• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.J.

14.10.2024

07:00

Na današnji dan: Šiptarski dron leteo nad Humskom - Srbija kažnjena zbog teške prvokacije Albanije! (FOTO/VIDEO)

Starsportphoto

Fudbal

Na današnji dan: Šiptarski dron leteo nad Humskom - Srbija kažnjena zbog teške prvokacije Albanije! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Na današnji dan, pre tačno deset godina, 14. oktobra 2014. godine, na stadionu u Humskoj odigravao se jedan od najkontroverznijih fudbalskih mečeva u novijoj istoriji.

Kvalifikaciona utakmica za Evropsko prvenstvo između Srbije i Albanije prekinuta je zbog drona koji je nosio zastavu tzv. Velike Albanije, što je izazvalo nezapamćen haos na terenu i tribinama. Ovaj događaj ubrzo je postao globalna vest, a posledice prekida osetile su se dugo nakon završetka meča.

Foto: Starsportphoto

Stefan Mitrović ruši šiptarski dron

Utakmica, koja je trebala biti ključna za povratak Srbije u borbu za plasman na Evropsko prvenstvo, bila je bez golova sve do 42. minuta, kada se nad stadionom pojavio dron. Srpski reprezentativac Stefan Mitrović uspeo je da skine zastavu, ali je time samo započeo lanac događaja koji je doveo do prekida meča.

Igrači Albanije, predvođeni Lorikom Canom, nasrnuli su na Mitrovića, što je preraslo u fizički sukob, a teren su ubrzo preplavili fudbaleri i službena lica.

Nakon prekida, UEFA je 23. oktobra 2014. donela odluku da se meč registruje rezultatom 3:0 za Srbiju zbog napuštanja terena od strane albanskih igrača, ali je Srbiji oduzeto tri boda zbog nereda i upotrebe pirotehnike. Međutim, nakon žalbi obe strane, Sportski sud u Lozani doneo je konačnu presudu u korist Albanije – Srbija je izgubila meč rezultatom 0:3, dok su bodovi oduzeti ostali na snazi.

Ovaj incident ostavio je dubok trag na srpski fudbal, dok su tri boda iz tog meča pomogla Albaniji da se plasira na Evropsko prvenstvo 2016. godine. Na kraju, Srbija je završila kao četvrtoplasirana u grupi, i ni sa vraćenim bodovima ne bi uspela da izbori plasman. Deset godina kasnije, taj događaj ostaje simbol političkih tenzija koje su obeležile jednu sportsku utakmicu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Amerika bi mogla da iskoristi Izrael na isti način kao i Ukrajinu! SAD vole da ratuju i zbog toga su sebi stvorile brojne neprijatelje! (VIDEO)
Live TV

Amerika bi mogla da iskoristi Izrael na isti način kao i Ukrajinu! SAD vole da ratuju i zbog toga su sebi stvorile brojne neprijatelje! (VIDEO)

Situacija na Bliskom istoku se ne smiruje, ratu u Ukrajini se ne nazire kraj, a svet strahuje od globalnog sukoba. Da li će doći do eskalacije koja će prerasti novi svetski rat? Na ovo pitanje su, tokom gostovanja u "Info danu", odgovorali politički filozof Dragoljub Kojčić, profesor dr Branko Nadoveza sa Instituta za noviju političku istoriju, nekadašnji dopisnik "Politike" iz Moskve Slobodan Samardžija i akademik profesor dr Dragan Radenović.

13.10.2024

18:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Nauka