• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.08.2023

20:05

Mundobasket - prvi dan: Francuzi potučeni do nogu! Sutra sve oči uprte ka Srbiji

Tanjug/AP

Košarka

Mundobasket - prvi dan: Francuzi potučeni do nogu! Sutra sve oči uprte ka Srbiji

Podeli vest

Prvi dan obeležio ubedljiv poraz Francuza, sutra sve oči uprte u reprezentaciju Srbije.

Prvi dan Svetskog prvenstva u košarci prošao je mirno, favoriti su bili sigurni na startu takmičenja, a najviše pažnje privukao je duel Kanade i Francuske. Ipak, ono što sve nas najviše zanima na programu je već u subotu kada svoj debi na ovogodišnjem Mundobasketu bude imala selekcija Srbije i to protiv Kine. 

Duel Francuza protiv Kanade bio je veliki derbi, verovanto i najveći u prvom kolu. Zbog toga, ni najveći navijači severnoameričke reprezentacije nisu očekivali takvu dominaciju. Šaj Gildžus-Aleksander i družina se ne šale, došli su po medalju, a mladi as Oklahome već na startu turnira podneo je kandidaturu za MVP priznanje. 

Kanađani su bili toliko dominantni da je Francuska izgledala kao razbijena banda u drugom poluvremenu. Bez plana, ideje i ikakve ozbiljne igre što je dovelo do poraza od čak 30 razlike. Sve to upalilo je alarme u taboru Trikolora posebno zbog činjenice da im je glavni kandidat za drugo mesto i prolaz u narednu fazu selekcija Letonije koja je raspucana stigla na planetarnu smotru i ubacila čak 109 poena nemoćnom Libanu. 

Foto: EPA-EFE/BAGUS INDAHONO

 

Kada govorimo o ostalim favoritima - Crna Gora je lako izašla na kraj sa Meksikom, Nemci i Litvanci su bili sigurni protiv Japana odnosno Egipta, Australija je slavila u duelu sa Finskom, lakše nego očekivano, a Italija je opravdala ulogu favorita protiv Angole. 

Verovatno i najzanimljiviji meč pratili smo u "Filipini Areni" gde je domaćin dočekao Dominikanu. Predvođeni Džordanom Klarksonom nadali su se Filipinci da će nošeni podrškom bezmalo 40.000 navijača doći do pobede, ali je na drugoj strani silno motivisan bio Karl Entoni Tauns i tako doveo svoj nacionalni tim na korak od druge faze takmičenja, gde bi mogla da ih čeka Srbija. 

Upravo tu dolazimo do dela koji nas najviše zanima, a to je program koji nas očekuje sutra. Košarkaši Srbije će od 14 časova u Manili odmeriti snage sa najtežim rivalom u grupi, reprezentacijom Kine koju sa klupe predvodi bivši selektor Orlova Aleksandar Saša Đorđević. 

Četa Svetislava Pešića je tokom priprema savladala Kineze sa 23 razlike što je, bez sumnje, dobra osnova pred sutrašnji debi na Mundobasketu. Nešto ranije, od 10 časova u našoj grupi sastaju se Južni Sudan i Portoriko, biće to dobra šansa za naš stručni štab da steknu uvid u kvalitet preostala dva rivala reprezentacije Srbije u prvoj fazi takmičenja. 

Foto: Informer

 

Kada govorimo o ostalim utakmicama sutra najviše se čeka duel Sjedinjenih Američkih Država i Novog Zelanda koji startuje u 14:40, a igraće se u Pasaju. U istoj grupi, ali od 10:45 oslabljeni Grci igraju protiv Jordana. 

Luka Dončić i njegova Slovenije takođe sutra igra svoj prvi duel na Mundobasketu protiv Venecuele. Sve sem sigurne pobede bilo bi veliko iznenađenje, a daleko više vatre očekuje se u duelu Zelenortskih Ostrva i Gruzije budući da Afrikance predvodi Valter Tavares. 

Poslednji meč koji se igra sutra na programu je od 15:30, a sastaće se Španija i Obala Slonovače. Aktuelni svetski šampion veliki je favorit protiv Afrikanaca, kao u ostalom i protiv Irana i Brazila koji se sastaju od 11:45. 

Raspored utakmica drugog dana Mundobasketa: 

Južni Sudan - Portoriko  10:00

Zelenortska Ostrva - Gruzija  10:00

Jordan - Grčka  10:45

Iran - Brazil 11:45

Slovenija - Venecuela 13:30

SRBIJA - Kina  14:00

SAD - Novi Zeland  14:40

Španija - Obala Slonovače  15:30


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija