zvezde odlučile da se okušaju u Aziji, počev od Kristijana Ronalda i Karima Benzeme, pa sve do pomenutih asova srpske reprezentacije, potpuno su promenili sliku i kvalitet tamošnje Premijer lige.

Ipak, naše navijače najviše zanima da li su uzdanice "orlova" napredovali ili nazadovali kada su odlučili da napuste Englesku, odnosno Italiju i da li će se to odraziti i na njihove partije na kontinentalnom turniru u Nemačkoj. Pogotovo nakon što su pre nekoliko dana sa Al Hilalom osvojili titulu prvaka države.

* Čini se da su se Sergej i Mitar dobro snašli u novoj sredini, ali kako to sve izgleda na licu mesta?

- Oni su dali potpuno drugu sliku Al Hilalu, koji je ovde ogroman klub i svake sezone se bori za trofeje u svim takmičenjima, počev od Azijske lige šampiona. Međutim, ono što su uradili ove godine je neverovatno, ne sećam se da je neki tim to ikada uspeo. U fenomenalnoj su formi, svaku utakmicu igraju maksimalno, ostvarili su toliki broj uzastopnih pobeda, postali šampioni... A, upravo su Mitar i Sergej glavni motor ekipe i to dovoljno govori o njima.

Foto: Alhilal_SG

Sergej Milinković Savić i Aleksandar Mitrović

* Znači, ne moramo da brinemo kada je reč o njihovoj formi na Evropskom prvenstvu?

- Budite sigurni da njih dvojica nisu nazadovali dolaskom u Saudijsku Arabiju. I mislim da se uopšte neće osetiti ta razlika u njihovoj igri u odnosu na vreme kada su nastupali u Engleskoj i Italiji. Svakako da Premijer liga i Serija A nisu za poređenje sa ovdašnjim šampionatom, da se razumemo. Ipak, njihova prednost je što igraju u klubu koji na svakom meču ide na pobedu, ima pritisak, imperativ, trofeji su im obaveza. Zato moraju konstantno da budu na maksimumu, da treniraju jako, da budu spremni, a to nije nimalo lako. Mitar je imao mali peh sa tom povredom, ali oporavio se i čim se vratio nastavio je da rešeta mreže. Uveren sam da će oni biti na pravom nivou, onom koje i zahteva igranje na EP.

Ovde nikad nije dosadno

* Kako izgleda život van terena u Saudijskoj Arabiji? Ima li dovoljno sadržaja da kvalitetno popunite slobodno vreme?

- Ima svega i svačega, nikada nije dosadno. Rijad je ogroman grad i bukvalno na šta god da pomisliš, to ovde postoji. Oni se razvijaju neverovatnom brzinom i plan im je da do 2030. završe sve projekte koje su započeli. To podrzumeva potpuno novu sliku zemlje u odnosu na onu koja je bila pre 10-15 godina. Ovde su se zakoni promenili, imao sam priliku da budem tu i 2017. godine i drago mi je zbog toga, jer je to bila skroz drugačija Saudijska Arabija, konzervativna. Sada je sve otvoreno, razvijaju se na svim nivoima, počev od kulture, sporta, društvenih događaja... Sve što vredi u svetu žele da dovedu ovde i krupnim koracima idu u tom smeru.

* Dugo ste u Saudijskoj Arabiji, dobro ste upoznali sve timove, trenere i igrače, a koliko se sve to promenilo dolaskom svetskih asova?

- Podiglo se sve na viši nivo, počev od organizacije, gledanosti, popularnosti, jačine ekipa... Pa, zamislite samo prvenstvo u kom četiri kluba nemaju limit kada je reč o budžetu, a ostali imaju od 40 do 80 miliona dolara. Svaki tim može da ima osam stranaca, a to je broj koji drastično podiže kvalitet. Pogledajte samo koliko momaka ima ovde koji su do prošle sezone nastupali u engleskoj Premijer ligi. Pritom, ovo je velika zemlja, postoje i lokalni igrači koji su dobri, zanimljivi. Jedna je od najboljih liga u Aziji, tu nema dileme.

* Da li je u moru tih vrhunskih igrača najveća zvezda Kristijano Ronaldo, koji igra za Al Nasr?

- Bez dileme. Ipak, mnogo važnije od te popularnosti i euforije oko njega je što Portugalac gura svoj klub napred, ne smiruje se nijednu utakmicu, dok ne zabije jedan, dva ili tri gola. On još uvek ima nestvarnu želju, volju i očigledno je da je u Saudijsku Arabiju došao da napravi rezultat, da ostavi neki trag i popravi lični učinak.

Foto: Reuters

Kristijano Ronaldo je najveća zvezda u Saudijskoj Arabiji

* Koliko se rad na Bliskom istoku generalno razlikuje u odnosu na Evropu?

- Specifičan je mentalitet i ne možeš da ih menjaš. Ko to pokuša, ulazi u veliki problem. Svaki trener, pogotovo onaj koji dođe sa strane, mora da se prilagodi, da shvati kakvi su oni, po kom principu funkcionišu i da to prihvati. To su neki mali trikovi, koje moraš što pre da naučiš da primenjuješ. Stil profesionalizma iz Evrope, ovde se ne prima. S druge strane, ne mogu da kažem da malo trče, da se ne troše, da nemaju nivo koji je potreban za visoke domete. Sve se to promenilo dolaskom jakih igrača i značajnim brojem stranaca.

Foto: Al-Fayha.com

Vuk Rašović sa saradnicima iz stručnog štaba

* Zajedno sa vama u Al Fejhu je iz Partizana stigao i golman Vladimir Stojković (40), koji je i dalje nezamenljiv među stativama?

- Svi znamo ko je i šta je Stojke. Sarađujemo već treću godinu, standardan je, stabilan, donosi nam neophodnu sigurnost. Sve pohvale na njegov račun. Prvo za ponašanje, a onda i za profesionalizam, jer je meni kao treneru jako bitno da to pokazuje kako na terenu, tako i u svlačionici. Napravio je velike stvari ovde, u zrelim igračkim godinama brani odlično, konstantan je i pravi lider tima.

Foto: Al-Fayha.com

Vladimir Stojković je među najboljima u Al Fejhi

* Vaša ekipa trenutno je stabilna u sredini tabele, da li ste zadovoljni rezultatima ove sezone?

- Solidnu smo ekipu napravili. Igrali smo i Ligu šampiona, a nismo imali baš dovoljan broj igrača za takmičenje na dva fronta, pa su se na to nadovezale i neke povrede...Sve je to efekat velikog broja odigranih utakmica, zbog čega u prvom delu prvenstva nismo napravili rezultat koji smo očekivali. Sada je sve drugačije, imamo dovoljno vremena za odmor između mečeva i idemo u dobrom smeru.

* Pre Saudijske Arabije radili ste i u Emiratima, odlično poznajete to područje, ali imate li želju da se jednog dana vratite u Evropu?

- Definitivno uživam u fudbalu, to je jedino što me drži ovde. Svaka se utakmica razlikuje, ima drugačiju težinu, pripremam ekipu za jake protivnike i vrhunske igrače, radim protiv odličnih kolega... Volim svoj posao i sada mi je lepo ovde gde sam, a šta će biti u budućnosti, to ne znam. Svi planovi su mi trenutno vezani za ovaj region.

Standings provided by Sofascore



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se Lajčak: Nadamo se da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću
Politika

Oglasio se Lajčak: Nadamo se da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak istakao je, sumirajući utiske od prethodne nedelje kada je boravio u poseti Srbiji i Kosovu, da je sve spremno za današnju novu rundu dijaloga na visokom nivou u Briselu i izrazio nadu da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću koja je potrebna da se dve strane približe njihovoj evropskoj budućnosti.

26.06.2024

09:44

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija