• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. P.

01.07.2024

06:20

Na današnji dan: Rođen najbolji strelac u istoriji jugoslovenskog fudbala!

Starsportphoto©

Fudbal

Na današnji dan: Rođen najbolji strelac u istoriji jugoslovenskog fudbala!

Podeli vest

Na današnji dan, 1. jula 1946. godine, rođen je Slobodan Santrač, najbolji jugoslovenski strelac svih vremena i nekadašnji selektor reprezentacije.

Tokom karijere fudbalski as odigrao je ukupno 1.359 utakmica i postigao 1.301 gol. Počeo je da igra u pionirskom timu Takova iz Gornjeg Milanovca, stasao u Radničkom iz Valjeva, da bi od 1965. do 1974. godine igrao u OFK Beogradu.

Posle kratke epizode u švajcarskom Grashopersu, vratio se u OFK Beograd gde je igrao do 1978. godine. Dve sledeće sezone nastupao je za Partizan, a karijeru je završio u Zemunu, 1983. godine.

Sa 218 postignutih golova, Santrač ubedljivo zauzima prvo mesto na listi jugoslovenskih ligaških rekordera svih vremena. Četiri puta je bio najbolji prvoligaški strelac (1967/68 - 22 gola, 1969/70 - 20 golova, 1971/72 - 33 gola, 1972/73 - 25 golova).

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je samo osam utakmica i postigao jedan gol. 

 

 

Medu Santračevim golgeterskim trofejima posebno mesto zauzima "Bronzana kopačka" pariskog lista "Frans Fudbal", koju je osvojio u sezoni 1971/72. Tada je sa 33 ligaška gola bio treći strelac u Evropi.

Bio je selektor fudbalske reprezentacije Jugoslavije (1995-1998), a u 43 utakmice uspeo je da ostvari 26 pobeda, 10 remija i sedam poraza. "Plave” je predvodio na Svetskom prvenstvu 1998. godine u Francuskoj, gde je naša reprezentacija ispala u osmini finala od Holandije (1:2).

Nakon Svetskog prvenstva u Francuskoj otišao je u Kinu, gde je tokom 1999. osvajio „duplu krunu” sa Šandong Lunengom.

Jedno vreme radio je i u Saudijskoj Arabiji, a kratko je vodio i reprezentaciju Makedonije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"
Politika

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"

Član predsedništva Srpske Napredne Stranke Branislav Malović kaže da "posle propalog "svelitijumskog sabora" u Loznici na Vidovdan svakome u Srbiji je jasno da apsolutno ne postoji nijedan razlog da se ne krene dalje sa ovim projektom".

02.07.2024

21:08

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija