• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. M.

21.05.2023

12:01

HIT! Slovenac Dragić oblači dres Srbije, a evo ko je još trebalo da brani boje naše zemlje! (FOTO)

AP PHOTO

Košarka

HIT! Slovenac Dragić oblači dres Srbije, a evo ko je još trebalo da brani boje naše zemlje! (FOTO)

Podeli vest

Košarkaš Milvokija Goran Dragić (37) oblači dres Srbije!

Višegodišnji slovenački reprezentativac oduševljen je novim dresom košarkaške repezentacije Srbije, koji je naš Bogdan Bogdanović predstavio na svom Instagram profilu.

Košarkaš Atlante boravi u rodnom Beogradu, pa se na parketu Arene slikao u plavom dresu Srbije na koji niko nije ostao ravnodušan. Tako ni Goran Dragić, koji mu je odmah u komentaru poručio: "Treba mi jedan, Boki".

 

 

Foto: printscreen

Dragićev komentar na Bogdanovićevu objavu

Jedan navijač imao je spreman odgovor: "Lagano si mogao da igraš u njemu Srbine".

Dragiću je otac Srbin, a majka Slovenka. Odrastao je u Sloveniji i nikada nije ni bilo govora da će obući dres Srbije. Međutim, slavi Božić i Vaskrs kada i pravoslavni Srbi, kao i slavu svetog Jovana. Kako je ranije otkrio, omiljeni film mu je "Ko to tamo peva", a pesma Đurđevdan.

 

 

Jednom prilikom otkrio je da mu srpski deo familije prebacuje što igra za Sloveniju.

- U familiji mi prebacuju – moj deda je Srbin, rođaci su Srbi i žive tamo, tako da svaki put kada igram protiv "orlova", šalju mi poruke: "Bolje bi ti bilo da ne daš 20 poena" ili "Nemoj da odigraš dobro". Ali to je sve normalno, već sam navikao - kaže Dragić.

Njegov mlađi brat Zoran takođe je u nekoliko navrata branio boje Slovenije, a trenutno je član Cedevita Olimpije.

Foto: Starsportphoto

Igra protiv prijatelja iz Srbije: Dončič i Vanja Marinković

Ista situacija je i sa Lukom Dončićem, takođe sinom Srbina i Slovenke. Oko njega se stvorilo mnogo kontroverzi jer je njegov otac Saša 2017. rekao da ga niko nikad iz Košarkaškog saveza Srbije nije pitao za Luku. Pisalo se potom da su ga zvali 2014, iako pisani dokazi ne postoje, a Saša Dončić je izjavom demantovao tadašnjeg selektora Srbije Aleksandra Đorđevića, koji je 2016. rekao da su ga zvali.

- Nismo uspeli da ga nagovorimo. Pokušao sam, ali je majčina strana presudila. Majka mu je Slovenka, a otac Srbin. Dete je odraslo u Sloveniji i mi tu ništa nismo mogli da uradimo - rekao je Đorđević.

Foto: Starsportphoto

Dobio olakšice u vojsci jer je izabrao Izrael: Deni Avdija

Potpuno drugačlija situacija je kada je u pitanju košarkaš Vašingtona i reprezentativac Izraela Deni Avdija. Sin bivšeg košarkaša Zvezde i reprezentativca Jugoslavije Zufera Avdije, rođenog na Kosovu i Metohiji, ima dobar razlog zašto nije izabrao Srbiju. Majka mu je Izraelka, rođen je i odrastao u kibucu, ali je kontakta sa Savezom i bivšim selektorom Đorđevićem bilo.

 

 

Ima srpsko državljanstvo, ali je kao državljanin Izraela morao u vojsku. Da je izabrao Srbiju, morao bi tri godine da bude u vojsci, ali kako je na kraju prelomio da brani boje Izraela dobio je brojne olakšice i mogao da nastavi neometano da se bavi profesionalnim sportom.

- Da sam se ja pitao, on bi igrao za Srbiju. Međutim, nisam. Zapravo, nisam hteo da se mešam u njegove izbore iako mnogi roditelji to rade - ispričao je Zufer jednom prilikom za Informer.

As Barselone Nikola Mirotić, rođen u Podgorici, osvojio je sa Španijom evropsko zlato i olimpijsku bronzu. Crna Gora nije bila zainteresovana za njega, ali Srbija jeste.

 

 

- Pre nego što sam zaigrao za reprezentaciju Španije bilo je kontakata i oko toga da igram za Srbiju, preko mojih bliskih ljudi. Nije bilo direktno sa mnom, ali malo se opipavao teren i postoji li šansa da zaigram za Srbiju, ali to je već bilo daleko - rekao je Mirotić.

Pre sedam godina čelnici saveza učinili su sve da košarkaš Saragose Dino Radončić zaigra za Srbiju i bio je na spisku za U16 reprezentaciju. On je, međutim, odabrao Crnu Goru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija