• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: O. B.

22.05.2024

22:53

Čudo u Dablinu! Totalni fudbal Atalante za trofej Lige Evrope! Nepobedivi Bajer na kolenima! (VIDEO)

EPAIMAGES

Fudbal

Čudo u Dablinu! Totalni fudbal Atalante za trofej Lige Evrope! Nepobedivi Bajer na kolenima! (VIDEO)

Podeli vest

Četa Đanpjera Gasperinija obezbedila mesto u Ligi šampiona i nanela prvi poraz izabranicima Ćabija Alonsa.

Već godinama Đanpjero Gasperini slovi za jednog od najboljih trenera u Evropi iako nikada nije osvojio trofej. Večeras je ta tradicija srušena pošto je iskusni lisac iz Gruljaska sa svojom Atalantom podigao pehar namenjen šampionu Lige Evrope. "Boginja" iz Bergama do nogu je potukla Bajer Leverkuzen u Dablinu, mašineriji Ćabija Alonsa nanela prvi poraz u sezoni i tako krunisala izvanrednu takmičarsku godinu - 3:0 (2:0).  

Fanatično je delovala ekipa Atalante od prvog minuta, rešena da Gasperiniju podari prvi trenerski trofej. Presing preko čitavog terena, igra jedan na jedan, Bajer se gušio tokom uvodnih deset minuta... Mašinerija Ćabija Alonsa izgubila je kompas, a kada se činilo da su napokon pronašli "recept" usledila je surova kazna baš preko Ademole Lukmana. 

Nigerijac je ispratio sjajnu akciju po desnoj strani, još jedan "polovnjak" koji je u Atalantu stigao sa statusom "bivšeg fudbalera" - Davide Zapakosta, napravio je krš i lom na svojoj strani, preciznim centaršutem pronašao je Lukmana, a ovaj preciznim udarcem prvi put naterao Kovara da vadi loptu iz svoje mreže. Bio je to 12. minut utakmice... 

Pritisak Atalante nije prestajao, Kopmajners i Ederson progutali su vezni red "farmaceuta" na stadionu "Aviva". Ezekijel Palasios i Granit Džaka ništa se nisu pitali, a kada na to dodamo večerašnju senku Florijana Virca u vidu Isaka Hiena, jasno je da se Bajeru loše pisalo u Dablinu. 

Desetak minuta kasnije ponovo se činilo da šampion Nemačke hvata ritam. Priliku je propustio Aleks Grimaldo, potom Florijan Virc i Amin Adli, a surova kazna stigla je na drugoj strani. I ponovo nakon lopte osvojene u presingu. Adli se spetljao u opasnoj zoni i "asistirao" Ademoli Lukmanu... Nigerijac se kratko nameštao, sasekao u sredinu i sa ivice kaznenog prostora poslao neodbranjim udarac u bliži gol Kovarovog gola za 2:0. 

Ništa se nije promenilo ni u nastavku prvog poluvremena. Bajer se davio pod strahovitim tempom Atalante, visok presing terao je nominalne goste na veliki broj grešaka i dugih lopti, a sve to otvaralo je prostora za brze kontre "boginje" iz Bergama. Jednu takvu u gol jemogao da pretvori Šarl De Ketelare, ali je ovoga puta na pravom mestu bio Kovarž. 

Da se Bajeru crno piše i u nastavku videlo se već u uvodnih 100 sekunid drugog poluvremena. Teun Kopmajkers i Lukman napravili su višak po levom boku, Holanđanin je poslao centaršut na drugu stativu gde je spreman čekao De Ketelare, ali je ispred njega u poslednjoj sekundi reagovao Pjero Inkapije. 

Morao je Bajer Leverkuzen da zaigra daleko otvorenije u nastavku kako bi pojurio izjednačenje. Pokušavali su izabranici Ćabija Alonsa, ali je i španski strateg počeo da se predaje dvadesetak minuta pre kraja... Izveo je Alonso iz igre nosioce igre - Frimponga i Grimalda, ali ni nova energija na sredini terena nije donela promene. 

Bilo je za očekivati da će Nemci krenuti na sve ili ništa, tako je i bilo. Atalantina odbrana delovala je naprobojno, a nakon još jedne neverovatne kontre u 75. minutu tačku na finale stavio je Ademola Lukman. Nigerijac je dobio dobar pas po boku, popularnom "biciklicom" izbacio nemoćnog Tapsobu i onda poslao projektil u malu mrežu Kovarovog gola za konačnih 3:0. 

Gasperini je rešenost da dođe do trofeja ove sezone pokazao tokom letnjeg prelaznog roka. Iako je Atalanta ponovo prodala najbolje igrače - Rasmus Hojlund (Mančester junajted za 74.000.000 evra), Žeremi Boga (Nica za 17.000.000 evra), Merih Demiral (Al Ahli za 16.000.000)... U Bergamo su stigla "skupocena pojačanja" ukupne vrednosti nešto veće od Hojlundove - 78.100.000. 

Neki od ključnih igrača u sezoni stigli su bez obeštećenja - Sead Kolašinac i Šarl De Katelare koji je doveden na pozajmicu. Štoper Isak Hien plaćen je svega 8.500.000 evra, a Atalanti su se mnogi smejali nakon odluke da plati 25.000.000 evropskih novčanica za Đanluku Skamaku. Golgeter je stigao iz Vest Hema nakon užasnih godinu dana u Premijer ligi, ali da se u Londonu nije snašao pokazao je ove sezone. 

Bio je Skamaka nezaustavljiv u Seriji A, ali je najbolje partije pružao u Ligi Evrope. Reprezentativac Italije sam je eliminisao Liverpul u četvrtfinalu i bio jedan od ključnih igrača Atalante u pohodu na evropski trofej. Zanimljivo, najskuplje pojačanje kluba iz Bergama - El Bilal Ture, nije bio faktor u velikom finalu, a utisak je, ni tokom većeg dela takmičarske godine. 

Foto: EPAIMAGES

 

Uspeo je Gasperini da na fudbalsku mapu vrati večitog talenta Ademolu Lukmana. Reprezentativac Nigerije bio je prežaljen još pre četiri godine kada nije mogao da se izbori u Evertonu, potom ni u Lajpcigu, Fulamu i Lesteru. Gasperini ga je doveo pre dve sezone i pronašao mu ulogu, a momak rođen u Londonu vratio mu je na pravi način u Dablinu. Nekadašnji đak omladinske škole Čaltona postao je prvi strelac het-trika u finalu Lige Evrope!  


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Milićević u Kumanovu: Srbi su slobodarski, a ne genocidan narod
Politika

Milićević u Kumanovu: Srbi su slobodarski, a ne genocidan narod

Ministar bez portfelja Đorđe Milićević večeras je u Kumanovu prisustvovao obeležavanju 11. godišnjice Kulturno umetničkog društva „Srpski vez” gde je poručio da "Srbi nisu genocidan već slobodarski narod", kao i da istorijsko prijateljstvo srpskog i makedonskog naroda ne mogu da pokvare političari koji služe tuđim interesima a ne interesima svog naroda.

15.06.2024

22:18

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom
Politika

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom

Što je odlučnija politika protiv kriminalaca i ubica, to su i snažniji otpori onih koji na sve načine pokušavaju da osujete i zaustave tu borbu, jer znaju da je na čelu nje Aleksandar Vučić, navodi se u saopštenju potpredsednika Glavnog odbora SNS Marka Đurića povodom objavljene "skaj" prepiske između kriminalnih vođa sa teritorije Balkana.

15.06.2024

21:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20