• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.09.2022

07:15

KO JE SADA FAVORIT ZA ZLATO KADA SRBIJE VIŠE NEMA!? Može li DONČIĆ da odbrani titulu ili Janis da donese RADOST Helenima!?

Pedja Milosavljević

Košarka

KO JE SADA FAVORIT ZA ZLATO KADA SRBIJE VIŠE NEMA!? Može li DONČIĆ da odbrani titulu ili Janis da donese RADOST Helenima!?

Podeli vest

Košarkaši Srbije prerano su eliminisali sa Evrobasketa te je mesto prvog favorita za zlato na kontinentalnom prvenstvu ostalo upražnjeno

Bila je Srbija glavni favorit za titulu na Evrobasketu nakon savršenog nastupa u grupnoj fazi. Ipak, Orlovi su na prvom eliminacionom koraku posustali, Italija je u nedelju bila bolja od izabranika Svetislava Pešića u Berlinu te je mesto prvog kandidata za evropski tron ostalo upražnjeno. Među "preostalim" učesnicima još uvek ima izrazitih favorita, ali nakon pobede Azura nad Srbijom više ničija pobeda nije sigurna. 

Može li Luka Dončić da odvede Slovence do titule?

Logično, nakon eliminacije Srbije prvi favorit za titul postala je selekcija Slovenije. Aktuelni prvak Evrope predvođen Lukom Dončićem igrao je "toplo-hladno" u grupnoj fazi. Poraz od Bosne i Hercegovine doveo je u pitanje njihov kvalitet, ali pobede nad Francuskom, Nemačkom i Litvanijom otklonile su sumnje da Zmajčeci mogu to titule.

Foto: Tanjug/AP

Slovenci su se, na iznenađenje mnogih, namučili protiv Belgije u osmini finala, ali su uspšeno prošli prvu prepreku ka trofeju. Sada ih čeka još jedan "lak" posao budući da je naredni rival selekcija Poljske. Jasno je da izabranici Igora Miličića nemaju potreban kvalitet da ozbiljnije ugroze branioca trofeja, ali nema sumnje da se Mateuš Ponitka i Ej Džej Sloter neće predati bez borbe ko god bio na drugoj strani parketa.

Uštopušej Janisa - uštopovao si Grčku

Naredni favorit je selekcija Grčke predvođena Janisom Adetokunbom. Heleni su, baš kao i Srbija, bez poraza završili grupnu fazu, ali su bili daleko od totalne dominacije kakva se očekivala. Hrvati i Italijani bili su na korak od iznenađenja, Ukrajina je pošteno namučila selekciju Dimitrisa Itudisa, a ništa bolje nije bilo ni u osmini finala protiv "liminitrane" Češke.  

Tokom prvog poluvremena Česi su uspeli da "uštopuju" Janisa Adetokunba koji je za 13 minuta na parketu skupio tek četiri poena, te su Grci na odmor otišli sa minusom. U nastavku se as Milvoki Baksa razigrao i doneo trijumf Helenima. Ipak, postalo je jasno svima da će Grčkoj biti izuzetno teško da se bore i nadaju nečemu kada nalete na rivala koji je u stanju da čuva Adetokunba kao što je to danas radio Jan Veseli. 

Foto: REUTERS/Annegret Hilse

Već na narednom koraku moglo bi da postane jasno mogu li i koliko Grci na Evrobasketu. Sledi duel protiv domaćina - Nemačke, koja je svojim partijama oduševila navijače na takmičenju. Franc Vagner će, najverovatnije, biti zadužen za čuvanje Janisa Adetokunba, a mladi as Orlando Medžika sigurno da u svom arsenalu ima mnogo toga da pokaže. Pored toga, Nemci su, za razliku od Češke, daleko potentnija ekipa kada je reč o napadu. Predvođeni Denisom Šruderom Nemci su zatrpali koš gotovo svakog rivala i pokazali da žele do medanje na svom terenu. 

Francuska se mučila, ali sledi ono pravo 

Bez obzira na slabe nastupe, umalo i eliminaciju od Turske, jasno je da Trikolore uvek moramo svrstati u prvi red favorita. Daleko je Francuska od najbolje forme i igre koja ih je krasila prethodnih godina, ali ekipa koja u svom sastavu ima "imena" poput Rudija Gobera, Evana Furnijea, Gersona Jabuselea, pa i Tomu Ertela mora biti kandidat za najviši plasman.

Istina, Francuzi nisu oduševili tokom Evrobasketa. Lako su mogli da budu eliminisani već u grupnoj fazi, ali su teškom mukom izvojevali pobede protiv Litvanije i Bosne i Hercegovine što im je omogućilo mesto u Berlinu. Vensan Kole ima "kostur" koji je već godinama na okupu, ali za obzbiljniji rezultat biće potrebno da se i neka manja "imena" uključe u napadački arsenal budući da je to ozbiljno zakazalo protiv Turaka. 

Foto: Tanjug/AP

Posebno zanimljivo je da će Trikolori u četvrtfinalu igrati protiv selekcije Italije koja je režirala veliko iznenađenje i eliminisala Srbiju. Azuri će, osokoljeni jučerašnjom pobedom, bez sumnje biti silno motivisani da nastave sa sečom favorita. Đanmarko Poceko je svoj mentalitet uneo u glavu svakog člana reprezentacije. Italijani, za razliku od fudbalske reprezentacije, ozbiljno grizu na terenu, spremni su da se pobiju, ali i "kišom trojki" unesu totalnu konfuziju na teren. Još važnija stvar je da li će i koliko Rudi Gober biti koristan protiv Azura koji u svojoj ekipi nemaju klasičnog centra. Danas je to bio ozbiljan problem za Srbiju i Nikolu Milutinova koji je imao muke da zadrži Ahilea Polonaru ili Nikolu Melija koji igra nisku "peticu". 

Španiji se crta put u polufinale, ali mogu li više od toga?

Kada je reč o Furiji, aktuelnom svetskom i olimpijskom prvaku, kristalna slika njihovih mogućnosti ne postoji. Četa Serđa Skariola uspela je u deset dana da savlada Litvaniju, ali i izgubi od Belgije u grupnoj fazi. Ideja sa naturalizovanjem Lorenca Brauna daje rezultate budući da je "Amerikanac" verovatno i najbolji pojedinac u sastavu Španije, ali je pitanje da li će Furija moći da se suprotstavi jurnjavi Finaca u Berlinu. 

Foto: Reuters

Susijengi su u osmini finala pokazali koliko nezgodni mogu da budu budući da su razbili Hrvate i poslali ih kući. Lauri Markanen igra turnir života, Hrvatskoj je isporučio 43 poena, a u "pratnji" ima uvek neugodnog Sasu Salina (specijalista da protivničkog pleja izbaci iz takta), Peteri Koponena, ali i Edona Makshunija koji je protiv Hrvatske dao 16 poena. Lasi Touvi i njegovi izabranici igraju simpatično, dopadljivo i lepo na oko. Deluje primenljivo protiv svakog rivala, posebno ako ih krene šut. Onda je sve moguće, pa i plasirati se u polufinale Evropskog prvenstva po prvi put u istoriji. 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija