• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.11.2022

12:33 >> 13:43

PEŠIĆ PRVI PUT PRED NACIJOM POSLE EP: Nisam došao ovde da pravim karijeru! Pričao sam sa Zvezdom i Partizanom, pozvao SADA Anđušića, pa neka pokaže...

Starsportphoto

Košarka

PEŠIĆ PRVI PUT PRED NACIJOM POSLE EP: Nisam došao ovde da pravim karijeru! Pričao sam sa Zvezdom i Partizanom, pozvao SADA Anđušića, pa neka pokaže...

Podeli vest

Selektor košarkaša Srbije Svetislav Pešić održao je konferenciju za novinare po prvi put od poraza na Evropskom prvenstvu od Italije

Svetislav Pešić se obratio javnosti nakon neuspeha koji je selekcija Srbije doživela na Eurobasketu.

Nakon izgubljene utakmice od Italije, Pešić se nije vratio sa timom u Beograd, već se javnosti o neuspehu na šampionatu Starog kontinenta, obratio pismom koje je osvanulo na sajtu Košarkaškog saveza Srbije. 

Košarkaši Srbije odradili su danas prvi zajednički trening u Beogradu uoči mečeva protiv Velike Britanije i Turske u drugom krugu kvalifikacija za SP 2023. Naša selekcija će u petak u Njukaslu igrati sa Velikom Britanijom, a tri dana kasnije dočekaće Tursku u Beogradu.
 

Foto: Starsportphoto

 

Pešić je istakao da je Nedović zamolio da ne bude u nacionalnom timu u novembarskom prozoru kvalifikacija za SP 2023.

- Nedović je zamolio da preskoči prozore, jer se ne oseća da je spreman. On će ovih sedam dana trenirati, nije skroz spreman, a igrač koji nije spreman, bolje je i za njega i za reprezentaciju da ne bude u sastavu. Ognjen Dobrić se sinoć povredio. Povreda nije teška, ali zahteva mirovanje. Nadam se da će se oporaviti do sutra - rekao je Pešić na konferenciji za novinare, ali Nedović nije jedini bez koga će Orlovi morati.

-  Postojala je mogućnost da se odloži, ali se igra i u četvrtak i u petak. Španski klubovi nisu dozvolili svojim igračima, najverovatnije, nada postoji, ali najverovatnije Baskonija neće pustiti Marinkovića, Barselona Kalinića. Očekujemo da Micić dobije dozvolu, kao i Gudurić, Lučić i Jaramaz.

Milutinov i Davidovac je trebalo da budu u timu.

- Kako je vreme odmicalo, dolazilo je do komplikacija sa odlaganjem mečeva VTB lige i konačan rezultat je bio da Davidovac ostane na spisku. Sve do juče smo pokušavali da realizujemo, neće biti moguće, pa ni Dejan neće biti u timu. Stavovi Barselone i Baskonije su jasni u njihovom interesu su i tu možemo da stavimo tačku - rekao je direktor reprezetnacije Dragan Tarlać. 

 

Selektor je pre nedelju dana objavio spisak kandidata za kvalifikacione mečeve za Svetsko prvenstvo.

Pričao je o aktuelnim temama srpski stručnjak i nije mnogo govorio o Evrobasketu,

UŽIVO:

Svetislav Pešić:

Anđušić je ponovo na spisku, da li je za njega bilo mesta i na Evrobasketu?

- Različiti su kriterijumi i ukusi. Moj posao je ko će biti pozvan, ko ne. Ljudima oko mene verujem, a ne bih ulazio ko je zaslužio, ko nije. Ekipa koja je izabrana bila je po kriterijumima koje sam ja odredio. Anđušić je iskusan i dobar igrač, zato sam ga i pozvao, sada ima šansu da pokaže svoj kvalitet.

- Poslednja medalja je uzeta odavno godine, koliko bi dobar rezultat na Mundobasket bio bitan?

- Uvek je bitno! Ne bih širio priču, dosta sam bio na televizijama, ali prioriteti su se promenili, kao i kriterijumi! sistem takmičenja je protiv svih reprezentacija. Značaj reprezentacije se menja, a samim tim i kriterijumi igrača. Svaki uspeh reprezentacije ne mora da znači da košarka napreduje. U Srbiji se popularnost košarke povećava, a potencijali se smanjuju! Zašto? Malo smo se smanjili. Klupska takmičenja su dobila više na značaju. Želja svih navijača nije sporna, zbog toga smo i tu, da damo maksimum. Želimo da odemo na SP i OI, zato sam i došao, a ne da pravim karijeru ili da pišem još jednu knjigu. Odavno je moja karijera napisana. Oni koji žele to da slušaju, oni i čuji, drugima ne mogu da pomognem

Foto: Starsportphoto

 

Povrede?

- Stefan Jović je super, u dobrom je fizičkom stanju i sanirao je sve povrede. Imao je pauzu, ušao u proces rehabilitacije i nikada bolje nije izgledao! Nadamo se da će njegovo iskustvo pomoći! Mitrović je u dobrom stanju, trenirao je. Srećan  sam što je tako inteligentan igrač sa ekipom. Već dve godine daje doprinos rezultatima Crvene zvezde. Svi ostali su dobro...

- Ništa nisam naučio iz prethodnih prozora. Turska? Da li smo sve učinili? Mi smo se polomili od kada sam došao u septembru. Zajedno sa selekcijama u okruženju, uputili smo svi pismo ABA ligi i zamolili da se odloži poslednje kolo pred kvalifikacije, a to smo uradili i u februaru, a oni su to odbili, nisu hteli ni da razmatraju, a Turska ima taj luksuz. Oni su odložili, trenirali su u subotu, vraćaju se svojim klubovima i pripremaće se za redovno kolo. Svi pokušaji da se objasni značaj ovoga nije naišao na razumevanje! Mi tu ništa ne možemo da promenimo, osim da razgovaramo sa igračima. Možda bi nekog igrača drugog pozvao, nekog ne bi..ali dobro, nebitno.

Dragan Tarlać: 

 - Bilo je neophodno da se pobedama ostavi šansa za SP. To smo uradili u četvrtom prozoru, ostvarene su pobede koje nam sada daju šansu sa drugačijim timom, ali kako nama, tako i ostalima! Dodao bih da je situacija sa igračima iz CSKA iz Moskve je bila dobra od starta sa Milutinovim i Davidovcem, ali kako je vreme odmicalo, dolazilo je do komplikacija i konačan rezultat je bio da će samo Davidovac ostati na spisku, ali to neće biti moguće, pa ni on neće biti tu. Timovi nemaju fleksibilnost... CSKA nije bio u mogućnosti da pomeri utakmice i to je to.

Mario Nakić?

- Ne bih da iznosim bilo šta pre nego što se porodica i on izjasne. Pratimo ga i računamo na njega.

Andrej Stojaković se opredelio za Stenford, da li se čujete sa njegovim ocem Peđom?

- Na vezi sam sa Peđom i o tome razgovaramo od Andrejevog rođenja. To zavisi od deteta, a roditelj treba da ga podrži u odluci.

 

Tarlać o igračima srpskog korena:

- O svima se razmišlja, sve koje ste naveli, iz različitih uglova treba posmatrati zbog mesta rođenja, pasoša, i tako dalje... Skauting je proširen, došlo je do odliva ljudi 90-ih, mnogo se dece rađalo tamo i to dovodi do činjenica da neko ko je odrastao u Švedskoj, a potom otišao u Španiju, a u slučaju Tristana Vukčevića, od odlaska iz Grčku u Španiju, potpisuju da će igrati za reprezentaciju tu zemlje u kojoj su odrasli. To je pravilo FIBA. Tristan nije želeo da igra za Grčku, strpljivo čeka do 21. godine kada će moći da igra. U NBA ima veliki broj košarkaša, mnogi su u programu srednjih škola i kotiraju se za koledž, a srpskog su korena."

Svetislav Pešić: 

- Ako si zdrav onda možeš da daš i maksimum, to je najvažnije sada! 

- Što se tiče Velike Britanije, oni već duže vreme igraju zajedno, svi su na okupu prema našim informacijama! Stalno igraju u njihovoj sali gde su imali najveće rezultate, a tu su pobedili i Tursku! Inače, kada smo mi igrali sa Grčkom ovde, to je bio najveći spektakl i pobedili smo, te večeri je Letonija pobedila Tursku sa 28 razlike! Belgija je pobedila šampiona Evrope u kvalifikacijama, Belgija je pobeđivala i druge ekipe i mi moramo da znamo gde smo! To je realnost. Imaćemo tešku utakmicu, ne igraju sa fudbal! U poslednjem minutima su izgubili od Letonije, radi se o ekipi koju mi respektujemo i pripremamo se kao da je poslednja utakmica. 

- Dogovorili smo se da po tri igrača iz Zvzede i Partizana i plus Topića. Nećemo moći nažalost da računamo na Koprivicu, nemoguće je pozvati nekog drugog jer je do 31. bio rok da prijavimo 24 igrača. Nedović je zamolio da preskoči ovaj prozor jer nije još uvek fit, a ako nije, bolje i za njega i za nas da ne bude u sastavu! Sinoć smo počeli, Dobrić je bio tu, povredio se, ali nije neka specijalna povreda! 

- Dobio sam pregled na koje igrače mogu sada da računam, na koje za Olimpijske igre, ako se kvalifikujemo...Važno je reći da odnos koji danas postoji u evropskoj košarci je katastrofalan. Mi smo dođli u situaciju da i ovaj prozor koji je zahtevan ne možemo da računamo na većinu igrača iz letnjeg programa! Imali smo odlične razgovore sa Partizanom i Crvenom zvezdom koji su nam izašli u susret. Španski klubovi najverovatnije neće dopustiti igračima! Marinković i Kalinić najverovatnije neće biti sa nama! Očekujem da Vasa i Gudurić dobiju dozvolu, kao i Lučić i Jaramaz.

Foto: Starsportphoto

 

- Manje više vi sve pratite, nekih novosti nema. Poznati su učesnici. Mi smo dosta dobro započeli drugu rudnu, za razliku od prve. Ono što je sada najvažnije su utakmice koje nas očekuju. Poznato je koliko su važne, nema nikakvih opravdanja, ali važno je da znate da smo u kvalifikacionom prozoru prošli kroz naporan proces. Ne postoji kontinuitet, 38 igrača je prošlo kroz ove kvalifikacije! Dobili smo teške protivnike, možda ćete se nasmejati, ali meni to ne smeta! Belgija i Letonija nisu šampioni, ali imaju kontinuitet, imaju internacionace! Mislim da smo bolji i od jednih i od drugih, svi momci koji su do sada prošli kroz proces su dali maksimum. Bilo je dobro da vidimo ukupan potencijal. Niko te, ipak, ne pita za to. Niko nas ne pita sa kim igraš, nego da li si pobedio ili izgubio!

13:00 - Očekuje se da obraćanje krene svakog momenta

12:43 - Pre početka konferencije za medije u dvorani "Aleksandar Nikolić" će od 12.45 časova biti održan otvoreni deo treninga, a 15 minuta kasnije će se javnosti obratiti i Pešić.

Foto: Starsportphoto

 

12:41 - Iako je na spisku veliki broj igrača iz Evrolige, još uvek vlada neizvesnost na koga će sve Pešić moći da računa i ko će sve dobiti dozvolu kluba da igra u oba susreta.

Foto: Starsportphoto

 

12:35 -  Nema mesta kalkulacijama! Da bi se Srbija plasirala na Mundobasket moraće da ostvari dve pobede! Prvo će 11. novembra gostovati selekciji Velike Britanije, a onda će tri dana kasnije dočekati Tursku. Imperativ pobede postoji...

12:30 - Očekuje se da se u 13:00 selektor košarkaša naše zemlje Svetislav Pešić obrati javnosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija