• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. V.

03.07.2024

13:00

Na leto zgrnuli milione odlaskom u Arabiju, a sada ih ismevaju na EURO!

Reuters

Fudbal

Na leto zgrnuli milione odlaskom u Arabiju, a sada ih ismevaju na EURO!

Podeli vest

Fudbalska liga Saudijske arabije imala je čak 15 predstavnika na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u Nemačkoj. Opšti narativ je taj da su igrači odlaskom u "pustinju" zaboravili da igraju fudbal, ali da li su svi?

Navijači Srbije su, nažalost, na najgori mogući način iskusili šta znači za profesionalnog sportistu godina takmičenja u slabijoj konkurenciji u slučaju Sergeja Milinkovića Savića i Aleksandra Mitrovića.

Proteklog leta potpisali su ugovor sa Al Hilalom iz Rijada i zajedno obukli dres ambicioznog projekta iz prestonice. Protutnjali su sezonom i odneli sve počasti, ali uspeh nije pratio i u dresu nacionalnog tima.

Aleksandar Mitrović (Al Hilal): 3 utakmice, 241 minut, 10 šuteva, 0 golova, 0 asistencija - Srbija ispala u grupi.

Popularni "Mitrogol" je nakon prave sage sa Fulamom uspeo da izbori odlazak u egzotičnu ligu u nastajanju, prepunu novca i kapitala. Vrlo brzo je opravdao epitet "gol mašine" sa kojim je ispraćen sa "Krejven kotidža" i pomogao timu da osvoji titulu protiv Kristijana Ronalda i Al Nasra.

Nažalost, Mitrović zaduženje primarnog napadača i najboljeg strelca u istoriji reprezentacije nije opravdao u Nemačkoj, pa je takmičenje okončao bez pogodaka uz nekoliko zabrinjavajućih promašaja. Ruku na srce, teret velikim delom ide i na selektora Piksija i njegove, najblaže rečeno, čudne taktičke zamisli.

Foto: AP/Photo

Mitrović protiv Danske

Sergej Milinković-Savić (Al Hilal): 3 utakmice, 119 minuta, 3 šuta, 0 golova, 0 asistencija - Srbija ispala u grupi.

Možda i zaštitno lice teze da su igrači odlaskom u Saudijsku Arabiju zaboravili da igraju fudbal. Kao i Mitrović, apsolutna dominacija u tamošnjoj eliti, osvajanje titule, golovi, a onda sa "orlovima" razočarenje. Glavni krivac za primljen gol protiv Slovenije (1:1), protiv Engleza neprimetan. Dobio je priliku i u odlučujućem meču sa Dancima, imao je izuzetnu šansu da izjednači iz dobre pozicije, ali je udarac bio slab i neprecizan. Jako daleko od forme kojom je bio na radaru najvećih klubova Evrope.

Foto: AP/Photo

Savić podbacio

Kristijano Ronaldo (Al Nasr): 4 utakmice, 366 minuta, 20 šuteva, 0 golova, 1 asistencija - Portugal u četvrtfinalu.

Najveća zvezda Evropskog prvenstva i jedan od najvećih svih vremena neće po dobrom pamtiti ovogodišnje takmičenje, barem za sada i po sopstvenom učinku. Još od prvog meča imao je priliku da postane najstariji strelac u istoriji i bilo je samo pitanje trenutka, međutim, to se nije desilo. Laskavo priznanje otišlo je Luki Modriću, a Ronaldu preostaju najteže utakmice kako bi u tome uspeo. Imao je priliku da postane heroj i slomi otpor upornih Slovenaca golom iz penala u produžetku, ali je Jan Oblak bio bolji.

Foto: AP/Photo

Ronaldo protiv Slovenije

Ruben Neveš (Al Hilal): 3 utakmice, 93 minuta, 2 šuta, 0 golova, 0 asistencija - Portugal u četvrtfinalu.

Aktuelni šampion Saudijske Arabije zajedno sa Mitrovićem, Sergejem i društvom se nije naigrao fudbala u dosadašnjem toku. Najviše zbog "nesreće" što igra na poziciji Pepea i Dijaša, koji će uvek imati prednost kod selektora Martineza. 

Foto: AP/Photo

Ruben Neveš

Ngolo Kante (Al Itihad): 4 utakmice, 331 minut, 3 šuta, 0 golova, 0 asistencija - Francuska u četvrtfinalu.

Izuzetno teška sezona u "pustinji" za omalenog Francuza i 33 godine izazvale su zabrinutost kod navijača "galskih petlova" zbog poziva na Evropsko prvenstvo. Sve brige pale su u vodu jako brzo, pošto je Kante jako brzo podsetio na vrhunac karijere u dresu Lestera i Čelsija. Kada je on na terenu, sredina je "pod ključem".

Foto: AP/Photo

Kante protiv Belgije

Emerik Laport (Al Nasr): 3 utakmice, 225 minuta, 3 šuta, 0 golova, 0 asistencija - Španija u četvrfinalu.

Nekadašnji štoper Mančester sitija je standardan u zadnjoj liniji "furije" i za sada odrađuje jako dobar posao. Španija je do sada primila samo dva gola, a veliki deo zasluge ide i Laportu.

Foto: AP/Photo

Laport slavi pobedu nad Gruzijom

Marselo Brozović (Al Nasr): 3 utakmice, 225 minuta, 2 šuta na gol, 0 golova, 0 asistencija - Hrvatska ispala u grupi.

Dugo će se pamtiti i prepričavati njegov bizarni transfer iz Intera u Al Nasr. Kao i čitava reprezentacija "kockastih", veliko razočaranje. Manje više neprimetan u Nemačkoj.

Foto: AP/Photo

Brozović protiv Italijana

Džek Hendri (Al Itifak): 3 utakmice, 270 minuta, 1 šut na gol, 0 golova, 0 asistencija - Škotska ispala u grupi.

Čak sedam primljenih golova u tri utakmice dovoljno govori o učinku igrača koji nastupa na poziciji štopera. Naravno, krivica nije samo na Hendriju, ali je činjenica da ovo nije fudbaler koji je bio standardan u Klub Brižu.

Foto: AP/Photo

Hendri nemoćan

Džordžinio Vajnaldum (Al Itifak): 3 utakmice, 70 minuta, 0 šuteva, 0 golova, 0 asistencija - Holandija u četvrtfinalu.

Imao je problema sa povredom pred sam start kontinentalne smotre, pa je delom i zbog toga odigrao samo 70 minuta iako je "oranje" izborilo plasman među osam najboljih. Potpuno je izostao napadački doprinos i pitanje je da li će protiv Turske dobiti priliku.

Foto: AP/Photo

Vijnaldum i Kuman

Janik Karasko (Al Šabab): 4 utakmice, 218 minuta, 6 šuteva, 0 golova, 0 asistencija - Belgija ispala u nokaut fazi.

Kao i čitava Belgija, pretnje većim delom meča, ali bez golova. Izuzetno dobre partije pružio je protiv Francuske i Rumunije. Selektor Tedesko ga je koristio kao "džokera" sa klupe, a ovaj bi uvek unosio određenu energiju u meč. Ipak, nije bilo dovoljno za veći uspeh.

Foto: AP/Photo

Karasko protiv Francuske

Koel Kastels (Al Kvadsija): 4 utakmice, 360 minuta, 14 odbrana, 2 primljena gola, 2 sačuvane mreže - Belgija ispala u nokaut fazi.

Startni golman Belgije je na više nego korektan način odmenio Tiboa Kurtou. Ne može mu se pripisati gol uzrokovan velikom greškom, što je i najvažnije.

Foto: AP/Photo

Kastels

Nikolaj Stanciju (Damak): 4 utakmice, 355 minuta, 5 šuteva, 1 gol, 0 asistencija - Rumunija ispala u nokaut fazi.

Učestvovao golom u demonstraciji sile nad Ukrajinom u prvom kolu, ali sjajni učinak nije uspeo da učini. Ipak, kao i čitava selekcija Edvarda Jordaneskua, jako dobra predstava u Nemačkoj. 

Andrej Burka (Al Akhud): 4 utakmice, 360 minuta, 1 šut na gol, 0 golova, 0 asistencija - Rumunija ispala u nokaut fazi.

Štoperu Rumunije, kao i napadaču, ne može mnogo šta da se zameri. Burka je predstavljao glavni stub defanzivog bedema i sa samo jednim žutim kartonom dobro je izlazio na kraj sa zvezdama protivničkih timova.

Foto: AP/Photo

Burka

Merih Demiral (Al Ahli): 4 utakmice, 206 minuta, 3 šuta na gol, 2 gola, 0 asistencija - Tuska u četvrtfinalu.

Junak čije se ime od sinoć slavi u Turskoj. Direktno njegova dva gola izbacili su sjajnu Austriju i odveli tim Vinćenca Montele do osam najboljih selekcija. Mala su očekivanja bila pred štoperom zbog sezone u slabijoj ligi sada u potpunosti raspršena.

Foto: AP/Photo

Junak Turaka - Merih Demiral

Solomon Kvirkvelija (Al Akhud): 3 utakmice, 181 minut, 0 šuteva na gol, 0 golova, 0 asistencija - Gruzija ispala u nokaut fazi.

Najprijatnije iznenađenje Evropskog prvenstva. Debitovali i izborili plasman u nokaut fazu, a tamo čak dali gol Španiji. Potpuno zasluženo dočekani kao heroji, a jedan od primetnijih je svakako defanzivac Kvirkvelija zajedno sa sjajnim golmanom Mamardašvilijem.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje! (VIDEO)
Live TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje! (VIDEO)

U Ukrajinu stigao treći Patriot iz Nemačke. Putin dočekao Orbana u Kremlju. Steže se obruč oko Srbije! Šta stoji iza NATO izviđačkih aktivnosti u našoj zemlji. Na ovu i druge važne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su Svetislav Lutovac, stručnjak za bezbednost i kontraterorizam i pukovnik Milorad Đošić. Uživo u program putem vajber uključenja javio se novinar i ratni reporter Igor Damnjanović koji je komentarisao trenutnu situaciju na ukrajinskom frontu. Politikolog Andrea Lović javio se uživo u program gde je komentarisao situaciju u Velikoj Britaniji nakon pobede laburista na izborima.

05.07.2024

19:52

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija