• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

30.08.2022

18:11

JOKIĆ JE NEŠTO ŠTO SAMO BOG, PRIRODA I SRBIJA RAĐA! Legendarno ime naše košarke o Evrobasketu, VANZEMALJCIMA, "orlovima"... NIKOLA I JOŠ ČETVORICA! TAKO TREBA!

printscreen

Košarka

JOKIĆ JE NEŠTO ŠTO SAMO BOG, PRIRODA I SRBIJA RAĐA! Legendarno ime naše košarke o Evrobasketu, VANZEMALJCIMA, "orlovima"... NIKOLA I JOŠ ČETVORICA! TAKO TREBA!

Podeli vest

Dovoljno je reći - Cvele i sve je jasno! Vladimir Cvetković, legendarni srpski i jugoslovenski košarkaš više nego uspešni sportski funkcioner i nekadašnji ministar sporta u Vladi Srbije. Zvezdaši ga ne zaboravljaju i kao deo tandema sa Draganom Džajićem koji je crveno-bele fudbalere doveo na krov Evrope i sveta!

Sa Vladimirom Cvetkovićem pričamo o predstojećem Evrobasketu u Nemačkoj, Italji, Češkoj i Finskoj i pitamo ga šta misli o šansama "orlova", Nikoli Jokiću, favoritima, a kratko smo se vratili u prošla vremena...

Vaša očekivanja od Evrobasketa?

- Da je Srbija u punom sastavu i treningu, bez ovih raznih prozora, mislim na kvalifikacije, ne bih imao dilemu, ovako mislim da će svaka utakmica biti problematična. Sve reprezentacije danas igraju jedan prosečan basket. Jedino što odvaja Srbiju i još nekoliko zemalja od ostalih jesu ti vanzemaljci koje imaju, znate dobro na koga mislim Jokića, Adetokumba, Dončića i slične… Optimista sam, jer sam u životu uvek optimista. Ne zna se da li će biti teže na Evropskom prvenstvu ili završiti kvalifikacije za Mundobasket… - kaže na početku razgovora za Informer.rs Vladimir Cvetković.

Mnogi tvrde da će ovo biti jedno od najjačih EP ikada zbog velikog broja NBA igrača?

- Dosta reprezentacija imaju kvalitetne igrače, a uz NBA košarkaše oni su još bolji. Košarka je sa njima brža, jača, više se skače u svakom slučaju sigurno da će biti mnogo zanimljivije nego ranije. Ono što je meni zanimljivo je to da je ova naša košarka zanimljivija od NBA. Stvarno, kažu to je najjača liga na svetu, ali tamo retko koja utakmica može da me oduševi. U Evropi je mnogo više lucidnih igrača koji se igraju košarke.

Foto: Starsportphoto

Reprezentativci Srbije

Ko će biti MVP? Ko je još kandidat uz naravno Nikolu Jokića? Ko, po Vama iskače iz šablona?

- Ako dođu do kraja, za tu laskavu titulu boriće se Jokić, Dončić i Adetokumbo! Jokić je atipičan američki košarkaš, istovremeno I atipičan igrač, koji se retko viđa i rađa. U njegovoj igri svi trebamo da uživamo. Luka Dončić je vanprosečan, igra Slovenaca zavisi isključivo od njega, a što se tiče grčkog Nigerijca Adetokumba, on je jedna životinja. Igra tipično američku košarku i nije ni čudo što je dva puta bio MVP NBA lige. Sigurno da navijam za Jokića.

Sve će se, uglavnom, vrteti oko Nikole Jokića?

- On je uneo neke elemente u košarku, koja je sad praktično novi sport. Ona je potpuno drugačija kad igra Jokić.  Kad gledate utakmicu bez Nikole sve možete da predvidite. Kad je Jokić na terenu, ne možete da da predvidite ništa: ni potez, ni progravanje, ni koš, ništa! Nikola je nešto što samo bog, priroda I Srbija rađa!

Ko bi još od “orlova” mogao da bljesne?

- Ostali treba da odigraju standardno dobro: Micić, Gudurić, Milutinov… i biće sve u redu. Sve što treba je da se uklope u standardno dobru igru Jokića. Ono što je sigurno je da niko od njih ne može da napravi neku revoluciju i bude MVP igrač. Da ne bude da ne daj bože vređam nekog, to nikada ne bih uradio, ali titulu najboljeg na velikom takmičenju može da ponese samo neko ko nije normalan sportista. Oni uvek pripadaju sferama drugog, nekog višeg kvaliteta sporta.

Foto: Starsportphoto

Vladimir Cvetković i Žarko Zečević

Koliko će, i da li će uopšte nedostajati Miloš Teodosić?        

- Ne bih ja to više gledao na taj način. Teo je odradio svoje, mnogo dao našoj košarci, sad više ne može I to je to. Dobro je poznato da u bilo kojoj reprezentaciji koga nema,  mora se bez njega. I može se. Neke lošije rezultate ne bih menjao za odsustvo Miloša. Ne, nikako. On je čovek koji je svoje odigrao, godine I povrede čine svoje. Uz večnu zahvalnost on prelazi u bivše velikane ovog sporta I potpuno zasluženo treba da uživa u slavi koju je stekao.  

Bez da se mešate u posao selektora Pešića, kako bi Vi koncipirali igru reprezentacije?

- Iskreno: Jokić I ostala četvorica! Logično je da sve treba da se vrti oko Jokića. S pravom, a i potpuno logično je da se sve vrti oko najboljeg. A što je još važnije on to izvanredno podnosi.

KOŠEVI ZA NEZABORAV: ČETIRI MEDALJE SA REPREZENTACIJOM

Za reprezentaciju Jugoslavije Vladimir Cvetković odigrao je 149 utakmica i postigao 1276 poena. Osvojio je čak četiri srebrne medalje na velikim takmičenjima (Svetsko prvenstvo 1963. i 1967. godine, Olimpijske igre 1968. i Evropsko prvenstvo 1969. godine)

Ono po čemu se i danas pamti Cvetkovićev boravak u nacionalnom timu su dva pogođena slobodna bacanja za pobedu protiv izuzetno snažne selekcije SSSR-a na Olimpijskim igrama u Meksiku 1968. godine, kojom je Jugoslavija obezbedila prvu košarkašku medalju u istoriji na najvećoj svetskoj smotri sporta. 

Sovjeti su savladani sa 63:62 u polufinalu i srebro je bilo u džepu. Cvetković je na toj utakmici postigao pet poena, a ukupno 80 na turniru u devet utakmica, čime je bio četvrti strelac reprezentacije. Najraspoloženiji je bio u pobedi protiv Portorika (93:72), kada je ubacio 27 poena, dok je u meču protiv Španije (93:79) zabeležio 23 poena.

Da li je vreme za zlato? Smemo li da mu se nadamo?

- Svi veliki rezultati dolaze kad se ne očekuju, i zato nemojmo očekivati tako nešto. Uz Srbiju tu je još nekoliko reprezentacija koje isto maštaju o velikom peharu. Jedno ovako glomazno takmičenje, koncipirano u četiri zemlje, uz non-stop putovanja, kvaliteta hrane, spavanja, nespavanja, osvojiće najbolji i najspremniji!  Ko će biti prvi samo bog zna! Biće to onaj tim koji se svemu tome najbolje prilagodi.

Ko su favoriti na Evrobasketu?

- Nisam mnogo pratio pripremne utakmice ostalih reprezentacija, više to posmatram kroz neke njihove ranije rezultate. Imamo tu Špance, Francuze, Litvance, Italijene, Grke… Pogledajte samo Tursku. Nimalo naivna reprezentacija. Samo na početku utakmice sa našim “orlovima” odsekle su im se noge, a sve se poklopilo sa odličnim početkom Jokića. Sve u svemu koja god reprezentacija da osvoji neće se dogoditi senzacija kao kad su Grci, svet to još pamti, osvojili Evrpsko prvenstvo u fudbalu. U košarci tako velikog iznenađenja nema teorije da bude.

Foto: Reuters/Edgar Su

Janis Adetokumbo

Ko bi mogao neprijatno da iznenadi, da ne kažemo šokira?

- Ne mogu sa sigurnošću da kažem. Vidite da Nemci koje mi razbijemo na njihovom terenu, deklasiraju Slovence sa Dončićem, tako da se to zaista ne zna. Čak ni reprezentacije koje će sigurnio biti među poslednjima, ne očekuju tako loš plasman. To onda ne bio sport, nego nešto drugo.

Košarka nekad i sad?

- Nebo i zemlja. Dva sporta. Po brzini, skokovima, šutevima, ove trojke sa sedam, osam metara u moje vreme bi bilo “vidi ovu budalu šta je uradio”. Sad je to sastavni deo igre. Ne može se porediti nešto što je bilo sa onim danas. Svako vreme imalo je neki svoj stil, kvalitet igre, svoja pravila i znate šta još: Imala je i svoju budućnost, da će u vremenu koje dolazi sigurno biti lošije od buduće košarke.

Pamtite još 1969. godine i srebro na EP?

- To srebro je za večnost! Svaka osvojena medalja je za večnost! Stvar za ponos svakog igrača koji je osvoji. Igraš za svoju zemlju, braniš boje svoje države - zaključuje Vladimir Cvetković intervju za Informer.rs.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)
Live TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)

Urednik i novinar Ljiljana Stojanović napala je ministarku za brigu o porodici Stamenkovski na konferenciji za štampu. Ona je rekla da ministarka ne sme da zamera ženama što rađaju decu u poznijim godinama i pitala je sa koliko godina je ona rodila dete. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Andrijana Arnautović, SRS, Marjan Rističević, SNS i Radoslav Milojičić Kena, narodni poslanik.

06.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija