• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

16.02.2022

16:41

DA LI JE PEŠIĆ NA NJEGA MISLIO? Srbija dobija prvog Amerikanca u reprezentaciji! (VIDEO)

Printscreen You Tube

Košarka

DA LI JE PEŠIĆ NA NJEGA MISLIO? Srbija dobija prvog Amerikanca u reprezentaciji! (VIDEO)

Podeli vest

Saša Stefanović je najozbiljniji kandidat da postane prvi državljanin SAD-a koji će igrati za naš nacionalni tim

Reč je o nasledniku legendarnog košarkaškog asa Ljubiše Stefanovića, koji je u istoriji ostao upamćen kao prvi Srbin rođen na ovdašnjim prostorima, koji je izabran na NBA draftu.

Aleksinčanin se još kao sedmogodišnjak, s porodicom, preselio u SAD, nekadašnji Sijetl Superosniks su ga 1985. godine izabrali sa 97. pozicije posle tri fantastične sezone na malom univerzitetu Ilinoj Stejt.

Nedavno je ovakvu mogućnost najavio i selekotr Orlova Svetislav Pešić:

- Poslednjih nekoliko godina, deset ili 11 Amerikanaca dobilo je srpske pasoše. Neki nisu uopšte u Srbiji, neki jesu, ili su bili vrlo važni igrači u Partizanu ili u Crvenoj zvezdi. Pa nisam lud da ne računam, ja moram da računam ne sve. Naši potencijali su se smanjili”, reči selektora Srbije Svetislava Pešića označile su javnu potragu za rođenim Amerikancima koji imaju naše poreklo, ali i potencijal da jednog dana obuku sropski dres - rekao je nedavno Pešić.

Ljubišin naslednik Saša Stefanović (23 godine, 196 centimetara) igra na poziciji beka i apsolvent je univerziteta Perdju. Od početka sezone briljira u dresu Bojlmejkersa na putu ka možda istorijskim uspesima fakulteta iz Big Ten konferencije.

Njegov otac Ljubiša je kasnije na kratko igrao za Crvenu zvezdu, pošto ga je tadašnji trener crveno-belih Ranko Žeravica prilikom američke turneje gledao u dresu univerziteta. Poslao mu je pismo sa željom da se sledećeg leta upoznaju. Redbirdsi su čak i odigrali meč sa Zvezdom, posle koga je legendarni stručnjak pozvao Stefanovića na pripreme univerzitetske selekcije tadašnje SFRJ.

Ostalo je upisano da je Ljubiša Stefanović 1983. godine postao prvi Jugosloven bez dana treninga, niti odigrane utakmice u ligi bivše Juge, a da se našao u nacionalnom timu. Delio je tada svlačionicu sa legendarnim Draženom Petrovićem i ostalim asovima tog vremena, zlatne generacije jugoslovenske košarke.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija