• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. G.

09.09.2024

16:46

Gde nestade onaj Piksijev ofanzivni fudbal? "Orlovi", šta vi igrate? U poslednja 3 meseca dali - jedan jedini gol! (VIDEO)

Starsportphoto

Fudbal

Gde nestade onaj Piksijev ofanzivni fudbal? "Orlovi", šta vi igrate? U poslednja 3 meseca dali - jedan jedini gol! (VIDEO)

Podeli vest

Fudbalska reprezentacija Srbije u nedelju je izgubila u Kopenhagenu od Danske sa 2:0 (1:0) u 2. kolu Lige nacija. Otprilike, to je bilo i očekivano pre ovog okupljanja, ali navijači nisu mogli ni da zamisle da "orlovi" čestito neće ni zapretiti ekipi koja jeste dobra, ali ne pripada samom vrhu ni evropskog, a kamoli svetskog fudbala.

Naš nacionalni tim držao se koliko-toliko dobro sve dok nije primio prvi gol, a kasnije, kada su Danci poveli 2:0, manje-više bilo je jasno da se nećemo spasiti poraza. Ne zato što smo igrali protiv nekog mnogo jakog rivala, već zato što do tog momenta naš tim gotovo nije pokazao napadačku ambiciju.

Niti bilo kakvu kreaciju.

Poražavajuće zvuči da je naša ekipa u ovom ciklusu kvalifikacija, a to se odnosi na utakmice sa Španijom (0:0) i Danskom (2:0) nije postigla gol. Čak je protiv aktuelnog prvaka Evrope bila bliža da to učini. Naravno, radi se o šansi koju je imao Luka Jović, a koji se obrukao pred oko 18.000 navijača na "Marakani".

Protiv moćnih Španaca Srbija je uspela da izvuče bod, pa da donekle i popravi sliku o reprezentaciji. Momci su ispraćeni aplauzima sa stadiona, čak je sporadične dobio i selektor Dragan Stojković, ali sva dobra atmosfera oko našeg tima trajala je svega tri dana. Sve je ponovo vraćeno na staro u Danskoj, gde su domaćini održali čas fudbala našim momcima i vratili ih, narodski rečeno, "na fabrička".

Poražavajuće je i to što su "orlovi" u prethodna tri meseca postigli samo jedan jedini gol! U glavnoj ulozi bio je takođe Luka Jović, strelac jednog jedinog pogotka za Srbiju na Evropskom prvenstvu. Bilo je to protiv Slovenije u 2. kolu, kada je napadač Milana nakratko doneo nadu da Srbija može u nokaut rundu na EP. Naravno, to se nije desilo...

 

 

U prethodna tri meseca "orlovi" su odigrali pet mečeva. Tri na Evropskom, dva u Ligi nacija. Skor je tri remija i dva poraza. Odbrana je, reklo bi se, došla na svoje i primila je četiri gola. Napad je, sa druge strane, užasan, pošto jedan gol na pet mečeva, jednostavno premalo je.

Ovako nešto do pre možda godinu dana ili ranije, gotovo je bilo nezamislivo. Dragan Stojković Piksi kada je došao na klupu predstavio je navijačima ofanzivan fudbal, dopadljiv, atraktivan, na gol više.

Foto: Informer/Peđa Milosavljević

Dragan Stojković Piksi

 

U većini slučajeva, odbrana je ispaštala. Primer je poraz od Kameruna, Švajcarske, na jedvite jade izboren remi protiv Bugarske u Leskovcu... Navijači su legendarnom Nišliji zamerali to što malo ne dotegne odbranu, što defanzivci deluju kao pali s Marsa...

Onda se to odjednom promenilo. Odbrana je postala najbolji deo tima, a Nikola Milenković i Strahinja Pavlović najbolji igrači. Uz golmana Predraga Rajkovića.

Izgubila se, međutim, oštrina u napadu. I to ne zato što u timu nisu Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović, naši najbolji napadači. Igrala je Srbija i sa njima na Evropskom prvenstvu, pa je jedva došla do jednog gola.

Naravno, ima i do toga što je Stojković, da li svojom odlukom ili voljom igrača, ostao bez najproduktivnijeg tandema u istoriji Srbije - Aleksandar Mitrović i Dušan Tadić. Na doskorašnjeg kapitena više neće računati, a veliko je pitanje i da li će na napadača Al Hilala.

Foto: Starsportphoto

Milinković-Savić, Vlahović i Mitrović

 

Ako uopšte Stojković ostane na klupi za oktobarske mečeve sa Švajcarskom i Danskom, moraće debelo da poradi na ofanzivnom delu tima. Tamo, barem zasad, nema ni naznaka da će se formirati neki sličan tandem.

Prvi preduslov da se uopšte razmišlja o nekakvoj ofanzivi je da se na poziv odazove Dušan Vlahović. Sa njim će, ako ništa drugo, rivali naš tim gledati kao malo veću opasnost. Jer ovakav, kakav je sada bio protiv Španije i Danske, bio je totalno inferioran.

Takav stav bio bi čak i da je Jović pogodio onu šansu protiv Španije...

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija