• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: o. B.

18.09.2024

16:25

Selektor Stojković na trenerskom samitu u Berlinu! Piksi se sastao sa Vengerom i De La Fuenteom!

fss.rs

Fudbal

Selektor Stojković na trenerskom samitu u Berlinu! Piksi se sastao sa Vengerom i De La Fuenteom!

Podeli vest

Selektor Srbije Stojković i direktor reprezentacije - Stojanović, prisustvovali su sastanku povodom analize nedavno završenog Evropskog prvenstva.

Tri meseca prošla su od velikog finala Evropskog prvenstva kada je Španija postala šampion kontinenta. Tim povodom UEFA je danas organizovala sastanak sa selektorima i direktorima svih reprezentacija u Berlinu, a glavna tema bila je analiza nedavno završenog kontinentalnog takmičenja. 

Među zvanicama UEFA našla su se i dva srpska predstavnika, odnosno - selektor Dragan Stojković Piksi, te direktor nacionalnog tima Stevan Stojanović. Pored učesnika Evropskog prvenstva sastanku su prisustvovale i brojne legende evropskog fudbala kako bi se analiza kontinentalne smotre bila što bolja. Rafael Benitez, Fabio Kapelo, Dejvid Mojes, Frank De bur, Ole Gunar Solskjer samo su neki od trenerskih legendi. 

- Dobili smo iscrpan izveštaj i video-analizu najvažnijih tehničko-taktičkih detalja koji su obeležili mečeve na završnom turniru u Nemačkoj. Sastanak je bio vrlo konstruktivan i svakako da je imalo mnogo toga da se čuje i zabeleži. Čuveni Irac Paki Boner govorio je o ulozi golmana u modernom fudbalu, koliko je važno da čitaju igru i predviđaju situacije. Mojes je pričao o odbrani, Rafa Benitez o veznom redu, Majkl O’Nil o napadačima - rekao je Dragan Stojković Piksi nakon sastanka u  Berlinu. 

Foto: fss.rs

 

Selektora Srbije posebno je iznenadila činjenica da tokom Evropskog prvenstva nije postignut gol iz slobodnog udarca. 

- Zvuči prosto neverovatno i neobjašnjivo, na čitavom Evropskom prvenstvu nijedan gol nije postignut iz slobodnog udarca. Šalili smo se malo i postavili pitanje da li su golmani bili toliko dobri ili su igrači u živom zidu previsoki. Naravno, odgovor treba tražiti na drugoj strani jer je reč o vrlo zahtevnom tehničkom elementu i brine podatak da je sve manje igrača koji su specijalisti za golove iz slobodnih udaraca - poručuje selektor Stojković. 

Tokom sastanka u Berlinu, Dragan Stojković je iskoristio priliku da razmeni par reči sa selektorom Španije - Luisom De la Fuenteom. Strateg evropskog šampiona pohvalio je igru "orlova" u Beogradu, a selektoru Srbije dao nekoliko informacija o našem narednom rivalu Švajcarskoj. 

- Sa De La Fuenteom sam više pričao o njihovoj utakmici protiv Švajcarske. Kaže da su imali mnogo problema na teškom terenu, pogotovo u trenutku kada su ostali sa igračem manje. Morao je da vadi Jamala i Vilijamsa, da se orijentiše na odbranu svog gola i da iz kontri vreba priliku da zatvori utakmicu. Pohvalio je našu igru u Beogradu, to zajedništvo i činjenicu da su se igrači tokom svih 90 minuta žrtvovali jedni za druge - priča selektor Srbije, a potom dodaje. 

- Akcenat je bio na visokom presingu u određenim intervalima utakmice kada smo protivnika primorali da se povuče na svoju polovinu i da se fokusira na odbrambene zadatke. U savremenom fudbalu gde su sve ekipe fizički i taktički pripremljene na najvišem mogućem nivou, nijanse određuju razvoj situacije na terenu. Ako stvoriš pet šansi, dve moraš da realizuješ. Ako stvoriš dve, jedna mora da završi u golu. I to je suština. Gledao sam u utorak uveče utakmicu Real-Štutgart, kada vidite rezultat pomislite da je sve bilo rutinski, a nije tako. Nemci su igrali i stvarali šanse, a Real davao golove i pobedio.

Prethodna reprezentativna pauza režirala je i veliko iznenađenje pošto je reprezentacija Italije savladala Francusku u Parizu. Među zvanicama bio je i selektor "trikolora" - Didije Dešam, koji je nekada sa Piksijem bio saigrač u Marseju.

- Svestan je činjenice da francuska javnost priznaje samo rezultat i da je uvek sklona kritici. Ne obazire se previše, rekao mi je da mu njegov asistent tek s vremena na vreme pročita šta piše u novinama. Igrali su mnogo bolje protiv Belgije kada je osvežio ekipu i rešio da odmori Mbapea, Grizmana i još neke standardne članove prve postave. Rotacije su sastavni deo selektorskog posla i neminovnost u modernom fudbalu zbog preglomaznih kalendara i opterećenja igrača. 

Foto: Starsportphoto

 

Između ostalog, Stojković se u Berlinu sastao i sa svojim nekadašnjim trenerom - Arsenom Vengerom. 

- Svaki susret sa Vengerom izaziva posebne emocije. Sedeli smo sat vremena i razgovarali o mnogim temama, igri, sistemima… Složili smo se da je tehnika i dalje jedan od najvažnijih elemenata u fudbalu. Kada imaš igrača koji nema problema sa prijemom lopte, mnogo ti je lakše da razvijaš igru. Pogledajte Španiju, nemaju slabu kariku u timu, svi su fantastično potkovani tehničkim kvaliteitma i onda je protok lopte besprekoran. Zato i jesu evropski šampioni. 

Crvena zvezda u četvrtak započinje svoj put u Ligi šampiona, a elitno klupsko takmičenje od ove sezone igra se u novom formatu. 

- Meni se dopada novi format Lige šampiona. Imate veći broj mečeva protiv atraktivnih rivala i više mogućnosti da dođete do željenog rezultata. Jasno je da će veliki opet voditi glavnu reč, ali ni mali nisu bez šansi. Sa tri pobede mogu da se nadaju proleću u Evropi. I ovim putem poželeo bih našim predstavnicima Crvenoj zvezdi i TSC mnogo uspeha na međunarodnoj sceni - poručuje Stojković.

Za kraj, selektor Srbije izjavio je saučešće porodici legendarnog italijanskog fudbalera Salvatorea Skilaćija koji je danas preminuo. 

- Mnogo mi je žao. Znamo se iz Japana gde je takođe ostavio dubok trag. Sjajan lik i strašan napadač. Odmah mi je u glavi Svetsko prvenstvo u Italiji 1990, Toto ulazi sa klupe i rešava utakmice, nosi Italiju do polufinala. Bio je najbolji strelac turrnira. Taj pogled, ta ubitačnost… U očima mu se videlo koliko je spreman da svaku šansu pretvori u gol. Znam da je u poslednje vreme imao zdravstvenih problema, ali nisam verovao da je toliko loše. Pamtićemo ga kao igrača koji je obeležio jednu eru italijanskog fudbala i prirastao za srca navijača širom Apenina - podvukao je Stojković. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Selaković: Rehabilitacija i revitalizacija Rajačkih pivnica u cilju Unesko zaštite (FOTO)
Politika

Selaković: Rehabilitacija i revitalizacija Rajačkih pivnica u cilju Unesko zaštite (FOTO)

Ministar kulture Nikola Selaković posetio je Negotin, gde se zajedno sa direktorom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Goranom Vasićem sastao sa predsednikom Opštine Negotin Vladimirom Veličkovićem, kao i sa predstavnicima Eliksir grupe sa kojim se razgovaralo o planiranim investicijama i mogućnostima saradnje u oblasti zaštite kulturnog nasleđa i održivog razvoja Rajačkih pivnica.

18.09.2024

17:34

TV

Britanska služba MI6 planira da ubije Vulina?! Spremni su i na fizičku likvidaciju, a ne samo političku! (VIDEO)
Live TV

Britanska služba MI6 planira da ubije Vulina?! Spremni su i na fizičku likvidaciju, a ne samo političku! (VIDEO)

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin, koji je najproruskiji političar na Balkanu, mora da snosi posledice za svoje proruske stavove, tvrdi albanski portal "Insajderi". Oni tvrde da britanska služba MI6 planira da njega smeni. Ove navode za Informer su u "Info jutru" komentarisali penzionisani pukovnik Kontraobaveštajne službe (KOS) Ljuban Karan, profesor dr Zoran Milosavljević sa Instituta za političke studije i Perko Matović iz Centra za nacionalnu politiku.

18.09.2024

10:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija