• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Perišić

05.09.2024

22:39

"Nula" za bolje dane "orlova"! Srbija odolela šampionu Evrope! (VIDEO/FOTO GALERIJA)

Starsportphoto

Fudbal

"Nula" za bolje dane "orlova"! Srbija odolela šampionu Evrope! (VIDEO/FOTO GALERIJA)

Podeli vest

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je nerešeno sa selekcijom Španije 0:0, u okviru svog prvog meča divizije A Lige nacija.

Iako su mnogi otpisali našu reprezentaciju koja je u neku ruku podmlađena, "orlovi" su dokazali da mogu dostojno da se suprotstave jakom rivalu. Znatne promene u sastavu i odsustvo glavnih aduta poput bivšeg kapitena Tadića, Aleksandra Mitrovića, Dušana Vlahovića, Gudelja, Milinković-Savića, Kostića i većine koji su igrali za naš nacionalni tim na proteklom Evropskom prvenstvu, svakako je stvorilo praznine u igri, ali su fudbaleri, koji su večeras dobili šansu, pokazali da su spremni da preuzmu odgovornost i igraju na visokom nivou.

Selektor Dragan Stojković odlučio se za postavu koja je u velikoj meri bila i očekivana. Rajković je zauzeo mesto među stativama, dok su ispred njega u defanzivnoj liniji stajali provereni igrači - Pavlović, Milenković i Eraković. Na čelu napada bio je Luka Jović, dok su iza njega, u ofanzivnijoj ulozi, igrali Živković i Samardžić. Vezni red činili su Lukić i Ilić, dok su Birmančević i Nedeljković zauzeli pozicije bočnih "ful" bekova, s tim što je Kosta bio zadužen za ofanzivne prodore uz aut liniju, s jasnim zadatkom da stvara pritisak na protivničku odbranu.

S druge strane, nisu ni Španci u najjačem sastavu istrčali na teren, mada je njihov kvalitet u svakom slučaju bio neupitan. Od ranije je bilo poznato da napadač Alvaro Morata i vezista Rodri neće igrati jer ih je UEFA kaznila zbog isticanja političkih stavova tokom proslave titule u Nemačkoj, kao i da mladi Fermin Lopez izostaje zbog povrede tetive. Sve nade da brzonogi Lamin Jamal neće igrati zbog bolova u listu ugašene su u trenutku kada je zvanično objavljena startna postava. Mladi fudbaler predvodio je napad zajedno sa Perezom i Vilijamsom. U veznom redu dominirali su Olmo kao polu špic, uz Zubimendija i Fabijana Ruiza. Na golu je Raja bio siguran, dok su odbranu činili Le Norman, Laporte, te bekovi Karvahal i Kukurelja, čineći čvrst defanzivni bedem od samog starta.

Aktuelni šampioni Evrope odmah su nametnuli svoj ritam i tempo igre, zadržali se par minuta ispred našeg gola, da bi potom "orlovi" preuzeli inicijativu i sproveli fantastične kontranapade. Najpre je Živković okušao sreću, potom Samardžić, Milenković, pa Lukić, ali je svaki šut ka golu otišao iznad prečke.

Niko se nije nadao, ali, naša reprezentacija je od početka meča preuzela kontrolu nad posedom i terenom. Statistika govori sama za sebe -  u prvom poluvremenu "orlovi" su držali loptu 68 odsto vremena, uz čak devet udaraca ka golu, daleko više u odnosu na "ljutog" rivala.

Proigravanje Španaca, ševe i dobri potezi srpskih igrača ispunili su većinski deo prvog dela igre. Delovalo je da su se protivnici uozbiljili, ali je tandem Živković-Jović ubrzo proigrao njihovu odbranu, no, ispostaviće se za džabe.

Majstorski je Andrija Živković uposlio fudbalera Milana, koji je ostao van ofsajda i imao savršenu šansu jedan na jedan sa golmanom Rajom. Praktično je počelo slavlje među navijačima, a onda - muk. Srpski napadač je promašio čitav gol i loptu poslao iza pored stative. 

 

Na početku drugog poluvremena selektor Dragan Stojković Piksi dao je šansu debitantu Jan Karlu Simiću. Momak sa nemačkim pasošem je u igri zamenio Strahinju Erakovića i u velikoj meri pomogao u odbrambenoj liniji našeg nacionalnog tima.

Nema sumnje da je kormilar španske ekipe, Luis de la Fuente, održao kvalitetnu bukvicu svojim igračima na poluvremenu, koja je očigledno po povratku sa pauze urodila plodom. Vratili su se Španci na teren nekako sveži i puni motivacije da reše ovaj meč u svoju korist, a izvšene su i dve izmene - Kukurelja je ustupio mesto Grimaldu, dok je Ojarzabal zamenio Pereza u napadu. Isprva se čitava radnja dešavala ispred Rajkovićevog poseda, ali su "orlovi" odlučno blokirali sve napade naoštrenih rivala.

Činilo se u jednom trenutku da su se "orlovi" poprilično umorili, na svakom prekidu su tražili vodu i koristili šansu da odmore, što je selektora nagnalo da dodatno osveži tim. Najpre je Kristijan Belić ušao umesto Andrije Živkovića, dok su Luka Jović i Lazar Samardžić ustupili mesta Marku Grujiću i Petru Ratkovu.

Krenuli su potom silni napadi brzonogog superstara Lamina Jamala na srpski gol. Krilni fudbaler koji se vrteo kao na džojstiku, neumorno je tražio pravu poziciju za udarac i više puta zapretio, ali su sve njegove prilike završavale neslavno, često uz hvatanje za glavu zbog promašenih šansi.

Desetak minuta pre kraja meča pokušavali su Španci da iznude makar taj jedan gol i da završe posao, pa nisu valjda džabe prešli toliki put. No, ekspresna odbrambena linija u kompletu sa Predragom Rajkovićem nije dopustila da dođe do pogotka.

Foto: Starsportphoto

Predrag Rajković

Uveravao je selektor javnost prethodnih dana da je sprovedena temeljna analiza Španije, uz brojne video materijale i pažljivo proučavanje svakog aspekta igre rivala. Naglašavao je kako je sa stručnim timom „zavrnuo rukave“ i pripremio ekipu do najsitnijih detalja. U neku ruku bio je i u pravu, odoleli su Srbi aktuelnom šampionu Evrope i uzeli jedan, ali veoma vredan bod!

Foto: Starsportphoto

Detalj sa meča Srbija - Španija

Fudbalsku reprezentaciju Srbije u nedelju, 8. septembra, očekuje duel protiv Danske u Kopenhagenu, u okviru poslednjeg meča septembarskog prozora A divizije Lige nacija. Istog datuma, selekcija Španije će odigrati meč protiv Švajcarske.

 

Standings provided by Sofascore


Prvoplasirane dve ekipe iz svake od grupa igraće u završnom plej-ofu gde će se boriti za trofej šampiona Lige nacija. S druge strane, trećeplasirane idu u plej-aut u borbi za opstanak, gde će dve ekipe ostati u diviziji, a poslednje ispadaju u niži rang, odnosno B diviziju.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Novi društveni sloj se pojavljuje u svetu! Depopulacija je najsumanutiji projekat vladara iz senke! (VIDEO)
Live TV

Novi društveni sloj se pojavljuje u svetu! Depopulacija je najsumanutiji projekat vladara iz senke! (VIDEO)

Nemačka antiimigraciona Alternativa za Nemačku (AfD) slavi istorijski uspeh, velikom pobedom u istočnoj državi Tiringiji, a malo joj je nedostajalo da osvoji i najviše glasova u drugoj državi, Saksoniji. AfD je u Tiringiji osvojio skoro trećinu glasova, devet procenata ispred konzervativne Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i daleko ispred tri vladajuće nemačke stranke. Ovo neverovatno političko dešavanje za Informer je komentarisao akademik Dragan Radenović u "Info jutru".

05.09.2024

12:30

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Još četiri dana do obračuna veka! Tramp protiv Kamale - pravila za predsedničku debatu u SAD nikad nisu bila ovakva!
ABC je mesto obračuna

Još četiri dana do obračuna veka! Tramp protiv Kamale - pravila za predsedničku debatu u SAD nikad nisu bila ovakva!

Kanal ABC njuz objavio je pravila prve debate predsedničkih kandidata Kamale Haris i Donalda Trampa, koja bi trebalo da bude održana 10. septembra u 21 čas po lokalnom vremenu u Filadelfiji, u Pensilvaniji. Moderatori će biti voditelji ABC-ja Dejvid Muir i Lindzi Dejvis, a Harisova i Tramp su pristali na sva pravila pre objavljivanja.

05.09.2024

22:30

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija