• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.08.2022

17:35

SVE TEODOSIĆEVE GODINE SA "ORLOVIMA"!  Debitovao kod Moke Slavnića, VOĐA KOD DUDE I SALETA, 15 leta malo li je? MEDALJE ZA PRIČU!

Košarka

SVE TEODOSIĆEVE GODINE SA "ORLOVIMA"! Debitovao kod Moke Slavnića, VOĐA KOD DUDE I SALETA, 15 leta malo li je? MEDALJE ZA PRIČU!

Podeli vest

Košarkašku Srbiju zadrmala je vest da dugogodišnji kapiten "orlova" Miloš Teodosić neće predvoditi nacionalni tim na Evropskom prvenstvu.

Odluka selektora Svetislava Pešića je da mu košarkaš Virtusa nije neophodan za mečeve u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo protiv Grčke i Turske, a kasnije i na EP.

Teodosić je došao na pripreme kao u prethodnih 15 godina, a debitovao je sada već davne 2007. godine kod Zorana Slavnića. 

Sa Aleksandrom Đorđevićem kao kapiten osvojio srebro na Mundobasketu u Španiji 2014. godine, kao i srebro na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine

Propustio je Evrobasket 2013. i 2017. godine zbog povreda.

Idemo redom...

Foto: Reuters

Miloš Teodosić na meču protiv Amerikanaca na OI 2016.

Selektor Srbije Zoran Slavnić ga je uvrstio u tim za Evropsko prvenstvo u košarci 2007. na kom reprezentacija Srbije nije uspela da se plasira u drugi krug prvenstva. Ipak već na prvom seniorskom takmičenju pokazuje svoj potencijal beležeći prosečno 9 poena, 2,3 skoka i 2 asistencije po utakmici.

Nakon uspeha u kvalifikacijama Teodosić je učestvovao na Evropskom prvenstvu 2009. u Poljskoj. Na tom prvenstvu je skrenuo pažnju na sebe odličnim igrama a naročito u polufinalu protiv Slovenije kada je postigao 32 poena. Ipak u finalu ih je čekala veoma jaka ekipa Španije, ali je srebro ocenjeno kao veliki uspeh. Bio je najbolji asistent prvenstva i izabran je u prvu petorku prvenstva. Prosečno po utakmici je beležio 14,1 poen, 2,1 skoka i 5,2 asistencije.

Bio je vođa i na Svetskom prvenstvu 2010. u Turskoj. Naročito se istakao u četvrtfinalnom meču protiv Španije, kada je postigao trojku sa 9 metara, 3 sekunde do kraja, čime je Srbija prošla u polufinale. Na kraju turnira Teodosić je izabran u najbolju petorku prvenstva.

Foto: Reuters

Teodosić je bio deo reprezentacije i u sledećoj sezoni kada je na red došlo Evropsko prvenstvo u Litvaniji. Međutim i pored zapažene statistike, Teodosić nije ostavio dobar utisak. Tako je i reprezentacija Srbije završila na neslavnom osmom mestu i samim tim nije uspela da se kvalifikuje za Olimpijadu u Londonu.

Evropsko prvenstvo 2013. u Sloveniji je propustio zbog povrede.

Na Svetskom prvenstvu 2014. u Španiji Teodosić je bio jedan od najboljih igrača Srbije, osvojio je srebrnu medalju i izabran u idealnu petorku prvenstva.[31] Odigrao je 9 utakmica na kojima je beležio prosečno 13,6 poena, 2,1 skok i 4,4 asistencije po meču.[32] Posebno je blistao u eliminacionoj fazi, kada je Brazilcima ubacio 23 poena u četvrtfinalu, a Francuzima 24 u polufinalu. Bio je najbolji strelac i asistent Srbije i igrač sa najviše pogođenih trojki na šampionatu (23).

Teodosić je 2015. godine postavljen za novog kapitena košarkaške reprezentacije Srbije. Kao kapiten je predvodio reprezentaciju Srbije na Evropskom prvenstvu 2015. koje je održano u Francuskoj, Hrvatskoj, Nemačkoj i Letoniji. Srbija je takmičenje u grupnoj fazi završila sa pet pobeda iz pet utakmica, potom je u osmini finala eliminisana Finska a u četvrtfinalu Češka. U polufinalu Srbija je poražena od Litvanije, a nakon toga je poražena i u meču za treće mesto od Francuske.[36] Teodosić je na devet odigranih utakmica beležio prosečno 11,8 poena, 7,1 asistencija i 2,7 skoka po utakmici.

Foto: Beta

 

Teodosić je i naredne 2016. godine proveo leto sa reprezentacijom. Srbija je uspela da preko kvalifikacionog turnira u Beogradu izbori plasman na Olimpijske igre u Riju. Teodosić je predvodio Srbiju do srebrne medalje, a u finalu olimpijskog turnira bolja je bila selekcija SAD (96:66). Teo je na olimpijskom turniru na parketu provodio nešto više od 25 minuta po meču, a prosečno je beležio 12,1 poen, uz 5,4 asistencije i 2 skoka.

Zbog povrede je propustio Evropsko prvenstvo 2017. godine i Mundobasket u Kini 2019.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17