• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. P.

10.07.2024

06:40

Na današnji dan: Portugal prvi put u istoriji postao vladar Evrope! (FOTO/VIDEO)

EPA

Fudbal

Na današnji dan: Portugal prvi put u istoriji postao vladar Evrope! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Fudbalska reprezentacija Portugala, na današnji dan 10. jula 2016. godine, postala je prvak Evrope prvi put u istoriji. Izabranici Fernanda Santoša su u finalu odigranom na stadionu "Sen Deni" u Parizu, posle produžetaka savladali domaćina Francusku sa 1:0.

"Navigatori" su tako prvi put posle deset uzastopnih poraza u proteklih 40 godina savladali  "trikolore"i to golom rezerviste Edera u 109. minutu utakmice. 

S druge strane, Francuzi su propustili priliku da osvoje treći put EP i tako se izjednači sa Nemačkom i Španijom po broju titula.

Finale je imalo lošu uvertiru, jer su se nekoliko sati pre početka utakmice sukobili navijači dve selekcije i to kod Ajfelovog tornja. Očekivao se spaktakl na terenu, ali je on izostao, jer su ekipe previše oprezno ušle u meč. 

Prvo poluvreme donelo je očekivan odnos snaga na terenu, Francuzi su kontrolisali loptu, dok su Portugalci čekali šansu iz eventualne greške ili kontre. Domaća selekcija je nekoliko puta dobro zapretila rivalu, ali su Portugalci odoleli. 

Foto: EPA

Kristijano Ronaldo

Osim toga, prvi deo meča na "Sen Deniju" obeležila je i povreda kolena prve zvezde Portugala Kristijana Ronalda, koji je posle žestkog sudara sa Dimitrijem Pajeom morao da napusti teren već u 25. minutu. Ipak, na terenu se nije mnogo osetio izostanak najboljeg igrača Portugala, jer ni jedna ekipa gotovo da nije imala ozbiljnu šansu u prvom delu meča. 

U nastavku ekipe su zaigrale nešto ofanzivnije. Posebno je ulazak Komana umesto Pajea razmrdao tim, ali je sjajan na golu Portugala bio Rui Patrisio, koji je odbranio pokušaje Grizmana i Siska. Najbliži golu "galski petlovi" bili su u sudijskoj nadoknadi, kada je Andre-Pjer Žinjak zatresao stativu. Kako su mreže ostale mirne i posle isteka 90 minuta, otišlo se u produžetke.

Foto: EPA

Detalj sa meča Portugal - Francuska

Kada je reč o prvih 15 minuta, Francuzi su nastavili da diktiraju tempo, ali su u poslenjem minutu imali sreće nakon pokušaja Edera glavom posle kornera. Nadala se publika penalima, čak je i priželjkivala to, ali su u drugom produžetku "navigatori" stigli do gola i istorijskog trijumfa. 

 

 

Nije prošao ni minut nakon što je Gereiro pogodio prečku iz slobodnog udarca, a Eder je šutem po zemlji savladao Lorisa sa oko 25 metara. Reprezentativci Portugala su znali kako da "umrtve" igru u poslednjih desetak minuta, nedozvoliši rivalu da stvori nijednu ozbiljnu šansu i izbori makar penale. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Pijani divljaci napadaju Srbe na KiM! OVK terorista Kurti želi da eliminiše i srpske novinare! (VIDEO)
Live TV

Pijani divljaci napadaju Srbe na KiM! OVK terorista Kurti želi da eliminiše i srpske novinare! (VIDEO)

Na Glavnom gradskom mostu na Ibru, koji razdvaja severni srpski i albanski južni deo Kosovske Mitrovice juče je Albanac u vidno alkoholisanom stanju fizički nasrnuo i pivskom flašom gađao Biljanu Radomirović, novinarku "Politike" i Zorana Vlaškovića, novinara "Jedinstva". O tom nemilom događaju govorili su Milovan Drecun, narodni poslanik i napadnuti novinar Zoran.

16.07.2024

09:29

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Šta će biti sa Ukrajinom ako njega posluša?!
Planeta

Šta će biti sa Ukrajinom ako njega posluša?!

Bivši američki predsednik Donald Tramp, ako pobedi na izborima, mogao bi da zauzme još skeptičniji stav prema Ukrajini od onog koji je bivši američki lider izneo do sada, ako bude slušao svog potpredsednika Džej Di Vensa, prenosi Blumberg.

16.07.2024

14:22

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija