• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vladimir Tomković

28.10.2022

14:52

UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SVETSKOG PRVENSTVA! Švajcarska - 'Legija stranaca' sanja iskorak do četvrtfinala

reuters

Fudbal

UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SVETSKOG PRVENSTVA! Švajcarska - 'Legija stranaca' sanja iskorak do četvrtfinala

Podeli vest

Manje od mesec dana ostalo je do početka Svetskog prvenstva u Kataru, a Informer će vas do starta Mundijala upoznati sa svim učesnicima šampionata

Na redu je reprezentacija Švajcarske!

Šiptari s Kosova, Bosanci, igrači nemačkog, španskog, čileanskog, nigerijskog, kongoanskog porekla... Svi oni u paketu čine reprezentaciju Švajcarske, trenutno 15. selekcije na FIFA rang listi i ekipu koja će peti put uzastopno igrati na Svetskom prvenstvu.

S pravom nose neformalni nadimak "legije stranaca", a njihova želja, stremljenje i cilj u Kataru biće da nadmaše sebe i prethode generacije i odu makar do četvrtfinala.

Viza za Katar - poklon od Severnih Iraca

Švajcarska je gotovo bez greške odigrala kvalifikacije, završila takmičenje bez poraza, ali joj je viza za Katar stigla upakovana s mašnicom kao poklon od Severnih Iraca. Oni su u poslednjem kolu u Belfastu mimo svih očekivanja zaustavili aktuelnog prvaka Evrope Italiju (0:0), što je Švajcarcima Pomoglo da pobedom nad Bugarskom preuzmu čelnu poziciju i uhvate prvi let za Mundijal. 

Foto: Reuters

Italija - Švajcarska


Očekivano je bilo da baš te dve selekcije vode direktnu borbu za čelnu poziciju. Prvo je u Bazelu bilo 0:0 u 5. kolu kvalifikacija, a revanš je bio zakazan za pretposlednje 9. kolo. Pretpostavka je bila od samog starta da će meč u Rimu biti svojevrsno finale kvalifikacija, a Švajcarska i Italija su se rezultatima do tog 12. novembra prošle godine pobrinuli da meč na "Olimpiku" zaista ponese epitet spektakla.

ŠVAJCARSKA

FIFA lista: 15. mesto
Selektor: Murat Jakin
Vrednost tima: 190.000.000 evra
Prosečna starost: 27,2 godine
Najveća zvezda: Granit Džaka
Učešća na SP: 11
Najveći uspeh: četvrtfinale 1954.

"Sajdžije" su do tog meča "kiksnule" samo u Severnoj Irskoj (0:0), ali im se Italija revanširala odigravši potpuno neočekivano 1:1 sa Bugarskom u Firenci. I onda je ekipa koju kao kapiten predvodi Granit Džaka došla u italijansku prestonicu da pobedom preuzme prvo mesto. Vodili su gosti golom Vidmera, ali je Italija preko Di Lorenca došla do 1:1.
I onda je usledio pomenuti rasplet u završnih 90 minuta.


Kriza je prošlost


Da li je došlo do emotivnog pražnjenja ili je selektor Murat Jakin želeo malo da eksperimentiše, tek posle plasmana na SP usledio je period velike krize u igri "sajdžija". Engleska ih je savladala u prijateljskom meču 2:1, a onda su sa reprezentacijom lažne države Kosovo odigrali 1:1.

Foto: Reuters

Granit Džaka


Pravi šok bila su tri uvodna kola u Ligi nacija i porazi u sedam dana juna od Češke (2:1), Portugala (4:0) i Španije (1:0). A onda kao da je neko na prekidač ponovo upalio mašinu, pa je Švajcarska uzvratila svakom od pomenutih rivala. Redom je tukla Portugal (1:0), Španiju u gostima (2:1) i Češku (2:1) i tako obezbedila ostanak u A diviziji Lige nacija, ali i povratila samopouzdanje i ponovo podgrejala nade navijača da će se u Kataru dogoditi "eksplozija".


Prekaljeni borci


Švajcarska će ukupno 12. put, a peti put zaredom, igrati na Svetskom prvenstvu. Najveći uspeh ostvarila je davne 1954. kad je bila domaćin završnog turnira, a stigla je do četvrfinala. Tamo su u spektakularnom meču poraženi od Austrije rezultatom 7:5! 

Na prethodna četiri turnira, počev od Nemačke 2006, preko Afrike 2010. i Brazila 2014. do Rusije 2018, selekcija Švajcarske je tri puta prošla grupu, ali je sva tri puta takmičenje završila u osmini finala. Zanimljivo je da u Južnoj Africi nije prošla grupu, iako je savladala Španiju. "Crvena furija" je tada osvojila Mundijal, a jedini poraz na turniru joj je bio upravo taj od "sajdžije".

ZVEZDA TIMA

Granit Džaka (30)

Pozicija: vezista         Utakmica: 106
Golova: 12                 Asistencija: 10
Klub: Arsenal        Vrednost: 25.000.000 evra


Bolna tema za sve nas je prisećanje na prethodni Mundijal. Švajcarska je u prvom kolu remizirala sa Brazilom (1:1), a onda je u drugoj rundi u Kalinjingradu igrala sa Srbijom, koja je prethodno savladala Kostariku. Znalo se da će taj meč najverovatnije direktno odlučiti drugog putnika u šesnaestinu finala, gde je već bio viđen Brazil. Srbija je povela preko Aleksandra Mitrovića, a Švajcarci su do kraja meča došli do potpunog preokreta i pobede od 2:1. Nisu uspeli u poslednjem kolu da savladaju Kostariku (2:2), ali su nastavili takmičenja. Već u prvoj rundi nokautirala ih je Švedska. 

Bogatija za to iskustvo, predvođena prekaljenim internacionalcima poput Džake, Šara, Vidmera, Šaćirija, Zubera, Seferovića, kojima će ovo biti poslednji Mundijal u karijeri, Švajcarci se s pravom nadaju da mogu do istorijskog rezultata. 


Stari znanci i Kamerun


Naša je nada da će im Srbija, uz Brazil, već u startu ugasiti svaku nadu. "Orlovi" su željni osvete za poraz u Kalinjingradu, ali i da se oduže provokatorima Džaki i Šaćiriju, koji su skandaloznim ponašanjem dali političku konotaciju prethodnom meču. Celom svetu je poznato da su momci rođeni u Srbiji, odnosno na Kosovu, provocirali tako što su golove proslavili pokazivanjem simbola "velike Albanije". 

Bio je to prvi i jedini susret Švajcarske i samostalne Srbije, ali je naša reprezentacija pod drugim imenom ima bogatu istoriju susreta sa "sajdžijama". Jugoslavija je u 13 mečeva ostvarila šest pobeda, pet remija i dva poraza u duelima sa Švajcarskom uz gol-razliku 30:17. Posebno se pamte dve pobede iz prijateljskih utakmica. Prvo ona iz 1951. kad je bilo 7:3 za "plave" na stadionu "JNA", a onda i iz 1959. kad je naša ekipa kao gost u Bazelu slavila 5:1.

Foto: Reuters

Srbija - Švajcarska


Susret Švajcarske i Srbije biće poslednji u grupi i verovatno veliko finale u kojem će biti odlučen putnik u šesnaestinu finala. Ekipa Murata Jakina će u prvom kolu igrati sa Kamerunom s kojim se nikad nije sastajala! Budući da će "lavovi" biti totalna nepoznanica za Švajcarsk, Jakin je odlučio da njegov tim generalnu probu pred Mundijal ima protiv Gane, kako bi se malo bolje upoznao sa afričkim stilom fudbala.

Tradicija daje za pravo Švajcarcima i da se nadaju dobrom rezultatu protiv moćnog Brazila. Oni su do sad devet puta odmerili snage. "Sajdžije" su dobile dva susreta, četiri puta je bilo nerešeno, a "karioke" slavile u tri meča. Oba puta na Mundijalima, 1950. i 2018, bilo je nerešeno. Pre više od pola veka 2:2, a pre četiri godine 1:1.

Gotovo svi mediji u svetu koji se poslednjih dana bave spekulacijama, analizama i prognozama dešavanja u Kataru saglasni su u oceni da će se Švajcarska sa Srbijom "pobiti" za drugo mesto u grupi, jer je očekivano da Brazil zauzme čelnu poziciju. Kao što je očekivano da Kamerun samo nekome eventualno pomrsi račune i oteža borbu, ali ne i da se dočepa neke od prve dve pozicije.


Jakin i kilogrami čokolade


Usred kvalifikacija za Mundijal u Kataru odigrano je i Evropsko prvenstvo. Ono je bilo planirano za 2020, ali je odloženo za godinu dana usled epidemije korona virusa. Švajcarce je na EP predvodio Vladimir Petković, ali je dobio otkaz pošto je poražen od Španije na penale u četvrtfinalu. Nasledio ga je Murat Jakin, nekadašnji fudbaler Grashopersa i Bazela, koji je kao igrač u desetogodišnjem mandatu u reprezentaciji jednom igrao na Mundijalu. Bilo je to 1994. u SAD, gde je njegov tim takođe prošao grupu. 

Foto: Reuters

 

RASPORED NA SP

1. kolo (24.novembar) Švajcarska - Kamerun

2. kolo (28. novembar) Brazil - Švajcarska

3. kolo (2. decembar) Srbija - Švajcarska


Jakin je do sad vodio ekipu na 15 utakmica i ostvario je sedam pobeda uz četiri poraza i četiri remija, a gol razlika je 21:14. Najveće trenerske uspehe ostvario je osvajanjem dve titule prvaka države sa Bazelom.

Deo popularnosti stekao je neobičnim gestom koji je učinio kad je Severna Irska osvojila bod protiv Italije u kvalifikacijama i poslala Švajcarce u Katar. Jakin je u znak zahvalnosti poslao Fudbalskoj asocijaciji Severne Irske 9,3 kilograma čuvene švajcarske čokolade.

 

Пласман обезедио Sofascore

 

 

Bonis video

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15