• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: O. B.

01.09.2024

06:40

Brodovi, fudbal, okean, Ostrvo... Kanal dug 58 kilometara stvorio je najveće rivalstvo u Evropi!

EPAimages

Fudbal

Brodovi, fudbal, okean, Ostrvo... Kanal dug 58 kilometara stvorio je najveće rivalstvo u Evropi!

Podeli vest

Okršaj Liverpula i Mančester junajteda zakazan je za nedelju od 17:30 na "Enfildu".

Prva asocijacija navijača u Srbiji na pomen reč derbi je svakako duel Crvene zvezde i Partizana. Beogradski rivali postali su poznati širom sveta, a duel klubova čiji su stadioni udaljeni tek 800 metara smatra se jednim od najvećih u svetu fudbala. Nešto slabiji rezultati domaćih klubova naterali su fudbalske sladokusce da tokom godina razviju simpatije prema inostranim ekipama. Među njima je veliki broj onih koj sa mnogo strasti prate mečeve Liverpula i Mančester junajteda. 

Konekcija srpskih navijača sa Mančester junajtedom vezana je za veliku tragediju koja je zadesila "crvene đavole" po povratku iz Beograda. Avion koji je prevozio fudbalere engleskog velikana srušio se u Minhenu, u nesreći je pogunulo 23 osobe među kojima osam fudbalera, tri člana stručnog štaba, dva prijatelja kluba, osam novinara i dva člana posade. 

Navijači Crvene zvezde posebno su vezani za Mančester junajted zbog činjenice da je početkom 21. veka legenda kluba sa "Old Traforda" postao nekadašnji reprezentativac Srbije - Nemanja Vidić. Stameni štoper je bio deo "crvenih đavola" tokom zlatne ere pod vođstvom Aleksa Fergusona, a upravo u to vreme vođene su najveće borbe u modernom dobu protiv ljutih rivala iz Liverpula. 

Da je fudbal odavno prešao granice sporta i zašao u svaku poru društva potvrđuje rivalitet Mančester junajteda i Liverpula. Za sve je kriv kanal dug 58 kilometara koji je stvorio raskol među nekada idiličnim komšilukom, a brod na grbu "crvenih đavola" još uvek boli sve stanovnike grada na reci Mersisajd. 

Geografskim položajem Liverpul je tokom 19. veka bila najveća britanska luka. Ipak, 1894. tačno dve godine nakon što je osnovan fudbalski klub, Vlada je rešila da Mančester junajted mora da preuzme veći deo posla od Liverpula. Problem je predstavljala udaljenost od okeana zbog čega je prokopan kanal dug 58 kilometara i započeta era velikog rivalstva među dva grada. 

Foto: EPAIMAGES

 

Tri meseca nakon što je kanal otvoren Mančester je dobio svoj klub pod imenom Njuton Hit, a vrlo brzo odigran je i prvi meč protiv Liverpula. Bio je to baraž meč budući da su "redsi" bili šampioni Druge lige. Liverpul je slavio u tom premijernom duelu dva tima, poslavši potonjeg najvećeg rivala u niži rang, ujedno obezbedivši promociju.

Na Mersisajdu su pobedu nad Njuton Hilom (kasnije Mančester junajtedom) shvatili kao osvetu za kanal i znak za početak velikog rivalstva koje traje i više od 130 godina kasnije. 

Na rivelitet značajno su uticali i rezultati dva kluba budući da su Liverpul i Mančester junajted najuspešniji na Ostrvu. "Redsi" i "crveni đavoli" na svom kontu imaju po 68 osvojenih trofeja, na tlu Engleske nešto je uspešniji Mančester dok je na međunarodnoj sceni Liverpul ispred sa sedam trofeja (tri više u Ligi šampiona). 

Kada govorimo o ukunom rezultatu Mančester junajted ima više pobeda - 83, Liverpul je slavio 71 put, a meč je završen bez pobednika u 60 navrata. Najubedljivji trijumf ostvarili su "redsi" pre nešto više od godinu dana kada je na "Enfildu" četa Jirgena Klopa slavila sa 7:0. 

Ludo rivalstvo danas dobija nove stranice svoje istorije... 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija