• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z. I.

10.08.2023

07:15

Argentino, Bog te video! Srpski veterani hoće svoj "film" na Mundobasketu u Mar del Plati (FOTO)

Košarkaški veterani Srbije

Košarka

Argentino, Bog te video! Srpski veterani hoće svoj "film" na Mundobasketu u Mar del Plati (FOTO)

Podeli vest

Idilična avantura košarkaških veterana iz Srbije, koja već 20. avgusta počinje preko večnog Rima, pa onda “‘velike bare”, do mondenske Mar del Plate, najatraktivnijeg turističkog mesta u Argentini, gde će se od 25. avgusta do 3. septembra održati 16. FIMBA svetski šampionat u košarci za veteranke i veterane.

Fantastično je sve zamišljeno i uz takmičenje, aduti su uživanje, upoznavanje i druženje, a delegacija iz Srbije, kreće sa ambicijom da se kući vrati i donese bar jedno “zlato što se zlati.

 - Na svetskoj smotri najboljih veterana učestvuje 313 ekipa iz trideset tri države sveta, najveći broj ekipa je iz Južne Amerike, a dolaze i timovi iz Amerike, Australije, Japana i Evrope - kaže Bojan Spasojević, koji je uz nastup u dresu nacionalnog tima Srbije, zadužen organizaciju puta i boravka u Argentini.

Foto: Košarkaški veterani Srbije

Blažo Stojanović

Sportske ikone popularnih Gaučosa, Fakundo Kampaco, Luka Vildoza, Nikola Laprovitola, svojevremeno i Luis Skola, proneli su slavu fantastično borbenog duha svoje zemlje i stekli brojne obožavaoce širom sveta i Evrope, pa je sada red da im se košarkaški veterani iz Srbije, istom merom oduže i na najlepši način odbrane čast srpske kraljice loptačkih sportova.

- Našu zemlju će predstavljati pet ekipa u kategorijama 35+ godina, u 50+ imamo dve ekipe i svakako zanimljivi su košarkaši sa 60+ i 65+ godina - dodaje Bojan Spasojević, uz zanimljivost da će u Mar del Plati igrati četiri ekipe u konkurenciji 80 i više godina.

Foto: Košarkaški veterani Srbije

U toj kategoriji Srbija neće imati predstavnika, ali se selekcije veterana starijih od 60 i 65 godine, kao ljuti rivali, nedeljno dva puta sastaju i odmeravaju snage u prijateljskim i kontrolnim utakmicama, u kojima sve pršti od žestokih duela. a onda se tokom trećeg, neizbežnog poluvremena, u duhu sportske kulture, sve izgladi i zaboravi.

MATERIJAL ZA DOKUMENTARAC

Veterani Srbije oduševljeni su idejom da se po povratku iz Mar Del Plate, od snimljenog marerijala sa brojnih dešavanja, između ostalih i prijema u ambasadi Srbije u Buenos Airesu, napravi dokumentarni film o uspehu srpske košarke u zemlji Maradone, Mesija i već pomenutih košarkaških ikona Argentine.
-  Ne baš kao Montevideo, ali će biti Argentino, Bog te video - uglas poručuju.

 

- Imam višegodišnje iskustvo nastupa u raznim veteranskim selekcijama Srbije, bio sam u Španiji, Finskoj, Italiji, Sloveniji i uvek smo se sjajno provodili i družili, bez obzira koje mesto smo osvojili, a sada je atmosfera prava i to garantuje visok domet na šampionatu uz kvalitet, koji neosporno posedujemo - ističe Aleksandar Stevanov, poznatiji kao Aca Džabar, koji je bio jedan od najstarijih aktivnih igrača na svetu i aktivno se bavio košarkom do svoje 57. godine, što je prava retkost u celom svetu.

 

BLAŽO STOJANOVIĆ IGRA SA PUNE 72 GODINE

Temperamentan, kakav je bio i kao aktivan košarkaš OKK Beograda, sedamdesetih godina prošlog veka, Blaž Stojanović sa pune 72 godine, predvodiće selekciju Srbije 65 i više godina.
Među košarkaškim veteranima na putu za Atgentinu, naći će se trojca Zrenjaninaca, najstariji Jožef Silni, pomenuti Aleksandar Stevanov i Bogoljub Grujić, a osim najviše veterana iz Beograda, ima košarkaša Iz Kraljeva, Užica, Šapca i ostalih mesta širom Srbije.

Srpski košarkaši-veterani ne kriju ambiciju da se u veoma jakoj konkurenciji, umešaju u borbu za jednu od medalja.

 

- Putujemo u Argentinu sa puno nade i željom da osvojimo bar tri medalje, a na prošlom šampionatu sveta u Finskoj, selekcija Srbije 45+ osvojila je zlato i braniće priman šampiona Sveta u Argentini - složno poručuju momci iz ekipe 60+ .

Foto: Privatna arhiva

 

 

Inače, uporni i marljivi košarkaški veterani Beograda, koji dugi niz godina unazad uspešno organizuju Memorijalni turnir Dragiša Šarić i okupljaju zaljubljenike u igru pod obručima iz cele Srbije, od nedavno su zvanično pod okriljem Košarkaškog saveza Srbije, u kojem imaju velikog partnera i pomoć za odlazak u Argentinu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija