• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. M.

04.10.2022

18:04 >> 17:45

MUNDIJAL NA DLANU, UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SVETSKOG PRVENSTVA! Senegal -  Mane i ekipa sanjaju četvrtfinale i uspeh iz 2002.

Reuters

Fudbal

MUNDIJAL NA DLANU, UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SVETSKOG PRVENSTVA! Senegal - Mane i ekipa sanjaju četvrtfinale i uspeh iz 2002.

Podeli vest

Manje od dva meseca ostalo je do početka Svetskog prvenstva u Kataru, a Informer će vas do starta Mundijala upoznati sa svim učesnicima šampionata

Na redu je reprezentacija Senegela, učesnica A grupe


U toj grupi se gotovo sve reprezentacije nadaju prolasku, a Ekvador i Katar čudu i plasmanu među 16 najboljih. Grupa koja nije toliko atraktivna ipak ima tim poput Senegala, pa će pomenutim reprezentacijama zaista i biti potrebno čudo da izbace sjajnu afričku ekipu. Može se reći da sa razlogom sanjaju najveći uspeh u istoriji na Mundijalima, onaj iz 2002. kada su stigli do četvrtfinala, usput pobedili i Francusku, a potom nesrećno poraženi od Turske na penale.

 

Foto: AP/Photo

Vole selektora i on njih: Reprezentacija Senegala

Sjajna odbrana


Selektor Aliju Sise na raspolaganju ima najveću zvezdu tima, Sadija Manea iz minhenskog Bajerna, ali daleko od toga da on nema adekvatnu podršku poput odbrambenog igrača Kalidua Kulibalija iz Čelsija i njegovog saigrača, golmana londonskog kluba Mendija. Holandija je u A grupi ubedljivi favorit za prvo mesto, ali šampionu ovogodišnjeg Kupa afričkih nacija eliminacija u grupi, u ovoj konkurenciji, sigurno će biti neuspeh i realno je da budu drugi i plasiraju se među 16 najboljih.

SENEGAL

FIFA lista: 18. mesto
Selektor: Aliju Sise (46)
Vrednost tima: 286.500.000E
Prosečna starost: 25,8
Učešća na SP: 2
Najveći uspeh: 7. mesto 2002.


Zanimljivo je da je Senegal često otpisivan. Osvojili su Kup afričkih nacija u januaru pobedom nad Egiptom iako su svi sumnjali u to jer retko favoriti podignu trofej u pomenutom takmičenju. Potom su osporili još jedno nepisano pravilo, a to je da je teško istu ekipu eliminisati dva puta zaredom, na dva bitna takmičenja. Izgubili su u plej-ofu kvalifikacija za SP od Egipta sa 1:0, ali onda na svom terenu slavili istim rezultatom. Egipat i slavnog Salaha rastužili su nakon izvođenja penala i obezbedili vizu za Katar.

 

Foto: AP/Photo

Velika očekivanja u Kataru: Navijali Senegala


U senci tog rušenja Egipta ostale su nemile scene, ali su one do sada svakako zaboravljene, niti Egipćanima išta znači to što se navijači protivničkog tima nisu nosili sportski. Kažnjeni su jer su laserima ometali protivničke igrače dok su izvodili penale, a potom su ih vređali na nacionalnoj osnovi pa su kažnjeni i zbog rasizma od strane Svetske fudbalske federacije (FIFA).

RASPORED NA SP

1. kolo (21. novembar)
Senegal - Holandija


2. kolo (25. novembar)
Katar - Senegal


3. kolo (29. novembar)
Ekvador - Senegal

Sve je to sada davna prošlost za igrače i selektora Sisea, koji je tim Senegala preuzeo 2015. godine i osim dobrih rezultata ima i kontinuitet rada. Jedino što bi trebalo da ga zabrine je što se nisu proslavili efikasnošću, što govori da su u prvoj fazi Kupa afričkih nacija na tri meča postigli samo jedan gol. Sa druge strane, ubrzo su se izdigli iz krize i osvojili trofej. O tome je nedavno govorio i Sise.


- Radimo i radićemo na efikasnosti - rekao je nekadašnji fudbaler, između ostalih, PSŽ-a i Birmingema.

Sise odbrusio Klopu


Još jedna od tajna uspeha Senegala sa Siseom je što često naglašava nacionalni ponos. Zbog toga se jednom prilikom posvađao sa trenerom Liverpula Jirgenom Klopom, koji je rekao da je Kup Afričkih nacija malo takmičenje.

ZVEZDA TIMA
Sadio Mane (30)

Pozicija: napadač
Utakmica: 91
Golova: 33
Asistencija: 20
Klub: Bajern Minhen
Vrednost: 60.000.000E


- On je danas tu gde jeste zbog africkih fudbalera. Kup će imate iste zvezde kao one koje nose Liverpul. Gubio je finala dok mu nisu došli Matip, Salah i Mane. Oni su mu doneli titule - jasan je bio Sise, koji uvek staje u odbranu svojih igrača.


Kombinacija srčanog selektora i sjajnih igrača i te kako može biti recept za uspeh, pa se nemojte iznenaditi ako Senegal budete gledali kako blista i u nokaut fazi.

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija