• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: O. B.

28.05.2024

21:00

Fudbalska romantika u Evropi! Osam klubova po prvi put postali šampioni svojih zemalja!

EPAIMAGES

Fudbal

Fudbalska romantika u Evropi! Osam klubova po prvi put postali šampioni svojih zemalja!

Podeli vest

Neverovatna godina na Starom kontinentu - Santa Koloma, Virtus, Dečić, Egnatija, Petrokub, Ordabasi, Panevežis i Jagjelonija po prvi put postali šampioni svojih zemalja.

Nema nikakve dileme da je čar fudbalu ove sezone vratio Bajer Leverkuzen. Niz koji je napravila četa Ćabija Alonsa oduševila je čitav svet i dokazala da uz pravi rad i autsajder može do nestvarnih rezultata. Velikan sa "Baj Arene" u 2024. godini proslavlja svoj 120 rođendan, a Alonso i njegovi izabranici navijačima su poklonili duplu krunu budući da je osvojena Bundesliga (prva od osnivanja kluba), kao i DFB Pokal. Rezultat je mogao da bude još impresivniji, ali je u finalu Lige Evrope "farmaceute" savladala Atalanta. 

Upravo je rezultat Bajer Leverkuzena, ali i jedan tvit na društvenoj mreži "X" bio povod da prečešljamo sve šampione u Evropi i pogledamo koliko ih je prvi put došlo do titule. Brojka je iznenađujuća budući da je čak osam klubova ove sezone osvajalo po prvi put u istoriji šampionate u domaćim takmičenjima. 

Andora, San Marino, Albanija, Crna Gora, Moldavija, Kazahstan, Poljska i, već pomenuta - Nemačka, ove sezone dobili su nove šampione, a svi klubovi su po prvi put došli do trofeja! 

ANDORA - Santa Koloma 

Počnimo od zapada gde je prvu titulu u istoriji kluba osvojila četa Ramona Kaldere - Santa Koloma. Ekipa koja dolazi iz istoimenog seoceta slavi duplu krunu 2024. godine. "Veverice", kako im je nadimak zbog grba, punih 38 godina bili su u senci gradskog rivala (istog imena, ali drugog prefiksa - FC), ali je dominacija prekinuta ove sezone. 

Najveće uspehe klub je beležio u prethodnoj deceniji budući da su tri puta osvajali kup, dok su "veverice" jednom bile i drugoplasirane u domaćem šampionatu. Do titule nikako nisu moglo da dođu sve do potpisivanja Ramona Kaldere. Bivši španski reprezentativac poveo je Santa Kolomu do najuspešnije godine u istoriji kluba, a kruna će biti kvalifikacije za Ligu šampiona koje ih očekuju kroz nešto više od mesec dana. 

Očekivano, u taboru Santa Kolome nema mnogo poznatih imena, u godini iza nas najviše pažnje privukao je napadač Karim Lakuča. Marokanac je sezonu završio kao četvrti strelac lige sa 15 bodova. Tu su još reprezentativac Ekvatorijalne Gvineje - Salomon Obama, kao i nekadašnji đaci Atletiko Madrida - Andres Garsija i Valensije - Mark Kasteljs. 

Inače, u selu Santa Koloma de Andora živi nešto više od 3.000 stanovnika. 

SAN MARINO - Virtus

Selimo se nešto istočinije, u malu državu unutar Italije - San Marino, gde je nakon više od decenije prekinuta dominacija Tre Pene i La Florite. Aktuelnu sezonu je na čelu tabele završila ekipa Virtusa koja je po prvi put podigla pehar namenjen osvajaču Kalča u San Marinu. 

O Virtusu nema mnogo dostupnih informacija na internetu, poznato je da je klub osnovan 1964. godine, a da im je ovogodišnja titula tek treći trofej u istoriji. Virtus dolazi iz sela po imenu Akvaviva sa tek nešto više od 2.000 stanovnika. Zanimljivo, kapacitet stadiona jednak je broju stanovnika te nema sumnje da će biti "vrela" atmosfera kada se "zeleno-crni" nađu u kvalifikacijama za Ligu šampiona naredne godine. 

Na klupi Virtusa sedi iskusni Italijan - Luiđi Bicoto. Strateg rođen 1960. godine imao je solidnu igračku karijeru budući da je najveći deo svog vremena proveo u Seriji B igrajući za Ređijanu i Trentno, prošao je omladinsku selekciju Juventusa, ali u taboru "stare dame" nikada nije dobio šansu. 

Zanimljivo, kroz čitavu trenersku karijeru povezan je sa San Marinom. Na startu je bio pomoćni trener Marku Petroneu i Leonardu Akoriju u reprezentaciji pre nego što je predvodio dva najveća kluba - La Floritu i Tre Pene. Na klupi Virtusa seo je 2019. godine i "crno-zelenima" doneo najveće uspehe.

Kada govorimo o igračkom kadru, jasno je - nema velikih imena. Kapiten je nekadašnji omladinski reprezentativac Italije Mišel Rinaldi. Iskusni štoper prošao je omladinsku školu Atalante, ali je veći deo svoje karijere proveo u niželigaškim klubovima. Društvo u Akvavivi mu pravi nekadašnji đak Lacija - Loris Tortori. Rođeni Rimljanin godinu dana je deo Virtusa i ove sezone je bio najbolji strelac ekipe. 

CRNA GORA - Dečić

Stižemo u komšiluk pošto je i Crna Gora dobila novog šampiona. Od 2016. godine do trofeja su dolazila samo dva kluba - Budućnost i Sutjeska, ali je ove sezone istorijski rezultat režirao Dečić. "Plavi" iz Tuza iskoristili su katastrofalnu sezonu rivala i šampionski maraton završili ispred Mornara iz Bara. 

Dečić je pre samo četiri godine bio drugoligaš, ali je promena vlasničke strukture i dolazak albanskog "biznismena" - Pala Drešaja, uticala na situaciju u klubu. Drešaj je na klupu "plavih" doveo proslavljenog crnogorskog reprezentativca Milorada Pekovića, a ovaj nakon samo jedne sezone titulu doneo u Tuzi. 

Peković je svoju trenersku karijeru započeo kao asistent u mlađim kategorijama crnogorske reprezentacije. Kratko je bio na klupi Podgorice pre nego što je stigao poziv iz Beograda od Saše Ilića. Nekadašnji as Partizana sarađivao je sa Ilićem u Čukaričkom i CSKA iz Sofije pre nego što je 2023. godine seo na klupu Dečića. 

Foto: Starsportphoto©

 

Boje Dečića od zimus brani i bivši fudbaler Crvene zvezde - Nenad Gavrić. Tu su još Stefan Milić (nekadašnji fudbaler Dinamo Zagreba), Oliver Šarkić (bivši đak Benfikine omladinske škole), Darko Zorić (povremeni crnogorski reprezentativac) i jedan momak iz egzotičnih krajeva - Abdulsamed Abdulahi - reprezentativac Somalije. 

Dečić je 2021. godine imao prvi izlazak u evropska takmičenja kada su eliminisani na startu kvalifikacija za Ligu konferencija. Ista sudbina pogodila ih je i godinu dana kasnije kada su naleteli na Dinamo Minsk, a već ovog leta očekuje ih prvi nastup u Ligi šampiona. Makar u kvalifikacijama...

ALBANIJA - Egnatia 

Jedan od najstarijih klubova u Albaniji - Egnatija, ove sezone slavi prvu titulu u tamošnjem šampionatu. Klub iz Rogožine osnovan je davne 1934. godine, ali su kroz istoriju do 2024. osvojili samo jedan trofej i to prošle godine kada su došli do pehara u Kupu. 

Dugo godina se Egnatija mučila sa egzistencijom, ali je dolazak trenera Edlira Tetove sve promenio. Tetova je, inače, nekadašnji levi bek omladinske reprezentacije Albanije koji nikada nije napravio značajnu karijeru budući da je sve vreme igrao u domaćem šampionatu. Trenerskom poslom počeo je da se bavi 2018. godine i ređao je neuspehe sve do dolaska u Egnatiju 2023. godine. 

Zanimljivo, Egnatija je u sklopu priprema za ovu sezonu odigrala prijateljski meč protiv vicešampiona Evrope - Intera!

Nakon samo jedne sezone Tetova je režirao najveće usehe u istoriji kluba iz Ragožine. Nažalost, najbolju sezonu obeležila je i tragična smrt Rafaela Dvamena koji je preminuo krajem 2023. godine usled problema sa srcem. 

MOLDAVIJA - Petrokub

Pomalo i očekivano do smene vladavine došlo je i u Moldaviji. Tiraspoljski Šerif, klub pod patronatom ruskog oligarha, kao uostalom i cela regija pod nazivom Pridnestrovlje, dominirao je poslednjoh godina u Superligi. Ipak, nakon početka rata u Ukrajini, Šerif je pao u nemilost države, a sve je rezultiralo sportskim debaklom ove sezone. 

Šerif je vladao moldavskim fudbalom od 2001. godine kada je u Tiraspolj stigla prva titula. Izuzev dve sezone - klub Viktora Gušana osvojio je sve trofeje u tamošnjoj Superligi. Sve ukupno 21 za 27 godina postojanja! Nestvarna brojka... Ipak, vladavini je došao kraj pošto je ove godine prvu titulu u istoriji kluba osvojio Petrokub. 

Moldavski crno-beli osnovani su 1999. godine u gradu Hinčestiju blizu granice sa Rumunijom. Na čelu Petrokuba je Nan Jav Amoposah, sportski radnik iz Gane koji je ulogu direktora preuzeo nakon promena u vlasničkoj strukuri. Amposah je velike rezultate pravio kao direktor Asante Kokotua iz Gane, ali je matičnu državu napustio 2020. godine. 

Iako nije objavljeno ime, novopečeni vlasnik Petrukuba je početkom 2024. godine objavio da će Nan Jav Amposah biti novi direktor u skladu sa sporazumom. Da je sa "crno-belima" uradio pravu stvar jasno govori činjenica da su ove sezone osvojena jedina dva trofeja u istoriji Petrokuba. 
Za razliku od Šerifa, Petrokub se mahom oslanjao na domaće igrače izuzev četiri stranca. Očekivano, trojica su iz Gane, a jedan čak i na pozajmici iz Šerifa. Reč je o golmanu Razaku Abaloru, tu je i vezista David Abanja koji je u Petrokub stigao iz Al Hilala. Četvrti stranac je kamerunski defanzivac Donalio Melačio Duanla, sada već legenda kluba budući da "crno-beli" dres nosi od 2017. godine. 

Petrokub je navijačima u Srbiji postao poznat 2021. godine kada su u kvalifikacijama za Ligu Evrope igrali protiv TSC-a iz Bačke Topole. Zanimljivo, već godinama su "crno-beli" redovni učesnici kvalifikacija za evropska takmičenja, a najdalje su dogurali 2023. godine. Petrokub je tada stigao do trećeg kola izbacivši Florijanu i Laći, dok im je na put stao Fehervar. 

Na klupi Petrokuba sedi proslavljeni moldavski fudbaler - Andrej Martin.

KAZAHSTAN - Ordabasi

Sada se selimo u Kazahstan budući da je Ordabasi ove sezone došao do prve titule u klupskoj istoriji. Klub iz Šimkenta ima sličnu priču kao i Egnatija budući da su jedan od najstarijih u svojoj državi, ali sa veoma siromašnom istorijom. No, ova godina ostaće upamćena kao istorijska pošto je četa Aleksandra Sednjova pokorila Premijer ligu. 

Tituli Ordabasija kumovao je i jedan srpski fudbaler - Zlatan Šehović. Nekadašnji omladinski reprezentativac naše zemlje zimus je iz Partizana otišao put Kazhstana na pozajmicu što se ispostavilo kao pravi potez budući da će ovog leta imati šansu da zaigra u kvalifikacijama za Ligu šampiona. 

Foto: Starsportphoto

 

Ordabasi u svojoj istoriji ima dve titule u Kupu kao i jedan Superkup, ali je osvajanje Premijer lige označeno kao najveći uspeh ikada. Sednjov je sastavo moćan tim čiji je kostur sačinjen od domaćih igrača, a ekstra kvalitet daju dva Hrvata - Lovro Cvek i Karlo Sentić, odnosno reprezentativac Gambije - Dembo Derboe koji je na pozajmici iz Al Nasra. 

Pored našeg Šehovića tu su i tri Ukrajinca Bjesjedin, Plastun i Makarenko, Belorus - Sadovski, Brazilac - Ređinaldo i dvojica Uzbekistanaca - Umarov i Jakšiboev. 

LITVANIJA - Panevežis

Ova sezona po mnogome će biti upamćena i u Litvaniji budući da je do prve titule ikada došao Panevežis. Grad na samom severu zemlje mnogo je poznatiji po košarkaškom klubu - Lijetkabelisu, ali je slavu petom gradu po veličini na Baltiku 2023. godine doneo i istoimeni klub. 

Nakom samo devet godina postojanja, klub pod patronatom Broniusa Valitiekunasa došao je do prve titule. Radi se o pravoj legiji stranaca budući da u Panevežis u svom sastavu ima Letonca, Argentinca, Italijana, Gruzina, Brazilca, Nemca, Crnogorca, Holanđanina, Norvežanina, Engleza, Slovaka, Ukrajinca, Srbina, kao i momke iz Nikaragve i Gane! 

Zanimljivo, Panevežis je nakon šampionske godine promenio trenera pošto je Đina Letijera nasledio Stijin Vreven. Litvanski klub je pre dve godine bio rival Vojvodini u kvalifikacijama za Ligu konferencija, a ovog leta će po prvi put zakoračiti u Ligu šampiona. 

POLJSKA - Jagjelonija

Da se čuda nisu dešavala samo u, na papiru, slabim ligama potvrđeno je u Poljskoj. Nakon dugo godina čekanja - Jagjelonija je došla do prve šampionske titule. Klub iz Bjalistoka postoji od davne 1920. godine, ali je tek ove sezone došao do trofeja u Ekstraklasi.

Istina, već godinama Jagjelonija važi za jedan od najboljih klubova u Poljskoj, ali je večito bila u senci Legije, Visle, Krakovije... Prošle sezone je u trci bolji bio Rakov, no, ove godine je četa Adrijana Siemenica zasluženo došla do prvog mesta. 

"Jaga", kako joj navijači tepaju, u svojim vitrinama ima trofej osvojen u Kupu 2010. godine, a nekoliko meseci kasnije "narandžasti" su podigli pehar u Superkupu. Dve vezane sezone - 2016/17. i 2017/18. Jagjeloniji je za dlaku bežala šampionska titula u Ekstraklasi... 

Foto: EPAIMAGES

 

Ipak, predsednik kluba Vojček Pertkijevič nije gubio nadu već je tokom prethodnog leta uložio ogroman novac u pojačanja što se Jagjeloniji isplatilo. Vrhunsku sezonu iza sebe ima španski internacionalac - Hesus Imaz koji je postigao 12 golova, dok je među stativama stajao srpski golman Zlatan Alomerović. Važnu ulogu u šampionskoj godini imao je i momak iz Angole - Afimiko Pululu. No, otrkovenje sezone je talentovani bek Jagjelonije - Dominik Marčuk koji kuca na vrata reprezentacije Poljske. 
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

06:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija