• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. P.

09.09.2024

20:30

Srbija u drugom šeširu za mundijalske kvalifikacije! "Orlovi" morate vi to bolje! (FOTO)

Starsportphoto

Fudbal

Srbija u drugom šeširu za mundijalske kvalifikacije! "Orlovi" morate vi to bolje! (FOTO)

Podeli vest

Prema trenutnim rezultatima ostvarenim u Ligi nacija, fudbalska reprezentacija Srbije se nalazi u drugom šeširu za mundijalske kvalifikacije zajedno sa Poljskom, Mađarskom, Ukrajinom. Turskom, Švedskom, Velsom, Slovačkom, Rumunijom, Škotskom, Grčkom i Češkom.

Iako je bod osvojen u prva dva kola Lige nacija možda premašio očekivanja (Srbija - Španija 0:0, Danska - Srbija 2:0), to ipak nije dovoljno da se naša reprezentacija uključi u borbu za prva dva mesta u grupi, koja vode ka plasmanu u prvi šešir za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u SAD, Kanadi i Meksiku 2026. godine.

Danska već ima pet bodova prednosti u odnosu na naš nacionalni tim, što će biti teško nadoknaditi u nastavku takmičenja, dok je Španija s osvojena četiri boda i dalje favorit za sam vrh naše grupe u A diviziji. Ukoliko bi želeli da se uključe u borbu za viši rang, "orlovima" je potrebno da u oktobarskom prozoru osvoje makar četiri boda u mečevima sa Švajcarskom (12. oktobar) i sa "crvenom furijom" (15. oktobar).

Sudeći po procenama nakon septembarskog ciklusa u Ligi nacija, naš nacionalni tim je trenutno u drugom šeširu za predstojeće kvalifikacije. Verovatnoća da tu i ostane iznosi 87 odsto, dok su šanse za prelazak u prvi šešir svega 13 odsto. Takođe, potpuno je isključena mogućnost da padnemo u treći šešir, ali to je samo trenutna situacija. 

GLEDAJUĆI TRENUTNE REZULTATE, ŠEŠIRI ZA MUNDIJALSKE KVALIFIKACIJE BI IZGLEDALI:

Prvi šešir - Španija, Francuska, Belgija, Engleska, Holandija, Italija, Portugalija, Nemačka, 

Hrvatska, Danska, Švajcarska, Austrija

Drugi šešir - Poljska, Mađarska, Srbija, Ukrajina, Turska, Švedska, Vels, Slovačka, Rumunija,

Škotska, Grčka, Češka.

Treći šešir -  Norveška, Slovenija, Republika Irska, Finska, Albanija, Gruzija, Island, Makedonija,

Crna Gora, Severna Irska, BiH, Izrael.

Četvrti šešir - Bugarska, Luksemburg, Kazahstan, Azerbejdžan, Estonija, tzv. Kosovo, Kipar,

Litvanija, Belorusija, Jermenija, Farska Ostrva, Letonija.

Peti šešr - Moldavija, Malta, Lihtenštajn, Gibraltar, Andora, San Marino.

Žreb za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo naredne godine, biće održan u decembru, nakon završetka Lige nacija. Šeširi će se formirati na osnovu plasmana u tom takmičenju, pri čemu će po dva najbolja tima iz svake od četiri grupe A divizije zauzeti mesta u prvom šeširu. Trenutno, u našoj grupi, ta mesta pripadaju Danskoj i Španiji.

S obzirom na to da će biti formirano 12 kvalifikacionih grupa, uz osam selekcija iz Lige nacija, preostala četiri mesta u prvom šeširu biće popunjena najboljim rangiranim reprezentacijama prema FIFA rang listi. To znači da će Engleska, iako se takmiči u B diviziji Lige nacija, imati sigurno mesto u prvom šeširu.

U kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, 12 timova koji završe na prvom mestu u svojim grupama obezbediće direktan plasman na Mundijal. S druge strane, sve drugoplasirane reprezentacije će se boriti u baražu, iz kojeg će još četiri selekcije izboriti mesto na šampionatu. Kvalifikacije počinju u martu sledeće godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija