• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vladimir Tomković

31.10.2022

08:00

UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SVETSKOG PRVENSTVA! Kamerun - očekujte neočekivano!

Reuters

Fudbal

UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SVETSKOG PRVENSTVA! Kamerun - očekujte neočekivano!

Podeli vest

Manje od mesec dana ostalo je do početka Svetskog prvenstva u Kataru, a Informer će vas do starta Mundijala upoznati sa svim učesnicima šampionata Na redu je reprezentacija Kameruna!


Šta možemo da očekujemo od Kameruna na Svetskom prvenstvu u Kataru? Sve! Ili bi možda bolje bilo reći - sve i ništa. Reč je o jednom od najživopisnijih učesnika predstojećeg šampionata sveta.


Oni su već imali veoma turbulentnu 2022. godinu, tako da im bilo kakva dešavanja u Kataru neće predstavljati iznenađenje i novu situaciju. Sekunde su ih delile od ispadanja u kvalifikacijama, ali su uspeli da izvade vizu za SP. Imena u timu nisu takva da bi Srbija, Brazil ili Švajcarska trebalo da strahuju od njih, ali selektor Rigobert Song i predsednik fudbalskog saveza Samjuel Eto najavljuju istorijski rezultat. Oni veruju da "lavovi" mogu da skoče i do polufinala.


Jedna priča, dva takmičenja, dva selektora


Kamerun je kvalifikacije počeo sa portugalskim stručnjakom Tonijem Konseisaom na klupi. Kao najozbiljnijeg rivala u grupnoj fazi imali su Obalu Slonovače, dok se od Mozambika i Malavija i nije očekivalo da mogu da odigraju značajniju ulogu, osim da eventualno nekome pokvare planove. Mozambik je umalo to učinio "slonovima" kad im je otkinuo bod, ali sve je na kraju stalo u 90 minuta poslednjeg kola u kojem je Kamerun dočekao Obalu Slonovače. Imao je prednost domaćeg terena, a gosti su imali aduta da im je odgovarao i remi. "Lavovi" su slavili 1:0, pa su izborili plasman u plej-of, odnosno u veliko finale, gde je trebalo da u dvomeču sa Alžirom odluče ko će u Katar.

KAMERUN

FIFA lista: 43. mesto
Selektor: Rigobert Song
Vrednost tima: 115.850.000 evra
Prosečna starost: 26,2 godine
Najveća zvezda: Erik Čupo Moting
Učešća na SP: 8
Najveći uspeh: četvrtfinale 1990.


Između ta dva "finala" stao je Kup afričkih nacija čiji je domaćin bio upravo Kamerun. Eliminacija u polufinalu od Egipta na penale koštala je selektora Konseisaoa posla. Smenjen je odmah posle Kupa nacija, a na manje od mesec dana pred dvomeč sa Alžirom. Umesto njega stigao je Rigobert Song, koji je do tad vodio mladu reprezentaciju.

Nije moglo da počne gore po njega, jer je u prvom meču sa Alžirom njegov tim poklekao kod kuće - 0:1. Četiri dana kasnije dogodilo se čudo zbog kojeg Kamerunci sad za sebe veruju da su neuništivi. Vodili su 1:0 protiv Alžira u gostima, pa su u 114. minutu produžetka primili gol i bili nadomak eliminacije. I onda su u 124. minutu, odnosno četvrtom minutu nadokande vremena, odnosno doslovce u poslednjim sekundama utakmice postigli gol za pobedu i za odlazak u Katar. Song je preko noći povratio slavu koje je imao kao igrač.


Songov peti Mundijal


Reč je o nekadašnjem defanzivcu sa veoma bogatom klupskom karijerom. Afirmaciju je stekao u francuskom Mecu, a onda je stigao do dresa Liverpula. Igrao je za Vest Hem, Keln, Lans, Galatasaraj, a karijeru je završio u Trabzonu. Čak 137 puta igrao je za nacionalni tim i nastupio na čak četiri Mundijala. Debitovao je još 1994. u Sjedinjenim Američkim Državama, pa je igrao u Francuskoj 1998. i Japanu i Južnoj Koreji 2002. Poslednje Svetsko prvenstvo kao igrač "overio" je 2010. u Južnoj Africi. Kamerun je na svakom od ta četiri turnira ispao u grupnoj fazi i u ukupno 12 mečeva ostvario samo jednu pobedu. Minimalcem je 2002. savladana Saudijska Arabija.

Foto: Reuters

Rigobert Song

Još u februaru 2016. bio je projektovan da postane selektor. Trebalo je za početak da predvodi reprezentaciju sastavljenu od igrača iz domaće lige. Ubrzo nakon toga imao je veliki zdravstveni problem, pošto je doživeo moždani udar, pa mu je operisana aneurizma i onda je još dva meseca bio u komi. Pojedini mediji su čak javili da je preminuo.

Song se, na svu sreću, oporavio i vratio trenerskom poslu. Bio je jedan od 77 trenera koji u aprilu 2018. aplicirali za mesto selektora Kameruna, ali je izabran da umesto A tim vodi mladu selekciju. Konačno je u februaru ove godine dočekao da sedne u stolicu šefa stručnog štaba seniorske reprezentacije.


Duh Rožea Mile


Kamerunci će u Kataru deveti put igrati na Svetskom prvenstvu. Sedam od dosadašnjih osam nastupa završili su već u grupnoj fazi i kao što je već rečeno, ostvarili su samo jednu pobedu! Onaj još jedan preostali nastup bio je vanserijski. O njemu i autoru magičnih partija "lavova" na turniru u Italiji 1990. i danas se ispredaju bajke. Legendarni Rože Mila predvodio je Kamerun do četvrtfinala, a u grupi su pred čudom iz Afrike padali Maradonina Argentina i Hadžijeva Rumunija. Onda je u osmini finala srušena Kolumbija, a Englezi su u četvrtfinalu zastavili Milu i magične Kamerunce. Obično na svakom turniru po jedan autsajder ode daleko, odigra preko svojih realnih granica i osvoji simpatije čitavog sveta. Te 1990. svi su priželjkivali da Mila i drugovi odu što dalje, do kraja.


Čupo Moting da daje, Onana da brani

Foto: Reuters

Andre Onana


Reprezentaciju Kameruna čine igrači koji nastupaju u Evropi. Predvodi ih Erik Čupo Moting iz Bajerna, zatim golman Andre Onana iz Intera, tu je Zambo Angisa iz Napolija, Pjer Kunde iz Olimpijakosa, Ngamaleu iz moskovskog Dinama, Karl Toko Ekambi iz Liona... Ima igrača poput Vinsenta Abubakara koji više nisu na evropskom tlu, ali su i te kako poznati publici sa Starog kontinenta. Međutim, kad se svi oni spoje dobija se reprezentacija koja je prilična nepoznanica.

ZVEZDA TIMA

Andre Onana (26)

Pozicija: golman         Utakmica: 31
Golova: 0                    Asistencija: 10
Klub: Inter           Vrednost: 12.000.000 evra

Zanimljivo je da "lavovi" imaju najviše duela sa Brazilom od svih rivala iz grupe. Čak šest puta su ukrštali koplja sa "kariokama". Izgubili su 3:0 na Mundijalu u SAD 1994, a 4:1 na SP odigranom baš u Brazilu 2014. Rezultatom 2:0 izgubili su prijateljske okršaje 1996. i 2001, a sa 1:0 su Južnoamerikanci slavili u poslednjem odmeravanju snaga u novembru 2018. Kamerun ima i pobedu nad Brazilom i to na Kupu konfederacija 2003. rezultatom 1:0.


"Lavovi" su samo jednom odmerili snage s našom reprezentacijom. Bili su gosti Srbije u leto 2010. na ispraćaju "orlova" na Mundijal u Južnu Afriku. Ekipa Radomira Antića slavila je na stadionu Partizana sa 4:3. Kamerun i Švajcarska nikad se nisu sastajali.

RASPORED NA SP

1. kolo (24.novembar) Švajcarska - Kamerun

2. kolo (28. novembar) Kamerun - Srbija

3. kolo (2. decembar) Kamerun - Brazil




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija